Jarní byliny: Proč jíst kopřivy a jak nám pomáhá pampeliška?
Překvapivě ty nejobyčejnější rostlinky mohou být zvláště na jaře opravdovým pokladem pro naše zdraví. Mezi nejlepší jarní byliny patří kopřiva a pampeliška, běžný plevel, nad kterým mnohdy ohrnujeme nos. Jsou však ceněným přírodním lékem i zpestřením jarního jídelníčku. Jak nám mohou pomoci?
Kopřiva
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) roste planě všude kolem nás. Listy nebo celou nať si můžeme sbírat v zahradě i v přírodě už od časného jara a pokračovat až do podzimu. Kopřiva, která ráda roste i na smetištích, symbolicky odstraňuje z těla vše nečisté. Je to výborná detoxikační bylina.
- Čerstvé, mladé kopřivy jsou také skvělé jako zelenina, po generace se přidávají do velikonoční nádivky nebo se upravují jako špenát.
Přečtěte si: Jarní restart těla i duše: Poradíme, které tři bylinky vás nejlépe pročistí
Na co je dobrý čaj z kopřiv?
„Na jaře doporučuji vyzkoušet ozdravnou kúru z kopřiv. Je to úplně jednoduché: jednu lžíci čerstvých (nebo sušených, když nemáme možnost si natrhat) listů přelijeme 200 ml vroucí vody a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme. Vlažný čaj pijeme dvakrát až třikrát denně po dobu dvou, maximálně ale tří týdnů,“ radí bylinkář Martin Kolár.
Mohlo by vás zajímat: Využijte léčivou sílu česneku medvědího na maximum. Udělejte si kapky, med, olej a pesto
Kopřivová kúra
Kromě toho kopřivová kúra pozitivně působí na nervy, uklidňuje, dodává životní elán a energii. Kopřivový čaj se může pít i během roku při zvýšené únavě, chudokrevnosti nebo zánětech močových cest. Od nepaměti se pil proti dně a revmatismu.

Kopřivová koupel
„Oteklým a unaveným nohám svědčí kopřivová koupel. Její příprava je opět naprosto snadná: dvě hrsti čerstvých nebo sušených kopřiv namočíme přes noc do 5 litrů studené vody. Druhý den nálev přivedeme k varu a poté celý obsah nalijeme do lavoru, kde v příjemně horké vodě koupeme nohy 20 minut,“ prozrazuje bylinkář recept na léčivou koupel.
Pampeliška
Asi všichni znají pampelišku nebo také smetanku lékařskou (Taraxacum officinale). Svými květy na jaře rozzáří žlutě louky, parky i zahrady. Pampeliška je obtížný a takřka nezničitelný plevel, ale kdo zná její mimořádné léčivé účinky, cení si ji jako opravdového pokladu.
Nenechte si ujít: Otravuje vás plevel? Tak ho snězte! Na jaře jsou bršlice, pěťour a žabinec delikatesa i lék
Čerstvé listy pampelišky jsou výborné do zeleninových salátů. Na jaře se sbírají především mladé listy, ideálně ještě dříve než se rozvine květní stvol, a taky květy (ty ale se dají trhat kdykoliv, pampeliška kvete celé léto); kořen se vyrývá před rozkvětem a pak na podzim v říjnu.

Jaké jsou léčivé účinky pampelišky lékařské?
Největším bonusem pampelišky je její detoxikační efekt. „Výčet ozdravných účinků je opravdu dlouhý: cukrovka, záněty močových cest, ledvinové kameny, podpora činnosti jater, žlučníku, žaludečních šťáv a slinivky, snížení hladiny krevního cukru a cholesterolu, zlepšení funkce lymfatického systému, zácpa, dna, ekzémy… Já nejvíc sázím na sílu pampeliškového čaje z kořene, který dokáže tělo zbavit nežádoucích usazenin a různých jedů. Očistí játra, ledviny i klouby,“ doporučuje bylinkář.
Inspirujte se: Hluchavka nachová je úporný plevel, ale i léčivá bylina. Jak z ní připravit čaj, kapky či sirup?
Na co je dobrý čaj z pampelišky
Jednu lžíci omytého nasekaného čerstvého nebo usušeného kořene pampelišky zalijeme 250 ml studené vody, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme 10 minut odstát. Scedíme. Pijeme třikrát denně. Očistná pampelišková kúra trvá 2-3 týdny.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Nejlepší detoxikace léčivými bylinami (Dr. Franck Gigon, Patricia Bareau), cs.wikipedia.org