Kuchyně

30. července 2023 08:00

Simona Sedláčková

Ratatouille z rajčat, cukety, papriky a lilku bude chutnat i zarytým odpůrcům zeleniny

Vynikající zeleninová pochoutka původem z Francie si u nás získala popularitu až díky animovanému filmu stejného jména. Což je s podivem, protože se jedná o lahůdku opravdu božskou a je škoda, že byla spoustě lidí tak dlouho utajena.

Ratatouille (vyslovujte ratatuj) je tradiční zeleninový pokrm původem z Francie, především z jihofrancouzského Nice. Servíruje se nejčastěji samostatně nebo s chlebem, někdy tvoří i náplň do palačinek nebo se používá jako příloha k masitým pokrmům.

Co budete potřebovat na ratatouille

Ingredience na směs pod zeleninu

  • 2 papriky (žlutou a červenou)
  • 1 lilek
  • 1 máslová dýně
  • 1 cibule
  • 1 plechovka rajčatového pyré
  • česnek
  • 1 lžíce olivového oleje

Jak budete postupovat při přípravě ratatouille

  • Nakrájenou cibuli nechte osmahnout na olivovém oleji do sklovata.
  • Přidejte rozdrcený česnek a pak na kostičky pokrájenou žlutou a červenou papriku, lilek a máslovou dýni.
  • Osolte a opepřete.
  • Po dvou minutách přidejte rajčatový protlak.
  • Vařte 10 minut.

  • Cuketu, lilek, rajčata, červenou papriku a cibuli si nakrájejte na pravidelná kolečka.
  • Zapékací misky vytřete olivovým olejem a vložte směs pod zeleninu.
  • Na směs vyskládejte zeleninu, nakrájenou na plátky.
  • Osolte a opepřete.

  • Plátky zeleniny potřete olivovým olejem, smíchaným s rozdrceným česnekem a koprem, nasekaným najemno.
  • Zakryté alobalem dejte zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C asi na 20 minut.
  • Ke konci nechte péct odkryté.

Zdroj: Wikipedie.org; fresh.iprima.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také