Historie a současnost Mezinárodního dne žen. Víte, proč mají ženy 8. března svátek?

8. března je Mezinárodní den žen. A i když si ho mnozí spojují s dobou socialismu, pochází z USA, kde ženy z textilních továren na přelomu 19. a 20. století bojovaly za svá práva. Znáte historii MDŽ? A mimochodem, 8. březen je dobrá příležitost udělat radost manželce, mamince, babičce, dceři, přítelkyni, kamarádce, kolegyni či jiné blízké ženě. Například krásnou květinou.

Historie MDŽ  začala v New Yorku

Mezinárodní den žen vznikl jako připomínka stávek a demonstrací amerických žen z textilních továren za zlepšení pracovních a životních podmínek, které se konaly na přelomu 19. a 20. století. Tehdy ženy požadovaly kratší pracovní dobu, spravedlivé platy, volební právo, rovnoprávnost a také ukončení zaměstnávání dětí. Nejznámější stávka švadlen byla v New Yorku v roce 1908 a právě ta se stala impulsem ke vzniku svátku žen.

Proč je MDŽ 8. března

Původně Den žen připadal na poslední únorovou neděli, údajně první oslavu uspořádala Americká socialistická strana 28. února 1909 v New Yorku. Až po první světové válce se datum MDŽ stanovilo napevno na 8. března.

U nás je Mezinárodní den žen významným dnem

Organizace spojených národů začala slavit Mezinárodní den žen v roce 1975, který byl vyhlášen Mezinárodním rokem žen. V roce 1977 Valné shromáždění Organizace spojených národů vyzvalo členské státy, aby vyhlásily 8. březen oficiálním svátkem. Připomíná se jako den boje žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj. Dodnes se v tento den konají protesty za práva žen a jejich rovné postavení ve společnosti. V České republice se MDŽ stal významným dnem v roce 2004.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na MDŽ umělci za totality kasírovali velké peníze. Kolik si účtovali Gott či Štaidl?

MDŽ za socialismu

Za dob československého socialismu byl Mezinárodní den žen svátkem veskrze zpolitizovaným. Na povinných akcích a schůzích v pracovní době dostávaly ženy rudé karafiáty, ručníky, utěrky či bonboniéry, podávaly se obložené chlebíčky, zákusky, káva a limonáda. V podnicích pak oficiálně dlouho do noci zapíjeli a bujaře slavili většinou muži...

.

Právě kvůli spojení s bývalým režimem má u nás v současné době MDŽ dost nelichotivou a bohužel nespravedlivou nálepku. Současné postavení žen je minimálně v západním světě sice mnohem lepší, než jaké bylo před více než 100 lety, pořád ale není ideální. 8. březen je skvělou příležitostí připomenout si, za co ženy ještě pořád musejí bojovat, například za rovné pracovní podmínky i platové ohodnocení, a naopak proti diskriminaci, sexismu a násilí. Mezinárodní den žen je dnes svátek, kdy není nutné se stydět, že kytičkou nebo jiným dárkem své ženy všech generací oceníte a uděláte jim radost.

NENECHTE SI UJÍT: Tulipány pro maminku nebo babičku: Pomozte dětem vytvořit dáreček z papíru k MDŽ

Kdy je MDŽ 2024 a kdy bude v dalších letech

Mezinárodní den žen se slaví 8. března, letos tak připadá na pátek. Na rozdíl od Dne matek, který se slaví druhou květnovou neděli, tak nemusíte přemýšlet, kdy je, ale jen na který den v týdnu oslava připadá.

8. březen den
2025 sobota
2026 neděle
2027 pondělí
2028 středa
2029 čtvrtek
2030 pátek

Nejoblíbenější dárek jsou květiny

Nejčastějším a také nejoblíbenějším dárkem k MDŽ jsou řezané květiny. Oblíbené jsou tradiční karafiáty, které v poslední době opět přicházejí do módy, a všechny jarní květiny, jako jsou tulipány, narcisy, hyacinty, frézie nebo modřence. Potěší i malá kytička fialek nebo sněženek.

Nechat se inspirovat můžete také datem narození ženy a vybrat jí květinu podle znamení zvěrokruhu. Nebo si nechte poradit v květinářství, pokud nemáte jasno.

Jestliže chcete květinu uvázat sami, podívejte se na tipy od floristky, jak uvázat kytici z jarních květů:

Zdroje: cs.wikipedia.orgen.wikipedia.org


Přečtěte si také