Ratatouille z rajčat, cukety, papriky a lilku bude chutnat i zarytým odpůrcům zeleniny
Ratatouille z rajčat, cukety, papriky a lilku bude chutnat i zarytým odpůrcům zeleniny Zdroj: iStock
Vynikající zeleninová pochoutka původem z Francie si u nás získala popularitu až díky animovanému filmu stejného jména. Což je s podivem, protože se jedná o lahůdku opravdu božskou a je škoda, že byla spoustě lidí tak dlouho utajena.
Ratatouille (vyslovujte ratatuj) je tradiční zeleninový pokrm původem z Francie, především z jihofrancouzského Nice. Servíruje se nejčastěji samostatně nebo s chlebem, někdy tvoří i náplň do palačinek nebo se používá jako příloha k masitým pokrmům.
Co budete potřebovat na ratatouille
Ingredience na směs pod zeleninu
- 2 papriky (žlutou a červenou)
- 1 lilek
- 1 máslová dýně
- 1 cibule
- 1 plechovka rajčatového pyré
- česnek
- 1 lžíce olivového oleje
Jak budete postupovat při přípravě ratatouille
- Nakrájenou cibuli nechte osmahnout na olivovém oleji do sklovata.
- Přidejte rozdrcený česnek a pak na kostičky pokrájenou žlutou a červenou papriku, lilek a máslovou dýni.
- Osolte a opepřete.
- Po dvou minutách přidejte rajčatový protlak.
- Vařte 10 minut.
- Cuketu, lilek, rajčata, červenou papriku a cibuli si nakrájejte na pravidelná kolečka.
- Zapékací misky vytřete olivovým olejem a vložte směs pod zeleninu.
- Na směs vyskládejte zeleninu, nakrájenou na plátky.
- Osolte a opepřete.
- Plátky zeleniny potřete olivovým olejem, smíchaným s rozdrceným česnekem a koprem, nasekaným najemno.
- Zakryté alobalem dejte zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C asi na 20 minut.
- Ke konci nechte péct odkryté.
Zdroj: Wikipedie.org; fresh.iprima.cz