Nasbírejte si léčivé kořeny kostivalu, lopuchu a pampelišky. Na podzim jsou nejúčinnější
Na podzim sbíráme nejen plody léčivých rostlin, ale taky kořeny. Pokud nemrzne, můžeme se na sběr kořenů vydat klidně i v listopadu. Podívejme se podrobněji na tři z nich: kostival lékařský, pampelišku lékařskou a lopuch větší.
Jak sbírat a zpracovat léčivé kořeny
- Na podzim se léčivé kořeny sbírají po odkvětu v době, kdy nať už začíná usychat. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká, aby se kořeny dobře vyrývaly nebo vytrhávaly a nepoškodily se.
- Opatrně vyrytý (ideálně dřevěným nástrojem) či vytržený kořen očistíme od zeminy a odstraníme listy. Doma kořen ještě dočistíme kartáčkem, opláchneme vodou a ihned osušíme.
- Kořeny buď usušíme, nebo je použijeme čerstvé. Na sušení silnější kořeny podélně rozřízneme nebo nakrájíme na slabá kolečka
- Kořeny sušíme na vzdušném a stinném místě nebo umělým teplem v sušiče nebo v troubě. Při sušení by teplota neměla přesáhnout 45 °C až 50 °C.
- Na kolečka nakrájené kořeny můžeme také navléknout na nit jako korálky a nechat pomalu vysušit na vzduchu.
- Nasušené kořeny skladujeme v suchu a temnu v dobře uzavřených sklenicích, aby nezvlhly. Nasušené kořeny jsou účinné zhruba tři roky.
- Usušený kořen se dá umlít na jemný prášek, který už nemusíme tepelně upravovat, a tak v něm zůstanou všechny účinné látky. Ten následně uskladníme v dobře uzavíratelné sklenici. Z čerstvého kořenu se nejčastěji připravuje tinktura.
Kořen pampelišky lékařské
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale), také smetanka lékařská, je nepříjemným plevelem, ale i velice ceněnou léčivou bylinou, která pomáhá léčit snad všechny choroby. Kořen vyrýváme buď na jaře před rozkvětem, nebo na podzim na konci vegetace.
Léčivé účinky pampelišky
„Kořen pampelišky je jednou z nejlepších bylin pro revmatiky a diabetiky. Pomáhá mj. odstraňovat toxické látky z jater, povzbuzuje čisticí schopnosti ledvin, preventivně brání tvorbě žlučníkových kamenů a posiluje činnost slinivky břišní. Její diuretické účinky pomáhají při hubnutí a detoxikaci," vysvětluje bylinkář a dodává: „V poslední době se o pampeliškovém kořenu mluví jako o výborné přírodní prevenci nádorových onemocnění.“
Pampeliškové kapky
Ingredience
- 1 díl nastrouhaného čerstvého kořenu pampelišky
- 5 dílů vodky
Postup
Nastrouhaný kořen zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme měsíc macerovat. Každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr, dáme do lahvičky a uskladníme v chladu a tmě.
Použití
Tinkturu z pampeliškového kořene užíváme třikrát denně 30 až 60 kapek ve sklence vody.
Kořen kostivalu lékařského
Kostival lékařský (Symphytum officinale) je hojná statná trvalka s fialovými, purpurovými, růžovými i bílými květy. Z byliny se používá především protáhlý dužnatý kořen, na povrchu černý a uvnitř bělavý, méně často nať. Kořen vyryjeme rycími vidlemi na jaře před začátkem vegetace (březen a duben) nebo na podzim (září až listopad).
Léčivé účinky kostivalu
„Kořen kostivalu působí protizánětlivě, má hojivé účinky a podporuje rychlou obnovu tkání. Dnes se používá se výhradně zevně jako mast, koupele, obklady nebo mazání (tinktura). Doporučuji ho vyzkoušet zejména na výrony, pohmožděniny a otoky, pomáhá i při léčení zánětů, bolestí kloubů, šlach a vazů, urychluje hojení zlomenin,“ uvádí bylinkář. Kostival je účinný lék na křečové žíly, pomalu se hojící rány, artritidu a revmatismus.
Kostivalové mazání
Ingredience
- 2 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého nebo 2 lžičky sušeného umletého
- 500 ml vysokoprocentního alkoholu nebo lékárenského lihu
Postup
Kostivalový kořen zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme 3 týdny macerovat na teplém místě. Každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes pláténko nebo kávový filtr.
Použití
Mazání je skvělé na křečové žíly, výrony a modřiny. Postižená místa potíráme podle potřeby, maximálně ale třikrát za den.
Kořen lopuchu většího
Lopuch větší (Arctium lappa) je typická rostlina rumišť a křovin, asi nejznámější bodlák nás. Většinou se k léčebným účelům používá kořen, listy i semena mají podobný, mnohem mírnější účinek. Kořen lopuchu se sklízejí na podzim (září až listopad) nebo brzy na jaře (březen), dříve než vyžene listy, ale pouze v prvním roce vegetace, neboť rostliny, které kvetly před rokem, již nemají dostatek účinných látek.
Kořen lopuchu se sklízí na podzim (září až listopad) nebo brzy na jaře (březen), dříve než vyžene listy, ale pouze v prvním roce vegetace, neboť rostliny, které kvetly před rokem, již nemají dostatek účinných látek. Zdroj: iStock
Lopuch léčivé účinky
„Lopuch je osvědčená detoxikační bylinka, má diuretický a antibakteriální účinek, působí povzbudivě na celý organismus, má diuretický a antibakteriální účinek. V tradiční lidové medicíně se čaj z kořenu lopuchu využívá hlavně při revmatismu a dně, hemoroidech, cukrovce, problémech s trávením a močovými cestami. Zevně pomáhá při léčbě dermatitidy a ekzémů, podporuje hojení ran a působí proti vypadávání vlasů,“ doporučuje M. Kolár.
Lopuchový čaj
Ingredience
- 1 lžíce sušeného a nařezaného kořene lopuchu
- 500 ml vody
Postup
Kořen lopuchu většího zalijeme studenou vodou, necháme 5 až 10 minut odstát, pak přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme.
Použití
Toto množství vypijeme přes den, nejlépe po doušcích.
Vše, co chcete vědět o bylinách a koření najdete v našem speciálu zde
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny, bylinkopedie.cz, bylinkovo.cz