Nové Prima vychytávky přinášejí vypečené dobroty a top nápady

Další vydání Prima vychytávek má pro vás nápady, které se vám jistě budou hodit. Těšit se můžete na tipy z přírodní lékárny i jak uspořit při topení. Ukážeme vám krok za krokem, jak si vyrobit kouzelné domečky či zarámovanou poličku. Samozřejmě si uděláme zimní pohodičku se sladkými dobrotami u kafíčka, a pokud jste přece jen příznivci masových pokrmů, divák Honza nám připravil pečený guláš.

I letos Láďa Hruška navštívil kutily z Čech, Moravy i Slezska a v kapitole Domácí kutil vám představí vychytaná vozítka na práci i zábavu. Pan Evžen si doma vyrobil šlapací čtyřkolku s přidaným elektromotorem. Stačí už jen zlehka šlápnout do pedálů a frčet. Chcete si sestrojit stroj jen tak pro radost? Bugino-auto-traktor je ten správný. Jedná se o výkonný teréňák, který není jen na parádu. A pokud zrovna farmaříte, tak vám další kutil poradí, jak si vyrobit traktůrek s mnoha funkcemi: odvézt, posekat trávu, nahrabat seno... Pro výkonný traktůrek žádný problém.

Tajemství poctivého řemesla

Chtělo by tu u vás doma trochu oživit? Pepa Libický vám ukáže, jak být sám sobě profíkem při renovaci zdi cihlovými páskami. Budete překvapeni, jak váš dům prokoukne a získá šmrnc.

Coby Minutový manžel v akci poradí, jak zamaskovat díry po obrazech. A přesvědčí vás, že s úpravami a opravami, které v domácnosti obvykle zastávají muži, si hravě poradí i ženy.

Společně s parťáky od fochu nahlédnete do tajemství poctivého řemesla. Připravíme si domácí uzeniny, ukážeme si, jak upravit poškozenou skluznici lyží či běžek, a nezapomeneme ani na ochrana domovů před zloději.

Kreativní tipy

Chcete mít doma pestrobarevné domečky jako v italské vesničce Cinque Terre, větrné mlýny jako v Dánsku? Prima tvoření má další tip na kreativní vyrábění. Odhadem na tři sta dřevěných stavení vyrobila paní Jitka, která vám ukáže, jak na to.

Co by byly domy bez lidí? Za skvostnými viktoriánskými figurkami jsme jeli do Říčan u Prahy. Pokud doma máte vatu, škrob a drát, jste připraveni. Pokud přece jen dáváte přednost látkovým postavičkám, pak si vyrobíme hadrové „ňuňánky“, které jistě potěší nejen děti, ale také dospělé.

Důkazem, že obnošené nebo velikostně již nepadnoucí oblečení nemusí nutně skončit v popelnici, jsou krásné i měkoučké polštáře ze svetrů. Pokud doma máte navíc krajku a zavařovačku, papírovou nebo plechovou krabičku, dokážete vyrobit opět šik předmět.

Co v zimě na zahradě

Patříte k milovníkům hub? Nemusíte pro ně ale už nutně chodit do lesa, můžete si je vypěstovat v domácích podmínkách. Jak na to, se dozvíte v kapitole Zahrada.

Správný zahrádkář se samozřejmě neobejde bez kompostu. Ten přináší prospěch nejen pěstovaným rostlinám, ale současně poskytuje „azyl“ rozmanitým živým organismům. Víte, s jakými druhy se můžete v kompostu setkat?

Láďa Hruška v kuchyni

Láďa vám v tomto vydání upeče malou svačinku k zakousnutí v podobě hot dogů, smažených mozzarellek či dýňových fit placiček. Pokud milujete klasická jídla, pak jsme se vám trefili do chuti. Přinášíme stříbro na talíři – pečený guláš, u kterého rozhodně nestrávíte půl dne v kuchyni.

V domácnostech běžně zbývají nějaké zbytky jídel. Ukážeme vám, jak zbytečně neplýtvat a vše chytře zužitkovat. Připravíme dezert ze starých rohlíků a banánkový chlebíček s čerstvým žervé a chutney.

Únorovým hitem jsou koláče

Tématem února se stal koláč, a to v jakékoli podobě i chuti. Zlaté jablečné košíčky jsou jako sen. O tom ví své Láďa Hruška, když mu je Radka z Černilova připravila. Přestože jste si dali předsevzetí o zdravějším stravování, rozhodně se vyplatí udělat malý prohřešek s vrstveným makovým koláčem, koláčem se skořicovou drobenkou nebo meruňkovým z podmáslí.

Už se těšíte na léto a vůni ovoce? Nadýchaná kefírovka s lesním ovocem vás tam hned po prvním zakousnutí alespoň v mysli přenese. A pokud zrovna nemáte moc času a máte chuť na sladké, vyzkoušejte švestkovou fofrbuchtu či nepečený sušenkový dort.

Lahodné i léčivé koření

V kapitole Zdravý život se zaměříme na lahodné i léčivé koření. Ačkoli je využíváme hlavně v kuchyni, abychom jejich prostřednictvím vyladili chuť pokrmů, mají i pozitivní účinky na lidské zdraví. Kupříkladu koriandr zajistí dobré trávení, vanilka navodí radostnou náladu, citron zabrání překyselení organismu a fenykl „nakopne“ vaši imunitu.

Ze světa zvířat

Ve světě zvířátek si řekneme, jak je důležité důkladné čištění zubů psů. Podíváme se na psí trápení s bolavými klouby. Každý tvor ocení mít svou skrýš, kde se cítí bezpečně. Dopřejte ptáčkům přilétajícím do vaší zahrady jejich vlastní domov.

To vše, a mnohem víc na vás čeká v novém díle Vychytávek Ládi Hrušky, kde najdete top nápady, které se vám budou určitě hodit. Nové vydání časopisu Prima vychytávky vám kromě toho nejlepšího z pořadů Vychytávky Ládi Hrušky, Receptář prima nápadů a Libovky Pepy Libického nabídne nové dvojčíslo za pouhých 39 Kč.

Časopis najdete na všech novinových stáncích nebo přímo ve své schránce jako předplatné na rok 2023 ZDE.

Sdílejte článek
Štítky kuchyně léto renovace koláč domov polštář Dánsko Slezsko Morava Láďa Hruška časopis prima Vychytávky

Přečtěte si také