reklama

Dobrali jste antibiotika? Tak se doléčte kysaným zelím

Kysané zelí Foto: Kysané zelíFoto: Thinkstock

Především v zimních měsících patří zelí mezi hlavní zdroje vitaminů.

Taková obyčejná hlávka zelí není na první pohled nic zvláštního. Ale pod listy se skrývá hotový balzám pro naše zažívací ústrojí. Byla by věčná škoda, kdybychom zelí nechali vytlačit ze svého jídelničku jinými exotickými potravinami.

Jedinečné kysané zelí

Kysané zelí vděčí za svou chuť bakteriálnímu kvašení. Užitečné mikroorganismy, které zde působí, podporují zdraví. Bakterie mléčno-kyselého kvašení pomáhají udržet zdravá střeva. Například po dlouhodobém užívání antibiotik pomáhá kysané zelí obnovit zeslabenou střevní flóru. Lepší trávení přispívá i k lepší imunitě a zároveň i k prevenci proti nádorům zažívacího traktu.

Pěstujete vlastní zeleninu? Inspirujte se v naší Encyklopedii.

Pokud jste si zelí vypěstovali sami na zahrádce a nebo si ho koupili v prodejnách zeleniny, doporučujeme, abyste si z něj pro nadcházející zimní období připravili jedinečné kysané zelí. A věřte, domácí je nejlepší. Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu máme následující recept.

Jednoduchý recept na kysané zelí

Připravíme (nebo zakoupíme) si 10 kg krouhanky (nastrouhaného bílého zelí). K tomu drobně nakrájíme 400 g cibule, přidáme 200 g soli a 40 g celého kmínu. Vše dokonale zamícháme a upěchujeme do porcelánového nebo kameninového soudku o obsahu 10 litrů. Zatížíme poklopem (nebo deskou a kamenem) a necháme kysat na chladném a tmavém místě zhruba dva týdny. Tento jednoduchý a velmi chutný recept pochází z Hané, která proslula výrobou kysaného zelí.

(paw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Zelí, odrůda Korino Foto:

Jak uskladnit zelí na zimu plus přehled nejlepších odrůd

Zelí je ideální potravina domácí kuchyně.

Článek

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoide) Foto:

Které rostlině se říká citroník severu? Pěstujte ji a zapomeňte na citrusy

Nebudeme vás napínat, jedná se o rakytník řešetlákový, který má úplně neuvěřitelný obsah vitamínu C.

Článek

Gerbery Foto:

Aby gerbery dlouho vydržely ve váze, potřebují savo

To neznamená, že máte gerbery dát do sava, ale potřebujete savem vydezinfikovat vodu.

reklama