reklama

Jak upéct perfektní perníčky a jak je nazdobit? Inspirujte se

Simona Sedláčková
28. listopadu 2020
S příchodem adventu nastává i čas pečení vánočního cukroví. Jako první přicházejí na řadu medové perníčky, které vyžadují čas na odpočinek, aby byly na svátky připraveny v celé své nadýchané a nazdobené parádě.
reklama

Co budete potřebovat na perníčky

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 6 lžic medu
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 celá vejce
  • 1 balíček kypřicího prášku do perníku
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 2 vaječné bílky na potření

Jak budete postupovat při pečení perníčků

1. Mouku, kypřicí prášek, kakao a koření důkladně promíchejte, potom přidejte cukr a opět promíchejte. Pak teprve přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo, med a vejce.

2. Vypracujte hladké těsto, ze kterého je důležité důkladným zpracováním vyhnat co nejvíce vzduchu. Těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte nejméně do druhého dne odpočívat vlednici. Nic nezkazíte, pokud těsto ponecháte vchladu i déle než týden.

3. Těsto vyndejte zlednice a nechte asi 10 minut minut zteplat. Pak vyválejte na plát, silný asi 3–5 mm.

4. Z těsta vykrajujte větší tvary a připravené perníčky pečte při teplotě 150–170 °C, asi 6–8 minut podle velikosti tvarů.

5. Po upečení je ihned ještě na plechu nebo položené na mřížce potírejte rozšlehaným bílkem.

6. Vychladlé perníčky skladujte vchladu, nejlépe vplechové dóze a asi po týdnu se dejte do jejich zdobení bílkovou polevou.

Nápady na zdobení perníčků najdete v galerii v úvodu článku.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama