reklama

I když má byt 500 m², podařilo se architektům vytvořit útulné hnízdečko

„Ten klavír prosím do šedesát jedničky, a vezměte to po schodech, je tu děsně malý výtah...“ Foto: „Ten klavír prosím do šedesát jedničky, a vezměte to po schodech, je tu děsně malý výtah...“Foto: Jonathon Griggs

Byt v mrakodrapu nemusí být jen nafoukaná přehlídka luxusu, jako je tomu v případě vrchního patra Trumpova věžáku. Dokladem toho, že i luxusní nemovitost může mít vlídnou tvář, je následující 500 m² velký byt v Melbourne.

Jedinečný výhled z vyšších pater mrakodrapu nepřekvapí, byt zařízený s respektem k povaze daného věžáku ale za zmínku stojí. Nikoli tapety ze zlatého „alobalu“, ale naopak střídmá paleta materiálů a barev dávají bydlení ve vyšší poloze teprve vyniknout.

Přesně to po architektech z osloveného atelieru Nido Studio Interior Design chtěli majitelé tohoto bytu. „Obrovská výměra, vysoké stropy a výhled na město kdesi v hlubinách nás přiměly zamyslet se nad tím, jak toto místo zlidštit,“ popsal jeden z architektů.

Tato tmavě zařízená kuchyně ladně splývá s relaxační částí obývací zóny  Foto: Tato tmavě zařízená kuchyně ladně splývá s relaxační částí obývací zóny Foto: Jonathon Griggs

Nabízelo se jim podtrhnout výjimečnost tohoto bytu i nejrůznějším fotogenickým, „senzačním“ zařízením, brzy nad tím ale mávli rukou. Namísto okázalostí se raději soustředili na principy moderny a vybírali zařízení, které by korespondovalo s daným místem. K tomu využili i některé kusy ze stávajícího nábytku majitelů.

Nakonec pro byt vybrali kombinaci věcí, z nichž každá ladí s kteroukoli jinou. Domácí tak mohou zařízení přemísťovat a vždy mají jistotu, že se k sobě bude všechno perfektně hodit.

Obývací zónu rozčlenili s pomocí na míru zhotovených regálů a dalšího nábytku tak, aby ve velkém prostoru vznikla přívětivá zákoutí. Jedno z nich pomohla vymezit dvojice oválných sedacích souprav, které spolu tvoří ideální posezení u okna.

Na zakázku vyrobené oválné sedačky spolu tvoří příjemné zákoutí   Foto: Na zakázku vyrobené oválné sedačky spolu tvoří příjemné zákoutí Foto: Jonathon Griggs

„Tím velkorysým využitím prostoru jsme navázali na protichůdné vjemy, které jsme zaznamenali během příchodu. Nejprve vstoupíte do pompézního lobby, abyste se vzápětí mačkali v maličkém, potemnělém výtahu. Jakmile ale vyjedete do 61. patra, vejdete zas do obrovského bytu,“ vysvětluje architekt.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Sklad designérku ihned zaujal umístěním v rohu domu s okny na dvě světové strany, jimiž dovnitř pronikala spousta denního světla Foto:

Inspirace: Útulný byt ve skladu pneumatik

Designérka interiérů proměnila starý sklad pneumatik v osobitě zařízený loft pro tříčlennou rodinu i její početné návštěvy.

Článek

Příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem modernizaci klasicky nepřežila Foto:

Rekonstruovaný byt v Los Angeles omládl o 30 let

Zvolit mix dekoračních předmětů, ale i správně sladit obklady je těžká věc. Majitelé bytu v Los Angeles proto k rekonstrukci přizvali designéry. Na výsledku je to poznat.

reklama