Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva Zdroj: pixabay.com
Domácí hrnkový chleba
Ingredience
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky kmínu

Domácí hrnkový chleba Zdroj: archiv Receptyschuti
Postup
Mouku smíchejte s kmínem, solí a droždím. Přidejte vodu a promíchejte. Mísu s relativně tekutým těstem zakryjte utěrkou a nechte před noc kynout – nejméně 5 hodin, optimálně 9 hodin. Troubu předehřejte na 230–240 °C a dejte do ní nahřát nejlépe skleněnou formu s poklicí. Musí být opravdu rozehřátá, aby se k ní chléb nepřipekl. Těsto vlijte do řádně vyhřáté formy, přiklopte a pečte 30 minut. Pak poklici sundejte a pečte dalších 10–15 minut kvůli kůrce.

Domácí chleba: do těsta můžete přidat kromě kmínu třeba slunečnicová, sezamová, konopná semínka, nasekané čerstvé bylinky či smaženou jarní cibulku nebo restovaný česnek Zdroj: archiv Receptyschuti

Domácí chleba: do těsta můžete přidat kromě kmínu třeba slunečnicová, sezamová, konopná semínka, nasekané čerstvé bylinky či smaženou jarní cibulku nebo restovaný česnek Zdroj: archiv Receptyschuti
3 tipy na pečení hrnkového chleba
- Poměr mouky a vody je u tohoto receptu na chleba vždy 2 : 1.
- Tenhle chleba můžete péct i zj akékoli druhu mouky (špaldové, žitné, ovesné, celozrnné apod.).
- Do těsta můžete přidat kromě kmínu třeba slunečnicová, sezamová, konopná semínka, nasekané čerstvé bylinky či smaženou jarní cibulku nebo restovaný česnek.
Domácí toustový chléb
Ingredience
- 750 g hladké chlebové mouky
- 550 ml vlažného mléka
- 7 g sušeného droždí
- 13 g soli
- 25 g cukru
- 55 g rozpuštěného zchladlého másla + máslo na vymazání formy
- 1 vejce

Domácí toustový chléb Zdroj: archiv Babiččina volba
Postup
Do mléka vmíchejte droždí, cukr a 2 lžíce mouky. Nechte asi 10 minut odstát. Přidejte zbylé ingredience a vypracujte kompaktní těsto. Hněťte přibližně 15 minut (nejlépe to jde pomocí robota) a pak těsto přendejte do čisté nádoby. Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 60 minut. Vyklopte na pomoučený vál. Rozdělte těsto na dvě stejně velké části. Každou část roztáhněte do délky obdélníkové formy a pevně zaviňte. Obě srolované části vložte do máslem vymazané formy těsně vedle sebe a nechte na teplém místě ještě 15–20 minut kynout. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova zhruba 50 minut.
Domácí kváskový chléb
Ingredience
- 400 g pšeničné mouky
- 300 g žitné mouky
- 300 g chlebového kvásku
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky soli
- asi 500 ml vody

Domácí kváskový chléb Zdroj: istock.com
Příprava
Do chlebového kvásku vmícháme obě mouky, kmín a sůl, vodu přidáváme postupně podle potřeby. Důkladně promícháme a pak na vále prohněteme. Těsto musí být husté a hladké. Přendáme do mísy vysypané moukou a zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme kynout přibližně 3 hodiny, jednou nebo dvakrát těsto během kynutí prohněteme. Z vykynutého chleba vytvarujeme pecen chleba , dáme plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 240 až 250 °C. Pečeme asi 20 minut, poté snížíme teplotu na 230 °C a pečeme dalších zhruba 30 minut. Chléb můžeme nechat dojít ještě i po vypnutí trouby. Chleba krájíme až po vychladnutí.
5 receptů na úžasné dobroty ze starého chleba
Pokud je jasné, že chleba už nesníte, nakrájejte ho na kostičky a dejte zamrazit či usušit. Pak můžete rychle připravit například krutony do česnekové, hrachové či dýňové polévky nebo do salátu a další dobroty.
- Polévka: Na rozehřátém tuku (máslo, sádlo, olej) orestujte dozlatova cibulku, zalijte vodou či vývarem, přidejte kostky chleba a pomalu vařte, dokud se chleba nerozvaří. Pak můžete tyčákem rozmixovat, ale ani nemusíte. Je-li potřeba, dolijte tekutinu. Nakonec přidejte podle chuti lisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.
- Chipsy: Starší chleba rozkrájejte na slabé plátky a promíchejte v míse ve směsi oleje, prolisovaného česneku, mleté červené papriky, pepře a soli (nebo podle vlastní fantazie). Pak dejte zapéct do trouby.
- Placky: Chléb namočte do vody či vývaru, nechte nasáknout a přebytečnou tekutinu sceďte. Přidejte koření (sůl, pepř, majoránka), česnek a vejce. Do placek využijte zbytky z lednice – uzeniny, tvrdý sýr, vhodnou zeleninu. Nadrobno vše nakrájejte a vmíchejte do hmoty. Vytvořte placičky a osmažte je na pánvi na oleji nebo upečte v troubě.
- Bramboráky: Kostky chleba namočte ve vlažném mléce nebo vodě, přidejte česnek, majoránku, sůl, pepř, vejce a 1 nastrouhaný brambor. Mělo by vzniknout hustší těsto jako na bramboráky. Placky usmažte na rozehřátém tuku.
- Dalamánky: Kostky chleba z asi 5 krajíců zalijte sklenici vlažné vody, nechte nasáknout a slijte. Namočené chlebové kostky rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte 3,5 hrnku hladké mouky, 2 lžičky soli, ¾ kostky droždí, špetku cukru a 1 lžičku kmínu. Vypracujte nelepivé těsto, překryjte utěrkou a nechte zhruba 60 minut na teplém místě kynout. Z vykynutého těsta vykrajujte lžící bochánky, které rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Povrch dalamánků potřete vodou a posypejte kmínem a hrubozrnnou solí. Nahoře bochánky nastřihněte. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 30 minut.
Mohlo by vás taky zajímat:
Články o koronaviru najdete ve speciálu: