Výlety

23. dubna 2024 07:00

Lenka Valjentová

Stovky tropických motýlů rozzářily skleník Fata Morgana. Letos až do 2. června

Botanická zahrada hl. m. Prahy opět připravila oblíbenou výstavu motýlů. Letos se můžete těšit na cestovatelské téma – motýlí migraci. Na výstavě s názvem Motýli: Dobrodružná cesta se dozvíte se spoustu zajímavostí (nejen) z této části motýlího života. Navíc vás čeká zajímavý doprovodný program od tvořivých workshopů po výstavu muzejní sbírky motýlů.. Letošní výstava motýlů potrvá až do 2. června

Skleník Fata Morgana hostí výstavu tropických motýlů již od svého zpřístupnění pro veřejnost v roce 2004, tedy celých 20 let.

„Jako každý rok se mohou návštěvníci těšit na přehlídku několika desítek druhů motýlů z tropických oblastí. Tato výstava patří každoročně k nejnavštěvovanějším akcím. Téma migrace je velmi zajímavé a my poodhalíme tajemství, proč někteří motýli cestují často až tisíce kilometrů. Těší mě, že se v letošním roce kromě toho zaměřujeme i na ochranu motýlů, kteří žijí v našich zeměpisných šířkách, spolupracujeme přitom s Českým svazem ochránců přírody,“ uvádí k výstavě Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Praha.

Motýli: Dobrodružná cesta

Do Prahy jako každoročně doputuje přes 5000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Z nich se ve skleníku Fata Morgana vylíhnou krasavci několika desítek druhů. Potkáte tu pestrobarevnou škálu okřídlených krasavců od baboček přes otakárkovité až po obrovské martináče. Nebudou chybět nádherní Morpho peleides s blankytně modrými křídly, noční martináči Attacus atlas, velcí soví motýli rodu Caligae nebo známý motýlí cestovatel monarcha stěhovavý (Danaus plexippus).

Ztracená krása

Součástí přehlídky živých motýlů ve skleníku Fata Morgana je i výstava vyhynulých druhů tropických motýlů s názvem Ztracená krása. Tu Botanická zahrada Praha pořádá ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Atraktivní exponáty pocházejí z Afriky, Indonésie, Nové Guineje či Himálaje.

Doplňují je akvarely akademického malíře Otakara Řípy, které umělecky ztvárňují překvapivou barevnost a tvarovou rozmanitost exotických zástupců řádu Lepidoptera. Byly vytvořeny podle skutečných exponátů motýlů a jejich tvůrce se inspiroval hlubotiskovými reprografiemi Maxe Švabinského „Motýlí čas“. Tato výstava je umístěna do prostor malého sálu v multifunkčním objektu v Ornamentální zahradě.

Rok motýlů 2024

Český svaz ochránců přírody ve spolupráci s botanickou zahradou připravuje expozici k Roku motýlů 2024. Představí vybrané zajímavosti ze života motýlů a poskytne hned několik tipů na jejich ochranu. Panelová výstava bude od 30. dubna do 18. května umístěna u vstupu do areálu zahrady u pokladny Fata Morgana.

O víkendech a svátcích budou během výstavy motýlů probíhat tematické workshopy, které zájemce seznámí s detaily křídel nebo těla motýlů pod mikroskopem. Pro malé i velké návštěvníky budou připraveny i výtvarné dílny v prostoru před skleníkem Fata Morgana.

INSPIRUJTE SE:  Objevte vzkříšenou krásu vrchnostenské zahrady na hradě Pernštejn

Kdy se vydat na motýly

Tropický skleník Fata Morgana hostí přehlídku motýlů šest týdnů, tedy až do 2. června. Výstava je otevřená vždy úterý–neděle (včetně květnových svátků) od 9:00 do 19:00.

Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na váš komfort je lepší zakoupit vstupenky on-line, prostřednictvím e-shopu botanické zahrady. Zkušenosti ukazují, že je dobré plánovat návštěvu v rozsahu celé otevírací doby, o víkendech je nutno počítat se zvýšeným zájmem, což při omezené kapacitě skleníku Fata Morgana vede k dlouhému čekání na vstup.

Zdroj:  www.botanicka.cz


Přečtěte si také