reklama

Houby stále rostou. Pokud sbíráte jen hřiby, tak ale zůstaňte doma

Ryzec smrkový/Lactarius deterrimus Foto: Ryzec smrkový/Lactarius deterrimusFoto: Jindřich Votýpka

Letos jsme si na houby dlouho počkali, léto bylo mizerné. Teď ale stále rostou.

Je to díky tomu, že ráno zatím není příliš zima. Podle předpovědi počasí nám po studenějším víkendu stále vydrží babí léto, takže i příští týden bychom pravděpodobně neměli z lesa chodit domů s prázdnými košíky.  Ve čtvrtek to ČTK potvrdil šéf České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Zatímco v první polovině září houby rostly všude kromě středních Čech, zejména v Polabí a kolem Mladé Boleslavi to byla mizérie, teď se mohou těšit zejména Středočeši. Podle Jaroslava Landy bude situace pro houbaře přívětivá právě v okolí hlavního města.

V lesích stále najdete dostatek hub, nicméně letní druhy přestávají růst, tedy hřibovité houby, holubinky a muchomůrky ustupují. Místo nich se objevují ryzce, pýchavky, ale také lošáky či stročky. Takže teď je to v lese vyšší houbařská.

Z jedovatých hub si dejte pozor na muchomůrky zelené, závojenky, strmělky, ale také například na hořkého hřiba kříště či pečárku zápašnou.

Vyznáte se v houbách? Otestujte se v naší Encyklopedii.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

 

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto: Jindřich Votýpka

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

 

Článek

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens Foto: Jindřich Votýpka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Je to velmi chutná houba, ale sbírat byste ji měli jen tehdy, když jste si stoprocentně jistí, že je to ona.

Článek

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma) Foto:

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře.

 

 

reklama