reklama

Kerblík třebule je staročeské koření a léčivá bylina. Vypěstujete ho snadno a rychle

Lenka Valjentová
6. května 2020
Kerblík třebule, staročesky stokláska se vyznačuje zajímavou vůní připomínající anýz a jemnou chutí. Do české kuchyně patří odjakživa, používal se všude tam, kam se dávala petrželka, pažitka a estragon. Kerblík je také dobrou léčivkou, která dokáže pomoci s trávením, detoxikací a hubnutím, doporučuje se při problémech s dýcháním a krevním tlakem. Díky tomu, že je pěstování kerblíku rychlé a nenáročné, zvládne ho opravdu každý. A můžeme si ho snadno
reklama

Kerblík třebule (Antriscus cerefolium L.)nebo taky třebule pravá patří do čeledi miříkovitých, jedná se o jednoletou rostlinu, která někdy dosahuje výšky zhruba 50 cm. Listy jsou zpeřené a květy bílé. Vzhled listů trošku připomíná rozrostlejší petržel, může mít také kadeřavé listy podobné kadeřavé petrželce a vůní připomíná anýz. Najdeme ho také ve volné přírodě vplané verzi.U nás je známý už od středověku.

Jak kerblík pomáhá zdraví

Kerblík třebule obsahuje velké množství vitaminu C,z minerálních látek železoahořčík, dále flavonoidy, glykosidy, éterické oleje a další zdraví prospěšné látky. Kdysi se dávalkojícím matkám na podporu tvorby mléka a smíchaný se sádlem se užíval na vředy, otoky a bolavé klouby. Nálev z kerblíku podporuje trávení, zvláště účinnýje při žaludečních problémech, nadýmání a průjmu. Pomáhá upravit krevní tlak. Osvědčil se při onemocnění kloubů, zánětech močového ústrojí a ledvin, působí močopudně apodporuje snadnější vylučování. Je vhodný při redukčních dietách, detoxikuje a regeneruje organismus, jemně čistí především játra, ledviny a žlučník. Kromě toho dokáže zlepšit krevní oběh, a tak zlepšuje prokrvování tkání. Doporučuje se při silném kašli a při dýchacích potížích. Nálev z kerblíku poslouží také jako obklad naunavené oči a na osvěžení unavené pokožky.

Kerblíkový čajna hubnutí

Ingredience

  • 1 lžíce čerstvých lístků kerblíku
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Kerblík zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Vlažný kerblíkový čaj pijeme po jídle při žaludečních obtížích. Jako podporu redukčních diet při hubnutí vypijeme toto množství třikrát denně před jídlem. Čaj vždy připravujemečerstvý.

8 pravidel pěstování kerblíku

  1. Kerblík je pěstitelsky nenáročná rostlina, daří se mu dobře na zahradě, skvěle prospívá v truhlíku na balkoně a okenním parapetu.
  2. Kerblík je vhodné pěstovat v lehké apropustné půdě, přičemž nejvíce se mu daří v mírném stínu. Upřednostňuje vlhčí stanoviště. Kerblík pěstovaný vpolostínu bude mít výraznější aroma ichuť než kerblík pěstovaný na slunci.
  3. Osivo vyséváme přímo na stanoviště do řádků vzdálených 25 cm, v řádku 2 cm od sebe. Výsev můžeme v průběhu roku několikrát opakovat. Optimální dobou k výsevu je období mezi dubnem a zářím. Kerblík, který vysejeme až vzáří, přezimuje abrzy na jaře vytvoří bohatélisty, které se dají hned sklízet.
  4. Do truhlíku vyséváme jednotlivá semínka do sponu zhruba 1 x 1 cm a zasypeme asi 1,5cm vrstvou zeminy. Nesmíme zapomenout na dostatečnou drenážní vrstvu. Substrát udržujeme stále vlhký. Květináč umístíme do polostínu. Do květináče na vnitřním okenním parapetukerblík vyséváme během celého roku.
  5. Když je suché léto, musíme kerblík zalévat vydatně, protože potřebuje k růstu dostatečnou vláhu. Trpí-li suchem, jeho listy rychle vadnou.
  6. Kerblík sklízíme, jakmile rostliny dosáhnou minimálně 6 centimetrů. Můžeme jej sklízet přibližně měsíc po výsevu.
  7. Sbíráme pouze mladé ačerstvé lístky, nejlépe je hned spotřebujeme. Jakmile rostlina vykvete, už lístky nesbíráme
  8. Kerblík se dá zmrazit nebo naložit do octa či oleje. Sušením se znehodnocuje, protože ztratí svou typickou vůni i chuť.

Kerblík v kuchyni

Kerblík patří mezi chuťově jemné bylinky, jako jsou pažitka, hladkolistá petržel nebo estragon, chutná po petrželce asladce po anýzu. Kerblík byl u nás dříve hodně využívanou bylinkou, staročeská kuchyně nazývala kerblík stokláska avěhlasná M. D. Rettigová doporučovala kerblíkovou studenou omáčku s vařenýmhovězímmasem a kerblíkovou polévku z hovězího vývaru, smetany a vaječných žloutků.

Čerstvý kerblík patří především krybám, do domácí sekané či karbanátků, ke grilovaným masům, do polévek, omelet, omáček nebo do pomazánek. Jen bychom měli mít na paměti, že ho vpokrmech přehluší výraznější bylinky, proto ho nedáváme dohromady třeba smajoránkou, saturejkounebo rozmarýnem. Kerblík je skvělá ozdoba chlebíčků, jednohubek, polévek, salátů nebo bramborových jídel. Kerblík přidáváme do pokrmů až na poslední chvíli, vařením ztrácí svou chuť.

Smetanová polévka s kerblíkem a mandlemi

Ingredience

Příprava

Cibulku a celer nakrájíme na plátky, byliny nasekáme. Na rozehřátém oleji orestujeme celer a cibulku, přidáme. mouku a krátce osmahneme. Přidáme mandle a zhruba polovinu sekaných bylinek. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a asi 10 minut povaříme. Sejmeme z plotýnky, vmícháme zakysanou smetanu, zbylé bylin­ky a polévku rozmixujeme. Podle chuti přidáme citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvým kerblíkem.

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama