Kolokázii můžete pěstovat jako pokojovou nebo přenosnou rostlinu. Hlízy jsou po uvaření jedlé

Pod názvem taro můžete hlízy kolokázie jedlé objevit v obchodech se zdravou výživou či s asijskými potravinami. Bývají součástí pokrmů v mnoha tropických zemích. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové se hlízy používají vždy jen tepelně upravené jako přirozeně bezlepková potravina, listy a řapíky se mohou konzumovat zpracované podobně jako špenát.

V tropických a subtropických oblastech Asie a Afriky je kolokázie jedlá, zvaná taro, používána podobně jako u nás brambory, s tím rozdílem, že u kolokázie nepřijde nazmar ani její nať. Jedná se o velmi starou kulturní rostlinu z čeledi áronovitých (Araceae), která se pěstovala už ve starém Egyptě.

Kolokázie jedlá, taro (Colocasia esculenta)

V zemích, kde se kolokázie tradičně pěstuje jako zemědělská plodina, se vysazuje na bahnitá pole, ale roste tam i jako planá rostlina. U nás ji můžete znát jako rostlinu pokojovou nebo přenosnou.

Kolokázie má velké, dlouze řapíkaté listy srdčitého tvaru, které vyrůstají přímo z hlízy, do délky až 2 m. Listy bývají tmavě zelené, ale okrasné druhy mají i nespočet barevných variant nebo jsou bíle panašované. Květy kolokázie mají barvu žlutou a vyrůstají ve vícečetném květenství, obalené toulcem.

Jedlé hlízy a listy kolokázie

Hlízy kolokázie bývají velké, váží až 5 kg. Dužina mívá bílou až nažloutlou barvu. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové se hlízy nekonzumují v čerstvém stavu, ale vždy jen tepelně upravené. A ani voda, ve které se hlízy vařily, by se už dále neměla používat. Hlízy můžete vařit, zapékat i smažit a využít je jako výbornou přílohu k masu nebo k rybám.

Sušené hlízy se dále melou na mouku, ze které se připravují dezerty i pečivo nebo se zpracovávají na škrob, který může být náhradou škrobu bramborového.

Listy kolokázie, především ty mladé, se používají jako zelenina, vaří se z nich špenát a jsou výborným zdrojem vitaminu C.

Jak pěstovat kolokázii ve středoevropských podmínkách

Kolokázii můžete pěstovat celoročně jako pokojovou rostlinu nebo ji na léto přestěhovat do zahrady a pěstovat jako rostlinu přenosnou.

Na jaře potřebuje rostlina pomalu přivykat na venkovní podmínky, ale pokud panuje teplé počasí, můžete ji v druhé polovině května přestěhovat na balkon či na zahradu. Vyžaduje teplo, polostín a větší množství vody. Přes léto ji můžete vysadit i k zahradnímu jezírku nebo potůčku. V polovině září kolokázii opět přeneste do domu. Přezimuje nejlépe při teplotách kolem 16 °C ve světlé místnosti a s mírnou zálivkou.

Zdroj: https://www.makrobiotika.cz/Taro-brambory-cerstve-1kg-d864.htm; https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolok%C3%A1zie_jedl%C3%A1; https://www.pestik.cz/module/csblog/post/575-5-kolokazie-jedla-zvana-taro.html#gref

Sdílejte článek
Štítky jaro léto rostliny Afrika zelenina Asie pokojové rostliny hlíza špenát Starověký Egypt Kolokázie jedlá taro Colocasia esculenta asijská

Přečtěte si také