Jak se staví sen

1. února 2023 07:00

redakce Prima Living

Jak se staví sen: Výzvou pro designéry je vytvořit v malém bytě osobní prostor pro každého člena rodiny

Jak se staví sen - extra (4) - upoutávka

Martina je máma dvou dospívajících dvou dětí, staršího Jirky a mladší Daniely, se kterými žije v panelákovém bytě 2+kk. Na větší úpravy nemá nejen nápady, ale ani peníze. Jejím přáním je dopřát každému kousek vlastního životního prostoru. Jak si s tímto nelehkým úkolem poradí naši designéři Kamila Douděrová a František Kobližka? Dívejte se na premiérový díl Jak se staví sen v pátek 3. února ve 22:00 na Primě.

Martina pracuje na poště a celý život bojuje s nedostatkem peněz. Je rozvedená a v bytě, který si s manželem pořídili před sedmnácti lety, zůstala sama se dvěma malými dětmi. Těžkou situaci řešila různými půjčkami, které splácí, ale bez dluhů bude až za sedm let.

Byt 2 + kk v paneláku a jeho obyvatelé

Byt v Příbrami si Martina s otcem dětí pořizovali v době, kdy byla těhotná se synem a finanční možnosti jim to dovolily, dodnes na něj ale splácí hypotéku. V té době pro ně byl ideální. Neřešili jeho velikost ani žádné předělávky – byt byl totiž po celkové rekonstrukci, kterou udělal původní majitel.

Když se později narodila dcera, udělali dětem z jedné místnosti pokojíček a oni s manželem zůstali v obývacím pokoji na rozkládacím gauči. Občas přehazovali místnosti, aby vyzkoušeli všechny možnosti malého bytu. Manžel musel změnit zaměstnání a v nové práci potkal svou novou lásku, a manželství se tak rozpadlo, ale mají dobrý vztah.

Moc koníčků Martina nemá. Po práci je ráda, že má chvíli klidu. Nad vodou ji kromě dětí drží hezký vztah se sestrou. Synovi je dnes šestnáct let a studuje střední školu – informatiku, hodně času tak tráví na počítači. Také rád cvičí a chodí na brigádu do zverimexu. Třináctiletá dcera má ráda zvířata, chtěla by se stát veterinářkou. Chodí na základní školu do hokejové třídy. Paní Martina si dovede představit kuchyň na chodbě – vaření totiž není její silnou stránkou, čas za plotnou tráví minimálně a ve všední den skoro vůbec.

Přáním je prostor pro každého člena rodiny

Přihlášku do Jak se staví sen vyplnila sama Martina společně s dětmi. Důvod k odeslání přihlášky byl pouze jeden – vytvořit prostor pro každého člena rodiny. Paní Martinu velice trápí, že její dcera nemá doma kousek místa, které by bylo pouze její, kam by se mohla schovat, pozvat si kamarádku, v klidu si telefonovat nebo se věnovat sobě a holčičím věcem. Syn Jirka má svůj pokoj, ale přál by si mít dveře se zámkem.

I Martina by chtěla mít své místo, kam by se zavřela a měla chvilku klidu. Má ráda fialovou barvu a ke štěstí jí stačí postel a skříňka v prostoru, který bude pouze její. Nepotřebuje nové věci, ale kdyby k tomu došlo, tak ty stávající by ráda dala spolku Příbramáčků. Dcera má také ráda fialovou barvu a ve svém koutě chce mít to samé, co její maminka. Syn chce hlavně zavírací dveře a počítač. Líbí se mu bílá barva nebo pokoj v barvě světle šedé.

Nelehký úkol pro designéry

A to je velká výzva pro naše designéry Kamilu s Františkem, kteří musejí vytvořit pro každého ze členů rodiny jeho osobní prostor v malém bytě, a ještě navíc za velmi krátkou dobu. Jak to dopadne, uvidíte v pátek 3. února ve 22:00 na Primě.

Na předchozí epizody pořadu Jak se staví sen se můžete podívat zde

Partnerem této sezony pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna

Sdílejte článek

Přečtěte si také