reklama

Rodina si pro hosty pořídila další byt. A zajímavě ho vyřešila

Laťová konstrukce pomáhá opticky odlišit jednotlivé zóny bytu Foto: Laťová konstrukce pomáhá opticky odlišit jednotlivé zóny bytuFoto: Jakub Skokan

Ideální zázemí pro hosty pořídila rodina v pražském činžovním domě. Místo obvyklého vyhrazeného pokoje jim obstarala rovnou celý další byt.

Při cenách nemovitostí v české metropoli i dalších tuzemských městech lze považovat za úspěch vlastnictví jednoho bytu. Když už ale někdo tu možnost má, oddělené ubytování pro hosty se může ukázat jako rozumná investice. Jeví se to tak i rodině z pražských Vokovic, která doplnila vlastní velký byt o garsoniéru na stejném podlaží. Mladou dvojici, z níž každý pochází odjinud, navštěvují hosté z velkých dálek a tím i na delší čas, a proto hledala zázemí, díky němuž by si s hosty nezasahovali do soukromí. Širší rodina i přátelé v bytě najdou kompletní zázemí umožňující jim zůstat v kontaktu, aniž by kdykoliv získali pocit, že jsou na obtíž. Naopak, v samostatné kuchyni s barovým/jídelním stolem mohou sami uvařit a stát se tak na chvíli hostiteli.

Pohled dveřní výplní do předsíně Foto:

Malý byt je kompletně zrekonstruovaný, koupelna je přestavěná, dveře i se zárubněmi vyměněné. Původní poškozenou dřevěnou podlahu a dlažbu nahradila jednotná polyuretanová stěrka. Sektorovou

kuchyň nahradil nově navržený nábytek na míru, doplněný kvalitními židlemi. „Kladli jsme důraz na optické rozdělení kuchyně/ložnice a naopak. Oproti původní dispozici 1+kk je současný prostor definován více zónami,“ vysvětlili architekti ze studia DDAANN. V malém prostoru sdružili funkce zařízení. Velká postel neslouží jen ke spaní, ale zároveň funguje také jako sedačka a prostor na ukládání ložního prádla. Pro případ, že by hosté potřebovali pracovat, mají k dispozici na stěně zavěšenou knihovnu a místo s pracovní plochou a velkým kulatým zrcadlem pro přípravy na večerní program.

V předsíni, která navazuje na koupelnu a komoru, vznikla vestavná skříň. Majitel s vášní pro cyklistiku v jejím středu vyhradil prostor pro své silniční kolo. Hostům je k dispozici několik dalších bicyklů v komoře, takže mohou s hostitelem sdílet jeho vášeň pro pohyb.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Článek

Z boku na kuchyňskou linku navazují úložné prostory  Foto:

Architekti mikrobytu předvedli, jak na 21 m² vykouzlit hezký byt

Vtěsnat byt do prostoru o ploše pouhých 21 m² není žádný med. Skupina architektů a designérů z berlínského studia Spamroom se o to nicméně pokusila. Nakolik šikovné je...


reklama