Mochnu nátržník oceníte při průjmu i ústních a kožních zánětech. Zkuste čaj, kapky, mast či prášek

Mochna nátržník je nenápadná bylinka se žlutými květy, kterou jste někdy určitě zahlédli na louce. Možná vás ale nenapadlo, že její oddenek je účinný pomocník při léčbě průjmu i bolestivé menstruace, že urychluje hojení zánětlivých onemocnění kůže, pomáhá zmírnit bolesti kloubů, uplatní se při zánětech v ústní dutině nebo po vytržení zubu i při chorobách z nachlazení a angíně. Zkuste z mochny nátržníku udělat čaj, tinkturu, mast či prášek.

Mochna nátržník (Potentilla erecta) je drobná trvalka z čeledi růžovitých (Rosaceae). V podzemí vytváří dřevnatý oddenek, který po rozříznutí příjemně voní a na řezu má podle různého stáří rostliny zelenohnědou až červenohnědou barvu. Z oddenku rostou slabé lodyhy a na nich dělené listy. Mochna nátržník kvete od května až do října jasně žlutými, asi 1 cm velkými květy. Mochnu nátržník snadno poznáte podle čtyř korunních plátků, protože většina příbuzných druhů, například rovněž léčivá mochna husí jich má pět.

Kde mochna nátržník roste

V Česku roste mochna nátržník takřka po celém území, hlavně se vyskytuje na chudých, vlhkých půdách od nížin až po místa vysoko v horách. Uvidíte ji nejvíce na loukách, pastvinách, vřesovištích, na okrajích lesních cest, v okolí lesních porostů a rašelinišť.

Mochna nátržník – účinky

Zdrojem léčivé síly mochny nátržníku jsou oddenky starších rostlin, které mají hnědočervenou barvu a chutnají hořce svíravě, protože obsahují hodně tříslovin.

V tradiční lidové medicíně se používá oddenek mochny nátržníku nejčastěji ve formě čaje (odvar) nebo tinktury. „Díky svíravým a protikřečovým účinkům dobře pomůže proti silné a bolestivé menstruaci a průjmům různého původu, jako jsou například infekční průjmy, střevní chřipka, cestovní průjem, průjem ze zkaženého jídla, krvavé průjmy při úplavici,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Zevně urychluje hojení hnisavých ran a vředů, mokvavých ekzémů, zánětlivých onemocnění kůže, vyrážek, popraskané pokožky a omrzlin či popálenin. Obklady pomáhají zmírnit revmatické bolesti kloubů. Jako kloktadlo se používá při chorobách z nachlazení, chřipce i angíně (antibakteriální i protivirové účinky), nejčastěji ale při zánětech v ústní dutině, na zpevnění dásní, proti krvácení dásní a paradentóze nebo po vytržení zubu.

Mochna nátržník nežádoucí účinky

„Mochna nátržník není toxická, ale obsahuje velké množství tříslovin, které mohou vyvolat při dlouhodobém nebo nadměrném užívání zácpu a nevolnost,“ upozorňuje bylinkář.

Mochna nátržník sběr

  • Od září do listopadu, případně brzy na jaře v březnu a dubnu se sbírají oddenky silné zhruba jako prst. Vyrývejte je opatrně, abyste je nepoškodili. Poté odkrojte zbytky nadzemních částí, odstraňte drobné kořínky a omyjte oddenek studenou vodou. Při zlomení nebo přeříznutí oddenku dochází k rychlému červenání.
  • Oddenek sušte ve stínu na dobře větraném místě. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 40°C. Silné oddenky můžete pro rychlejší usušení rozříznout. Dobře usušený oddenek má tmavou, hnědočervenou až načernalou barvu a hořkou chuť.
  • Usušený oddenek mochny nátržníku uchovávejte v suchu v dobře uzavřených sklenicích. Dlouhodobým skladováním oddenek mochny ztrácí své léčivé účinky.

Čaj z mochny nátržníku

Ingredience

  • 1 lžička nařezaného čerstvého oddenku nebo ½ lžičky sušeného
  • 200 ml vody

Příprava

Bylinu vložte do 200 ml studené vody, zakryjte, přiveďte k varu a zhruba 5 minut povařte, sejměte a sceďte.

Užívání

Čaj pijte třikrát denně po dobu pěti dnů, nikdy ne déle.

Mochna nátržník tinktura

Ingredience

  • 10 g (1 díl) nakrájeného čerstvého oddenku mochny nátržníku
  • 50 ml (5 dílů) vodky

Příprava

Čerstvý oddenek nakrájený nadrobno zalijte vodkou a v uzavřené lahvi nechtě nejméně tři týdny macerovat. Každý den protřepejte. Pak sceďte přes kávový filtr.

Užívání

Při průjmových onemocněních se užívá třikrát až čtyřikrát denně 10–20 kapek ve sklence vody. Jako kloktadlo se ředí s teplou vodou v poměru 1 : 4. Používá se při zánětech ústní dutiny, paradentóze, krvácení dásní, bolestech v krku při chřipce a angíně. Neředěnou lze potírat postižená místa, například afty.

Prášek proti průjmu

Prášek připravíte rozdrcením nebo namletím usušeného oddenku mochny nátržníku těsně před použitím. Proti průjmu užívejte třikrát denně v množství na špičku nože a zapijte sklenicí vody.

Mast z mochny nátržníku

Ingredience

  • 10 g drobně nakrájeného čerstvého oddenku mochny nátržníku
  • 200 g čistého vepřového sádla

Postup

Rozehřejte sádlo, přidejte oddenek mochny nátržníku a za občasného promíchání zahříváme asi 10 minut. Sejměte, zakryjte a nechte minimálně 24 hodin rozležet. Pak sádlo s mochnou mírně zahřejte a přes sítko nebo gázu důkladně propasírujte.

Použití

Mast je ideální k ošetření prasklin na rukou či rtech, na popraskané paty, ekzémy nebo vyrážky.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, lecive-bylinky.celyden.cz

Sdílejte článek
Štítky nemoc čaj angína průjem prášek zánět mochna sádlo Martin Kolár oddenek Mochna nátržník (Potentilla erecta) mochna nátržník kořen mochna nátržník účinky mochna nátržník tinktura mochna nátržník čaj

Přečtěte si také