reklama

Nasbírejte si léčivé kořeny pampelišky, kostivalu a lopuchu. Na podzim jsou nejúčinnější

Lenka Valjentová
26. září 2022
Na podzim sbíráme nejen plody léčivých rostlin, ale taky kořeny. Pokud nemrzne, můžeme se na sběr kořenů vydat klidně i v listopadu. Léčivá síla kořenů byla a je ceněna odpradávna, představují spojení se zemí a jejich využívání patří v lidové medicíně k vůbec nejstarším, což názorně dokládá označení dávných léčitelek coby babek kořenářek.
reklama

Sezona sběru léčivek v přírodě už pomalu končí, ještě můžeme vyrazit na šípkybezinky, rakytník nebo kaštany. Na podzim se sbírají také kořeny či oddenky léčivých bylin, především kozlíku, pampelišky, puškvorce, pýru, lopuchu, kostivalu, křenu, proskurníku, mochny nátržníku nebo echinacei. Podívejme se podrobněji na tři z nich: kostival lékařský, pampelišku lékařskou a lopuch větší.

Jak sbírat a zpracovat léčivé kořeny

  • Na podzim se léčivé kořeny sbírají po odkvětu v době, kdy nať už začíná usychat. Ideální počasí je po dešti, kdy je půda vlhká, aby se kořeny dobře vyrývaly nebo vytrhávaly a nepoškodily se.
  • Opatrně vyrytý (ideálně dřevěným nástrojem) či vytržený kořen očistíme od zeminy a odstraníme listy. Doma kořen ještě dočistíme kartáčkem, opláchneme vodou a ihned osušíme.
  • Kořeny buď usušíme, nebo je použijeme čerstvé. Na sušení silnější kořeny podélně rozřízneme nebo nakrájíme na slabá kolečka
  • Kořeny sušíme na vzdušném a stinném místě nebo umělým teplem v sušiče nebo v troubě. Při sušení by teplota neměla přesáhnout 45 °C až 50 °C.
  • Na kolečka nakrájené kořeny můžeme také navléknout na nit jako korálky a nechat pomalu vysušit na vzduchu.
  • Nasušené kořeny skladujeme v suchu a temnu v dobře uzavřených sklenicích, aby nezvlhly. Nasušené kořeny jsou účinné zhruba tři roky.
  • Usušený kořen se dá umlít na jemný prášek, který už nemusíme tepelně upravovat, a tak v něm zůstanou všechny účinné látky. Ten následně uskladníme v dobře uzavíratelné sklenici. Z čerstvého kořenu se nejčastěji připravuje tinktura.

Kořen pampelišky lékařské

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale), také smetanka lékařská, je v zahradách hodně nepříjemným plevelem, ale také velmi ceněnou univerzální léčivkou, která pomáhá léčit snad všechny choroby. Má léčivé všechny části: květ, kořen i listy. Kořen vyrýváme buď na jaře před rozkvětem, nebo na podzim na konci vegetace.

Léčivé účinky pampelišky

„Kořen pampelišky je podle mě jednou z nejlepších bylin pro revmatiky a diabetiky. Ve formě čaje nebo kapek (tinktury) pomáhá mj. odstraňovat toxické látky z jater, povzbuzuje čisticí schopnosti ledvin, preventivně brání tvorbě žlučníkových kamenů a posiluje činnost slinivky břišní. Její diuretické účinky pomáhají při hubnutí a detoxikaci," vysvětluje bylinkář a dodává: „V poslední době se o pampeliškovém kořenu mluví jako o výborné přírodní prevenci nádorových onemocnění.

Pampeliškový čaj

Ingredience

  • 2 lžičky sušeného řezaného kořene pampelišky
  • 250 ml vody

Postup

Pampeliškový kořen zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu, necháme asi 2 minuty povařit a sejmeme. Zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Použití

Pampeliškový odvar pijeme vlažný dvakrát denně.

Pampeliškové kapky

Ingredience

  • 1 díl nastrouhaného čerstvého kořenu pampelišky
  • 5 dílů vodky

Postup

Nastrouhaný kořen zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme měsíc macerovat. Každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes kávový filtr, dáme do lahvičky a uskladníme v chladu a tmě.

Použití

Tinkturu z pampeliškového kořene užíváme třikrát denně 30 až 60 kapek ve sklence vody.

Kořen kostivalu lékařského

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je hojná statná trvalka s fialovými, purpurovými, růžovými i bílými květy. Z byliny se používá především protáhlý dužnatý kořen, na povrchu černý a uvnitř bělavý, méně často nať. Kořen vyryjeme rycími vidlemi na jaře před začátkem vegetace (březen a duben) nebo na podzim (září až listopad).

Léčivé účinky kostivalu

„Kořen kostivalu působí protizánětlivě, má hojivé účinky a podporuje rychlou obnovu tkání. Dnes se  používá se výhradně zevně jako mast, koupele, obklady nebo mazání (tinktura). Doporučuji ho vyzkoušet  zejména na výrony, pohmožděniny a otoky, pomáhá i při léčení zánětů, bolestí kloubů, šlach a vazů, urychluje hojení zlomenin, uvádí bylinkář. Kostival je účinný lék na křečové žíly, pomalu se hojící rány, artritidu a revmatismus.

Kostivalové mazání

Ingredience

  • 2 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého nebo 2 lžičky sušeného umletého
  • 500 ml vysokoprocentního alkoholu nebo lékárenského lihu

Postup

Kostivalový kořen zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme 3 týdny macerovat na teplém místě. Každý den protřepeme. Pak přefiltrujeme přes pláténko nebo kávový filtr.

Použití

Mazání je skvělé na křečové žíly, výrony a modřiny. Postižená místa potíráme podle potřeby, maximálně ale třikrát za den.

Kořen lopuchu většího

Lopuch větší (Arctium lappa) je typická rostlina rumišť a křovin, asi nejznámější bodlák nás. Většinou se k léčebným účelům používá kořen, listy i semena mají podobný, mnohem mírnější účinek. Kořen lopuchu se sklízejí na podzim (září až listopad) nebo brzy na jaře (březen), dříve než vyžene listy, ale pouze v prvním roce vegetace, neboť rostliny, které kvetly před rokem, již nemají dostatek účinných látek.

Lopuch léčivé účinky

„Lopuch je osvědčená detoxikační bylinka, má diuretický a antibakteriální účinek, působí povzbudivě na celý organismus, má diuretický a antibakteriální účinek. V tradiční lidové medicíně se čaj z kořenu lopuchu využívá hlavně při revmatismu a dně, hemoroidech, cukrovce, problémech s trávením a močovými cestami. Zevně pomáhá při léčbě dermatitidy a ekzémů, podporuje hojení ran a působí proti vypadávání vlasů,  doporučuje M. Kolár.

Lopuchový čaj

Ingredience

  • 1 lžíce sušeného a nařezaného kořene lopuchu
  • 500 ml vody

Postup

Kořen lopuchu většího zalijeme studenou vodou, necháme 5 až 10 minut odstát, pak přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme.

Použití

Toto množství vypijeme přes den, nejlépe po doušcích.

Vše, co chcete vědět o bylinách a koření najdete v našem speciálu zde

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny, bylinkopedie.czbylinkovo.cz

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama