Zahrada

17. června 2024 10:30

redakce Prima Living

Čeká nás letošní první opravdu horký týden. Připravte se na tropickou noc i bouřky

Počasí 17.6.2024 (07:11)

V Česku začíná pro letošní rok první opravdu horký týden, kdy mohou přijít i tropické noci. Podle předpovědi to vypadá, že nejtepleji bude v úterý, ve čtvrtek a v pátek. Připravte svou zahradu na vlnu veder.

Čekají nás tropické teploty, které často doprovází i silné „letní“ bouřky. Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může přijít i tropická noc, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia.

V nížinách může být i přes 30 °C

„Teploty budou výrazně vyšší, a to v rozmezí od 23 až do 27 stupňů Celsia. Na horách v polohách nad tisíc metrů očekáváme kolem 18 stupňů Celsia,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

„Aktuálně to vypadá, že nejtepleji bude v úterý, ve čtvrtek a možná i v pátek, kdy mohou teploty stoupat v nížinách přes tropických 30 °C,“ informovali experti ČHMÚ na sociální síti X.

„Velmi teplá by mohla být také zejména noc ze čtvrtka na pátek, kdy se dost možná dočkáme někde teplot, které neklesnou pod 20 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové v příspěvku. V takovém případě se mluví o tropické noci. Varovali rovněž, že od středy do pátku dojde ke zvýšení „potenciálu vzniku intenzivních bouřek“.

Jak se starat o zahradu

V horkém počasí je samozřejmě důležitá pravidelná zálivka. Jestli jste plánovali tento týden sekat trávu, raději to odložte – po posečení jsou trávníky náchylnější k vysychání a spálení sluncem. Zalévat je nejvhodnější už brzy ráno, kdy má půda nejnižší teplotu. Voda by měla být nejlépe odstátá, pokud můžete, využijte maximálně dešťovou vodu. Dejte pozor také na některé chemické přípravky, které by mohly vaši zahradu v kombinaci s prudkým sluncem spálit.

Sdílejte článek

Přečtěte si také