Zahrada

9. března 2022 11:40

Lenka Valjentová

Květy exotické tygřice vydrží jediný den. Naštěstí jich má velkou spoustu. Jak tigridii pěstovat?

Tigridia, česky tygřice paví je kouzelná rostlina s nápadně velkými, uprostřed skvrnitými barevnými květy. Její zvláštností je, že vonné květy kvetou pouze jeden den – postupně během dopoledne rozkvétají a navečer jsou už zvadlé. Na rostlině je jich však tolik, že svými květy spolehlivě zdobí zahradu nebo terasu celé léto, konkrétně od června do konce září. Poradíme vám, jak exotickou tygřici pěstovat.

Tigridia, česky tygřice paví (Tigridia pavonia) je velkou hvězdou letní zahrady nebo terasy či balkonu, protože její tygrovitě skvrnité květy je zdobí od června do září. Z vejcovité hlízy vyrůstají zpravidla tři žilnaté listy, které se podobají listům mečíků či montbrécie a z jejichž středu v létě vyrůstají pevné stonky vysoké 40 až 60 cm, na kterých rozkvétá několik exotických miskovitých květů, které někomu připomínají gladioly, někomu orchideje.

Tigridia pochází ze Střední a Jižní Ameriky (Mexiko, Guatemala, Peru) a do Evropy se dostala v 16. století. Známou se stala až v polovině 19. století v Holandsku, když ji zahradníci začali vysazovat do parků a následně do zahrad. Latinský název Tigridia je odvozen od tigris (tygr), protože květy jsou tygrovitě skvrnité.

Květy tygřice

  • Atraktivní květy tygřice o průměru 10 až 15 centimetrů vyrůstají na konci stonku po jednom až pěti. Mají různé zbarvení i kresbu a příjemně voní.
  • Původně jsou žluté s oranžově zbarveným středem, pokrytým tmavými skvrnkami. Vyšlechtěné kultivary se mají mnoho dalších barev, jsou fialové, červené, růžové, zlatožluté nebo bílé, vždy s kontrastně vybarveným nápadně skvrnitým, tygrovaným středem. U nás se většinou prodávají směsi barev.
  • Jeden květ vydrží kvést pouze jediný den. Dopoledne se otevře a navečer uvadne. Ovšem květy se na jedné rostlině objevují postupně po dobu dvou až pěti týdnů. Tygřice paví tak kvete měsíc i déle, většinou kvete v období od června do září.

Tygřice na zahradě

Tygřice paví se nejvíc hodí do skupinových výsadeb s letními cibulovinami a především do trvalkových záhonů, které efektně oživí pestrými, exoticky působícími květy.

Skvěle ladí například s modrými lobelkami nebo žlutými vitálkami, které utvoří příjemně barevný kontrast, atraktivní tygřice pěkně vypadá v kombinaci s nízkými polštářovitými trvalkami, jako jsou třeba štěničník nebo tařicovka.

Tigridia v květináči

Tygřici paví můžeme taky úspěšně pěstovat ve větších nádobách na terase nebo na balkoně, kde postupně pokvete celé léto. Velmi efektně působí ve větších mísách s nízkými balkonovými letničkami, které mají rády slunce (voskovky, lobelky). Na zimu tygřici i s květináčem přemístíme do sklepa nebo jiné chladné místnosti, hlízy nemusíme vyndávat.

Kdy a jak sázet tygřici

  • Hlízy tygřice paví vysazujeme od dubna do konce května do hloubky 8 až 10 cm na vzdálenost 10 až 14 cm.
  • Před výsadbou nakypříme půdu a trochu srovnáme spodek jamky nebo řádku, aniž bychom jej udusali.
  • Lehce vložíme hlízy špičkou nahoru a lehce zakryjeme zeminou, optimálně směsí rašeliny a kompostu. Ihned po zasazení zalijeme, aby se co nejrychleji vytvořily kořínky.
  • Mladičké rostlinky tygřice chutnají slimákům, jejich výskyt proto pečlivě sledujeme a rostliny před nimi chráníme.

Jak tygřici pěstovat

  • Tigridia pavonia neboli tygřice nejlépe prospívá na chráněném a slunečném místě, kde bude mít odpolední slunce.
  • Dobře roste v lehkých propustných půdách se štěrkovou drenáží, které jsou bohaté na živiny.
  • Tygřice potřebuje zejména v suchém počasí důkladnou, ale přiměřenou zálivku. Pokud jí vadnou poupata, je to známka toho, je ji dostatečn nezaléváme. Naopak známkou nadměrné zálivky jsou žluté špičky listů.
  • Před rozkvětem rostlinky několikrát přihnojíme tekutým hnojivem.
  • Pro bohaté kvetení je nutný pravidelný sběr semen, jejichž tvoření by rostlinu jen zbytečně vysiluje.

Přezimování tygřice

Zhruba v půlce října hlízy opatrně vyryjeme, odstraníme nadzemní část a necháme oschnout při teplotě kolem 18 °C. Pak je očistíme a uskladníme na suchém a chladném místě. Dáme je do písku nebo rašeliny nebo do papírového sáčku při teplotě mezi 5 až 10 °C  podobně jako gladioly nebo jiřiny. Dceřiné cibulky oddělujeme až těsně před výsadbou na jaře. Měli by jít snadno odloupnout. V teplých oblastech důkladně přikrytá vydrží na zahradě i přes zimu

Zdroje: gardeningknowhow.comwww.kvetinovecibulky.info/1047/tigridiagardenchronicle.com

Sdílejte článek
Štítky květ květináč zahrada léto terasa rostliny Guatemala stonek hlíza mečík tygřice tygřice pěstování tygřice paví tigridia vstavačovité

Přečtěte si také