reklama

Jak mít pažitku po celý rok

Pažitka se používá spíše jako koření než zelenina Foto: Pažitka se používá spíše jako koření než zeleninaFoto: Thinkstock

Pažitka je skromná cibulovina. Na rozdíl od česneku, cibule nebo pórku je to však trvalka.

V kuchyni ji považujeme spíše za koření než zeleninu. Při správné péči ji můžeme sklízet na záhonu od jara do podzimu.

Vyséváme ji na jaře, už koncem března a v první polovině dubna, do kypré půdy. Za několik týdnů vytvoří hustý zelený koberec. Sběr listů pak můžeme několikrát opakovat.

Na konci léta nebo na podzim po skončení vegetace listy odumřou a v půdě zůstanou jen kořenové části. V tomto období si vybereme vhodné trsy na rychlení. Před rychlením musíme pažitku nechat promrznout. Stačí, když teplota pod bodem mrazu působí na rostliny dva až tři dny.

Článek

Pažitka  Foto:

Pažitka je královnou jarní kuchyně

Po dlouhé zimě je pažitka tou první zelení, která vystrčí růžky ze země a dodá pokrmům svěží štiplavou chuť a výraznou vůni.

Pak trs dáme do květináče (nejlépe s průměrem 10 až 12 cm), zalejeme vodou a přeneseme do místnosti s pokojovou teplotou. Postavíme na dobře osvětlené místo. Po vyrašení, obvykle za 3 až 4 týdny, můžeme začít sklízet. Postupným rychlením si zajistíme čerstvou nať pažitky v průběhu celé zimy.

(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Vlastní ředkvičky mají sílu Foto:

Už chystáte další vlnu zeleniny? Co lze v červnu vysázet?

Po sklizni první rané zeleniny si v červnu připravíme plochy na další vitaminy – mrkev, fazole, čínské zelí či salát.

Článek

I na balkoně můžete mít úrodu Foto:

Chcete mít jahody a nemáte zahrádku? Stále můžete osadit truhlíky

Nesklidíte sice magaúrodu, ale pár vlastních jahod vždycky potěší.

reklama