reklama

Jak se peče vánočka? Při zadělávání těsta nemluvte, při kynutí skákejte!

Lenka Valjentová
4. prosince 2020
Tradiční česká kynutá vánočka, která se peče už stovky let, by stejně jako vánoční cukroví neměla chybět na štědrovečerním stole. V případě vánočky ale nejde jen o obyčejné předvánoční pečení, doprovází ho hodně, někdy i dost bizarních tradic, pověr a zvyků, které mají vánočce, tedy spíše lidem, co ji dělají, zajistit, aby těsto dobře vykynulo a vánočka byla dokonalá a všem chutnala.
reklama

První zmínky o pečení vánočky jsou z 16. století, tehdy ji ale mohli péct pouze mistři pekařského cechu, kteří ji darovali radním a šlechtě. Až v 18. století se začalo s pečením vánočky v běžných domácnostech. V této době se neříkalo jenom vánočka, ale také štědrovečernice, pletenice, ceplík, calta…Recepty na vánočku se dědily a dědí z generace na generaci a liší se podle krajů, měst, vesnici i rodin.

Tradice, zvyky a pověry spojené s vánočkou

  1. Vánočka má svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v povijanu, a proto je symbolem zrození nového života a plodnosti.
  2. Správná vánočka má být upletená z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři představují cit, vůli a rozum, horní dva pak vědění a lásku.
  3. Také křížové pletení copů má svůj význam, naši předci věřili, že tak chrání lidi před zlem a záští.
  4. Vánočky se pečou den nebo v noci před Štědrým dnem.
  5. Při pečení vánočky musí mít na sobě kuchařka sněhobílou zástěru a bílý šátek nebo čepec.
  6. Během zadělávání těsta nesmí nikdo v místnosti promluvit.
  7. V blízkosti zadělaného těsta, které na teplém místě kyne, nesmí skákat a dovádět děti, naopak hospodyně musí vyskakovat co nejvýš, aby těsto vyběhlo a vánočka se podařila.
  8. Do vánočky se někde zapékala drobná mince, kdo ji pak při jídle našel, byl následující rok bohatý a zdravý. Ostatně stejný zvyk znáte z Anglie, kde se mince schovává do tradičního vánočního pudinku.
  9. Jinde se do zase do těsta zamíchalo jedno zrnko hrášku, kdo ho ve vánočce našel, měl celý příští rok štěstí.
  10. Podle toho, jak se vánočka povedla, se předpovídalo, jaký bude pro rodinu příští rok. Dokonalá vánočka znamenala šťastnou budoucnost, nový přírůstek do rodiny či bohatou úrodu.
  11. Špatným znamením byla vánočka připálená nebo prasklá. To nevěštilo nic dobrého, spíše symbolizovalo neštěstí a chudobu.
  12. Vánoček se dříve peklo tolik, kolik bylo členů rodiny a služebnictva, pro každého jedna menší + jedna velká. Největší a nejzdobenější se umístila na štědrovečerní stůl a rozkrojit ji směl pouze hospodář jako poslední z chodů slavnostní večeře.
  13. Někde dostával kousek vánočky i dobytek, a aby byl zdravý a chráněný před zlem. Kousek se házel také do studny, aby nevyschla, nebo do krbu, aby proti zlým silám v domě.

Tradiční česká kynutá vánočka

Ingredience

  • hrst rozinek den předem naložených v rumu
  • 500 ml vlažného mléka
  • 1 sušené droždí nebo půl kostky čerstvého
  • 1 kg hladké mouky na kynuté těsto
  • 280 g cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 220 g másla
  • 4 žloutky+ 1 vejce na potření
  • hrst nasekaných ořechů (mandle, vlašské ořechy)

Jak zadělat těsto na vánočku

Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, droždí, 1 lžíci mouky a 1 lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, zbylé vlažné mléko a nakonec kvásek. Vypracujte vláčné a pružné těsto (ideálně v hnětači robota). Vyklopte na pomoučněnou plochu a ještě propracujte rukama. Těsto vložte do moukou vysypané mísy, zakryjte utěrkou a těsto nechte v teple kynout asi 2 hodiny. Do vykynutého těsta vmíchejte ořechy a rozinky a nechte ještě chvíli kynout.

Jak uplést vánočku

  • Těsto rozdělte na 3 části na 3 vánočky. Na každou vánočku rozdělte těsto na dvě poloviny, obě poloviny na 4 kusy; jeden kus ještě rozkrojte napůl a z každého kusu těsta vyválejte váleček.
  • Na plechu vyloženém pečicím papírem upleťte cop ze 4 válečků a potřete ho rozkvedlaným vejcem.
  • Upleťte cop ze 3 válečků a položte ho na uákladní spodní díl a potřete vejcem.
  • Ze 2 zbývajících nejmenších válečků zatočte „hada“ a položte ho na prostřední díl.
  • Prostřední a horní cop zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená a držela pohromadě.
  • Takto udělejte i další dvě vánočky.

Jak upéct vánočku

Vánočky dejte do tepla a nechte je ještě asi hodinu kynout. Pokud se bojíte, že vánočka není stabilní, na několika místech do ní před pečením křížem zapíchejte špejle. Před pečením potřete vejcem a posypte nasekanými mandlemi. Vánočku vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 140 °C a pečte přibližně hodinu. Pokud bude vánočka upečená, vyndejte ji. Delší pečení ji vysouší a snižuje vláčnost. Po pečení nechte vánočku pár minut lehce vychladnout, a ještě za tepla špejle vytáhněte.

Rumová kynutá vánočka

Ingredience

Postup

  1. Na těsto smíchejte v míse mouku s instantním droždím. Přidejte oba cukry, sůl, máslo, mléko, rum, špetičku muškátového květu, rozinky, oříšky, mandle, kandované ovoce podle chuti a důkladně vařečkou propracujte tak, aby se těsto nelepilo na stěnu nádoby. Povrch těsta zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 50 až 80 minut kynout.
  2. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 9 kousků, z každého dílu vyválejte váleček o délce asi 35 cm. Válečky postupně splétejte do vánočky - nejprve ze čtyř, ze tří a ze dvou válečků). Na plech vyložený papírem na pečení položte cop ze čtyř a hrotem ruky uprostřed udělejte rýhu. Položíme další cop a pokračujeme stejně.
  3. Aby se vánočka nezbortila, vpíchněte do ní na několika místech špejli. Nechte na teplém místě ještě asi 20 minut kynout.
  4. Potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi nebo ořechy, vložte do trouby předehřáté na 170°C (horkovzdušná na 150°C, plynová stupeň 3) a pečte přibližně 40 minut.
  5. Zda je vánočka dobře upečená si ověřte špejlí, kterou píchněte do středu vánočky. Je-li špejle suchá, je vánočka hotová. Ještě teplou vánočku potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu nebo rumovou esencí. Nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.

Tvarohová vánočka bez kynutí

Ingredience

  • 4 vejce
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 600 g polohrubé mouky
  • 1 a ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • hrst kandované pomerančové kůry
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z bio citronu
  • 70 g nasekaných mandlí
  • 180 g krystalového cukru
  • 10 lžic oleje
  • 200 ml likéru (pomerančový, mandlový nebo citronový)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. U 1 vejce na potření oddělte bílek od žloutku. Rozmačkejte tvaroh, vmíchejte do něj zbylá 3 vejce a postupně přisypávejte mouku. Přidejte prášek do pečiva, pomerančovou kůru, vanilkový extrakt, 2 lžíce citronové kůru, mandle, cukr, 10 lžic oleje a likér. Vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto rozdělte na 4 díly pro základnu, 3 menší díly a 2 nejmenší díly a ze všech vyválejte válečky. Základnu vánočky pleťte vždy od středu a jednotlivé válečky utahujte. Jakmile dopletete cop z obou stran, hranou ruky jej zploštěte a potřete bílkem. Stejným způsobem spleťte i cop ze tří válečků, dejte na základnu, zploštěte a potřete bílkem. Cop ze dvou válečků dejte úplně nahoru vánočky a potřete bílkem.
  3. Celou vánočku potřete žloutkem a posypte sekanými mandlemi. Z vrchu napíchejte špejle, abyste vánočku zafixovali, a dejte na zhruba 55 minut péct dozlatova. Nechte vychladnout a pocukrujte. Nakrájenou vánočku podávejte potřenou pomerančovou marmeládou.

O vánočním pečení by vás ještě mohlo zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama