Anturie v sobě snoubí krásu, šarm i smyslnost. Jak se o tuhle tropickou pokojovou rostlinu starat

Když je venku nevlídné počasí, doma se můžeme těšit krásou pokojových rostlin. Oku lahodí pohled na kvetoucí exotické anturie, které možná znáte spíše pod českým názvem toulitky. Anturie si potrpí na teplo, rozptýlené světlo a vysokou vzdušnou vlhkost. Poradíme, jak se o tyhle nevšední krásky doma správně starat.

Anturie (Anthurium), česky toulitka patří k čeledi árónovitých rostlin. Má tmavozelené, podlouhle kopinaté listy s výraznou žilnatinou. Svol květenství je 20–60 cm dlouhý a zakončený nápadným, široce vejčitým toulcem (listenem), který má nejčastěji barvu šarlatově červenou, růžovou, oranžovou, bílou či zelenou, nebo je dokonce žíhaný, vícebarevný. Palice (květ) je žlutá, válcovitá, někdy spirálovitě svinutá.

Anturie je doma v tropickém pralese

Anturie je tropická rostlina ze Střední a Jižní Ameriky, kde v deštných pralesech rostou stovky druhů anturií buď na stromech, nebo v lesní půdě. Většina z nich potřebuje vysokou (až devadesátipětiprocentní) vzdušnou vlhkost a teplo, ale některá druhy dobře snášejí ovzduší našich bytů, jsou to například Anthurium andreanum (česky toulitka Andréova) původem z Kolumbie a Anthurium scherzerianum (česky toulitka Scherzerova) z Kostariky a Guatemaly.

  • Anthurium scherzerianum se pozná podle oválného až okrouhlého tvaru toulce a poměrně tenké a většinou pokroucené palice.
  • Anthurium andreanum má silnější rovnou palici, toulec je srdčitý, zřetelně zašpičatělý a nápadně lesklý, jakoby nalakovaný.

Dlouholetým šlechtěním a křížením vznikly nádherné hybridy a kultivary, které se u nás pěstují jako pokojovky, které preferují teplé a světlé stanoviště s vyšší vzdušnou vlhkostí, nesnášejí suchý vzduch a průvan. Jejich květy se prodávají jako řezané květiny, ve váze vydrží krásné velmi dlouho, až osm týdnů.

Jak se o anturii starat

Světlo a teplo

  • Anturie potřebuje dostatek rozptýleného světla, přímé slunce jí může ublížit, proto se hodí k východnímu nebo i severnímu oknu.
  • Teplota by ani v zimě neměla klesnout pod 16–18 °C, v létě 20–25 °C. Nevystavujte rostliny zbytečně větším změnám teploty.
  • Pozor, anturie nesnáší průvan!

Vysoká vzdušná vlhkost

Co se týká vlhkosti, platí pravidlo čím vyšší, tím lepší. Pro tvorbu květu potřebuje vzdušnou vlhkost zhruba 80%. Anturii prospívá, když listy pravidelně rosíte měkkou vodou, zejména v bytech s ústředním topením. Při rosení ale dávejte pozor, aby voda nezasáhla květy, pak by se na nich udělaly ošklivé skvrny.

  • Je vhodné dát do misky pod květináč drobné kamínky a udržovat je stále vlhké. Také je možné použít na květináč vlhký mech, který zadrží mnoho vody a během dne ji uvolňuje do okolí. Nebo si pořídit zvlhčovač vzduchu.
  • Pro rostliny, které nesnášejí suchý vzduch a přímé světlo, je výhodné, když jich pěstujete více pohromadě. Rostliny si tak vytvoří vhodné mikroklima a snáze přečkají nepříznivé období.

Přiměřená zálivka

Anturie sice mají rády vlhký vzduch a kořenový bal by nikdy neměl vyschnout, dejte však pozor na přemokření! Stačí se řídit jednoduchým pravidlem: zalévejte až tehdy, když je substrát vyschlý. Zalévejte pouze odstátou měkkou, nejlépe dešťovou vodou. Pokud máte doma vodu tvrdou, vápenitou, tak ji používejte převařenou a vychladlou. Ublížit rostlině můžete i příliš studenou vodou – měla by být zhruba stejně teplá, jako je teplota vzduchu v místnosti.

Hnojení

Vhodné je rostlinu přihnojit každé dva až tři týdny roztokem organického hnojiva s nižším obsahem dusíku a draslíku a s o něco vyšším množstvím fosforu. Hnojte pravidelně, ale přiměřeně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdy a jak přesadit pokojové rostliny. Vyberte správný květináč i substrát a dejte se do toho

Jak anturii pěstovat

Přesadit stačí jednou za dva roky

Starší zdravou rostlinu stačí přesadit do o něco většího květináče jednou za dva roky. Vždy po odkvětu. Vyklopte ji, vyklepejte vyčerpanou zeminu z kořenů, poškozené kořeny odřízněte, do nového květináče nasypte zeminu a rostlinu zasaďte. Doplňte zeminou, abyste zakryli všechny kořínky. Nechte den bez zálivky, podpoříte růst. Velkou rostlinu můžete rozdělit roztržením kořenů i s nadzemní částí, a tak si ji namnožit.

Anturie preferuje kyselejší půdu

Toulitce nejlépe vyhovuje vzdušná, lehká až středně těžká zemina s pH od 5,5 do 6,5, kterou se doporučuje ještě obohatit o dubovou nebo borovou kůru, rašelinu a perlit.

  • Do substrátu se mohou přidat i kousky dřevěného uhlí nebo popela ze dřeva, které zabrání případné hnilobě kořenů a poslouží i jako hnojivo.
  • Protože anturie preferuje kyselejší půdu, je dobré pH substrátu upravovat průběžně třeba pomocí občasného použití suché kávové sedliny, kterou rozsypejte na povrch zeminy v květináči.

Nejčastější chyby při pěstování anturie

Anturie jsou náchylné na nesprávnou péči při pěstování. Své chyby většinou odhalíte podle jejich listů, například:

  • Listy žloutnou: většinou to signalizuje, že rostlina stojí v průvanu nebo má nedostatek světla.
  • Hnědé špičky a okraje listů: znak příliš nízké vzdušné vlhkosti nebo zalévání tvrdou vodou.
  • Hnědé skvrny na listech: vystavili jste rostlinu přímým slunečním paprskům, které popálily rostlinná pletiva.
  • Okraje listů se kroutí: příčinou může být ostré sluneční světlo nebo suchý vzduch v místnosti.
  • Zahnívající či plesnivé části listů: signál, že rostlinu zbytečně moc zaléváte.

Choroby anturie

Anturie jsou rostliny celkem odolné proti chorobám, problémem bývají houbové choroby (poznáte je podle hnědnutí listů, objevíte na nich suché hnědé skvrny), které stejně jako anturie potřebují k životu vlhko. Všechny napadené listy odstraňte a anturii ošetřete fungicidem pro okrasné rostliny proti houbovým chorobám.

Zdroje: Encyklopedie pokojových rostlin (Nico Vermeulen), Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.) mygardenguide.comcs.wikipedia.org


Přečtěte si také