Domky pro hmyz, které k ničemu nejsou. Jakým chybám se vyhnout, aby se v nich hmyzu líbilo

Při stavbě hmyzího domku se vyvarujte chyb, které by mohly z vaší stavby udělat jen prázdnou okrasu zahrady nebo krmítko pro ptáky. Krmení ptáků je sice taky záslužná činnost, ale tentokrát udělejte spíš vše pro to, aby se ptáčci ke snadné kořisti nedostali.

Nejrůznější domky a domečky, kterým se říká hmyzí hotely, jsou v posledních letech módní záležitostí. Kdo nemá na své zahradě hmyzí domek, nemůže se počítat mezi zapálené ochránce přírody. Prodejci na tuhle módy rychle zareagovali, a tak je nabídka na našem trhu více než pestrá. Zdaleka ne všechny domky nebo jejich části však vypadají tak, aby z nich měl hmyz nějaký užitek.

V první řadě si musíme přiznat, že pokud máme jen trochu přírodní zahradu s dostatkem přirozených hnízdišť, žádný domeček ani pořizovat nemusíme. Divili byste se, kolik hmyzáků si najde úkryt ve starém pařezu nebo v hromadě nařezané kulatiny, čekající na vysušení. A což teprve stará dřevěná kůlna nebo trámy pod střechou! Všude tam si hmyz najde dostatek prostoru pro své komůrky a náš výtvarně pojatý domeček bude jen nabídkou navíc. Ale skvělou nabídkou, pokud se vyvarujete chyb, které z domečku mohou vytvořit jen nefunkční dekoraci.

Na druhou stranu pokud patříte k milovníkům dokonale střiženého trávníku, pečlivě čistíte každý koutek zahrady a nesnesete pomyšlení na povalující se hromadu starých větví, pak hmyzu náhradní ubytování v podobě domečku určitě dopřejte.

Raději menší domky než sídliště

Je mnohem lepší, rozmístit různě po zahradě několik menších domků než vytvořit jedno velké hmyzí sídliště. Obsah domků by měl být chráněn před deštěm a vlhkem a domek by měl být také ráno, co nejříve, zahříván slunečními paprsky. A také pozor na severní vítr!

Nejčastější chyby při stavbě hmyzího hotelu

  • Jednotlivé části hmyzího domku bývají velmi často vyplněny borovými šiškami, které jsou sice velmi efektní, ale hmyz je pro své ubytování příliš nevyužije.
  • Stejně zbytečné jsou i menší kousky dřeva.
  • Nejčastěji se jako výplň u kupovaných domečků používají duté stonky bambusu. To je sice v pořádku, ale otvor by měl mít průměr 2-9 mm, ne větší. Místo bambusu můžete využít i duté stonky bedrníku nebo různých travin. Průměr otvoru bude úplně dostatečný.

  • Pro hnízdní vyvrtávané dutinky nikdy nepoužívejte tenká prkna. Použijte masivní dřevo, použijte silná polínka. Vyvrtané dutinky by měly být asi 10–15 cm dlouhé a o průměru 2–9 mm.
  • Překližka je naprosto nevhodný materiál. Jedná se o materiál lepený, který se ve venkovním prostředí snadno rozlepuje a kroutí.
  • Tvárnice a děrované cihly, které se tak často vidí jako výplň hmyzích hotelů, mají příliš velké otvory, které je potřeba ještě vyplnit drobnými větvičkami nebo travinami, jinak zůstanou prázdné.

  • Otvory do dřeva vrtejte vždy přes letokruhy, tedy od okraje kmene do jeho středu. Otvory, vyvrtané podélně mohou praskat a odhalit tak nakladená vajíčka, která se ocitnou bez ochrany.
  • Hmyzí domky si také velmi často vyhlédnou ptáci a využijí je jako svou jídelnu. Pokud se dostanou k nakladeným vajíčkům, vyzobou je. Proto je vhodné celou přední část domku skrýt pletivem, přes které ptáci na svou oblíbenou lahůdku nedosáhnou.

Zdroj: Sýkorky milují meduňku, Elke Scgwarzerová (nakl. KAZDA, 2022); https://www.zelenadomacnost.com/blog/index.php/2022/03/24/pomahame-vcelkam-samotarkam-na-zahrade/

Sdílejte článek

Přečtěte si také