reklama

Číňanům se povedla tvůrčí dílna na vrchu sila

Stropy věží plní funkci teras Foto: Stropy věží plní funkci terasFoto: archiv O-office

Progresivní design nevzniká jen na západní polokouli.

Vpravdě atypické dílny pro workshopy si v prostorách ve vrchní části sila ze 60. let zřídili architekti z ateliéru O-office v jihočínském městě Kuang-čou. Z 38 m vysokého hospodářského stavení teď mají jedinečný výhled na jednu z odboček Perlové řeky.

Přestavba nebyla z nejjednodušších. Předmětný prostor původně určený ke shazování pšenice do 12 silážních věží měl v podlaze poměrně velké otvory, pro něž ale architekti později našli využití. Mnoho nových otvorů naopak přibylo v obvodové zdi 40 m dlouhé haly. Propojují prostor s přilehlými stropy věží, které plní funkci terasy. Z jedné její strany je vidět řeku, z druhé pak staré město.

Prostor mezi pracovními stoly rozdělují subtropické stromy clausena lansium, rostoucí v květináčích vsazených do otvorů k silážním věžím. Některé díry zůstaly nevyužité. Překrývají je jen skleněné stoly, jejichž deskami je vidět do sil. Vedle vchodu kousek od výtahu je malý bar a v přilehlém mezaninu odpočívárna. Omítky a stropy jsou očištěné na cihlu a beton, přičemž architekti už přidávali jen prvky z ocele, dřeva a betonu.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Stavba využívá principy pasivního domu Foto:

U pyramid v Gíze vyroste milionářská rezidence inspirovaná korálovými útesy

Obytný komplex bude sofistikovanou technologickou stavbou.

Článek

reklama