Bydlení

13. února 2024 06:00

Lenka Valjentová

Jak doma pečovat o řezané květiny, aby vydržely ve váze co nejdéle krásné a svěží

Řezané květiny jsou oblíbeným dárkem pro ženy ke každé příležitosti od narozenin až po Valentýna, radost udělají i jen tak, bez speciálního důvodu. Aby vám kytice květin dělala radost co nejdéle, je třeba správná péče. Poradíme, jak se o řezané květy doma starat, aby zůstaly co nejdéle krásné.

Nejoblíbenějším dárkem pro ženy jsou bezesporu řezané květiny. Tradiční jsou růže, karafiáty, tulipány, frézie, chryzantémy, kaly nebo gerbery. Nechat se inspirovat můžete také datem narození své ženy a vybrat jí květinu podle znamení zvěrokruhu. Nebo si nechte poradit v květinářství, pokud nemáte jasno. Jak se o řezané květy doma pečovat, aby zůstaly co nejdéle krásné? Starost o květiny totiž nekončí ponořením do vázy.

Jak dlouho vydrží řezané květiny

Řezané květiny bohužel nevydrží navěky. Jejich krása trvá obvykle okolo jednoho až dvou týdnů. Záleží nejen na péči, ale také na druhu květiny. Například růže, lilie a karafiáty mají životnost zhruba dva týdny, astry, gerbery nebo slunečnice okolo 10 dní a chryzantémy až tři týdny.

Nezapomeňte připravit vázu

I taková zdánlivá maličkost, jako je vhodná váza, ovlivňuje životnost řezaných květin. Aby kytice zůstala co nejdéle pěkná a čerstvá, musíte použít dokonale čistou nádobu.

  • Než do vázy nalijete vodu, vydezinfikujte ji. Zamezíte tím vzniku bakterií, které se udržují v nečistém prostředí a způsobují rychlejší uvadnutí kytice.
  • Vázu je nejlepší mýt v myčce, a pokud to typ nádoby nedovoluje, je vhodné při ručním mytí použít přípravek s obsahem chlóru.
  • Pokud jste se rozhodli použít místo klasické skleněné vázy kovovou nebo keramickou bez vnitřní glazury, dejte dovnitř skleněnou nádobu.

Pečlivě vyberte místo pro květiny

Místo na přímém slunci není vhodné, protože květiny zde vypaří větší množství vody, než kolik jsou schopné přijmout svými stonky. A pak zbytečně rychle vadnou. Také průvan květinám nesvědčí.

V blízkosti řezaných květin neukládejte čerstvé ovoce, protože uvolňuje etylen, který způsobuje rychlejší uzrávání květů a kytice vydrží mnohem kratší dobu svěží. Stejně tak kouření v místnosti způsobí dřívější uvadnutí řezaných květin.

Jak upravit stonky květin

  • Než řezané květiny umístíte do vázy, zbavte stonky přebytečných listů.
  • Pak je seřízněte šikmo ostrým nožem pod úhlem zhruba 45 stupňů. Účelem tohoto řezu je zvětšit plochu, kterou do sebe květina může dostávat vodu a živiny.
  • Nůžky vám v tomto případě neudělají dobrou službu, protože stonky rozdrtí a květiny pak nejsou schopné těmito poškozenými konci přijímat vodu.
  • Při každé výměně vody je dobré šikmý řez opakovat.

Jak seříznout stonky různých druhů květin

U květin s kolínkem na stonku (karafiáty) veďte řez mezi kolénky. Naopak cibuloviny (tulipány, narcisy, kaly) potřebují rovný řez stonku, aby stonek nezačal rychle zahnívat. Chryzantémám zase vyhovuje obyčejné zalomení stonku. Květinám s dřevnatým stonkem (šeříky nebo hortenzie) stonek seříznete z obou stran šikmým řezem.  U rostlin s velmi tvrdým stonkem můžete i paličkou na maso jemně spodní část stonku rozklepnout.

NENECHTE SI UJÍT: 7 triků od floristů: Aby řezané květiny vydržely, růže chtějí teplo, tulipány chlad

Jak prodloužit životnost řezaných květin

  • Když kupujete řezané květiny v chladnějším období roku, v obchodě dohlédněte na to, aby vám kytici zabalili do několika vrstev papíru. I tak s ní spěchejte do tepla, aby křehké květy nenachladly.
  • Květiny nesmí utrpět teplotní šok ani po příchodu domů, proto je nejprve rozbalte v chladnější místnosti, třeba v předsíni, aby si zvykly na vyšší teplotu, než je umístíte ve vytopeném obývacím pokoji.

Jak často měnit vodu květinám

  • Většině květin vyhovuje voda odstátá, nejlépe pokojové teploty. Ale neplatí to stoprocentně – tulipány mají rády vodu studenou, klidně do ní přidejte pár kostek ledu, zatímco růže ocení vodu teplejší.
  • Kvůli tomu, že jediná část stonku, která pije, je řez, stačí dát do vázy vody minimum. Tím předejdete tvorbě slizu, který pak přechází v hnilobu.
  • K ochraně můžete použít i acylpyrin, kapku octa nebo citronu.
  • Nezapomeňte při každé  výměně vody vyčistit vnitřek vázy.
  • Je vhodné průběžně odstraňovat všechny lístečky, které zasahují do vody, a také jednotlivě odkvétající květy.

Výživa květin

Nezapomeňte řezaným květinám dodat potřebnou výživu. Floristé přidávají ke každé kytici také sáček s potřebnou výživou. Ta kromě podpory samotné květiny zamezuje vzniku hnilobných bakterií.

Podívejte se na video, jak uvázat jarní kytici:

Zdroje: kvetinyvs.czkvetinyzaoponou.czwestwing.cz

Sdílejte článek
Štítky dárek květiny řezané květiny péče o květiny

Přečtěte si také