Trápí vás dna a bolí klouby? Natrhejte si bršlici. Čaj a obklad mají zázračné účinky

S příchodem jara má pro nás příroda přichystané zelené poklady. Mezi prvními jarními bylinami se objevuje bršlice kozí noha. Pro zahrádkáře pohroma, z pohledu lidové medicíny skvělý přírodní lék na odvodnění a proti revmatismu i dně. Pokud vás bršlice otravuje, tak ji jednoduše snězte nebo z ní udělejte čaj a obklad.

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jednou z jarních plevelných bylin. Typické pro ni jsou dlouhé podzemní oddenky, lysá, hranatá lodyha, listy jednou až dvakrát trojčetné. Kvete od května drobnými bílými až narůžovělými květy.

NENECHTE SI UJÍT: V březnu sbíráme první jarní bylinky. Už najdeme mladé kopřivy, sedmikrásky, popenec či plicník

Rostlina, lidově známá jako kerhák, kerhátek nebo husí packa, je sice obávaný, prakticky nevyhubitelný vytrvalý plevel. Na druhou stranu má zajímavé léčivé účinky, kterých si všimli už naši předkové.

Kdy se sbírá bršlice?

Mladé lesklé lístky, říká se jim bršličky, sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem (obvykle březen až první polovina dubna). Světlezelené, sotva rozvinuté lístky bršlice jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku, celerovou nebo petrželovou nať. Bršličky používáme čerstvé, mohou se zamrazit.

  • Oddenek sbíráme od dubna do září. Můžeme si ho nasušit.

PŘEČTĚTE SI: Pýr je agresivní plevel, ale taky účinná léčivka. Uleví při kašli i rýmě a pomůže s detoxem

Na co je bršlice dobrá

„Už ve středověku měla své místo jako prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra. Říkalo se jí nemoc králů, protože byla způsobena nadměrným holdováním tučného jídla a alkoholu. Felčaři tehdy na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu. Údajně přinášela výraznou úlevu od bolesti,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.

Na co se používá bršlice?

Čerstvé podrcené listy bršlice a horké kašovité obklady z listů a oddenků můžeme přikládat na bolavé klouby i dnes. Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci. Rozdrcené čerstvé listy podporují i hojení kožních onemocnění.

Léčivé účinky bršlice

Bršlice kozí noha obsahuje na jaře zejména velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu. Obsahuje velké množství bílkovin. Z pohledu lidové medicíny je bršlice nedoceněná, ale o to účinnější léčivá rostlina.

„Dnešní léčitelé bršlici využívají především jako podporu léčby revmatických otoků, dny a na odvodnění. Čaj z této miříkovité rostliny pomáhá vylučovat kyselinu močovou a různé usazeniny z těla,“ vysvětluje M. Kolár. Podporuje látkovou výměnu, pomáhá s detoxikací organismu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Plicník posiluje plíce, podporuje trávení a hojí kůži. Jak využít jednu z prvních jarních bylin?

Nežádoucí účinky bršlice

„Bršlice působí dost razantně, takže ji doporučuji užívat pouze krátkodobě, ideálně jen na jaře v rámci očistných kúr. Na jeden hrnek čaje postačí zhruba lžička čerstvých listů nebo omytého oddenku. Jako kůru pijeme po dobu maximálně 10 dnů,“ radí bylinkář.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Sedmikráska chudobka může prospět zdraví i kráse víc, než si myslíte. Navíc skvěle chutná

Jak připravit očistný čaj z bršlice

Ingredience

  • 1 lžička nasekaných lístků bršlice
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat. Pak scedíme.

Užívání

Vlažný čaj pijeme dvakrát denně. Kúra nesmí přesáhnout 10 dnů, pak si dáme minimálně stejně dlouhou pauzu a ještě jednou můžeme zopakovat. Dlouhodobější užívání se nedoporučuje.

Bršlice kozí noha skvěle chutná

Podle MUDr. Zbyňka Mlčocha jsou na přímou konzumaci  nejvhodnější mladé lesklé bršličky. Matné bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.

Mladé světlezelené lístky jsou vynikající šťavnatá zelenina. Lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu. Delikatesní jsou na čerstvém chlebu s máslem nebo sádlem, v tvarohové pomazánce nebo osmažené v olivovém oleji.

  • Před použitím velkých a matných listů doporučuje stáhnout z nich opatrně pokožku, jsou pak jemnější.

INSPIRUJTE SE: Jak připravit jarní špenát z kopřiv. Skvělý je i s medvědím česnekem či pampeliškou

Špenát z bršlice

Ingredience

  • 5 hrstí mladých lístků bršlice
  • 1 hrst čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • máslo nebo olej
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce smetany
  • česnek podle chuti

Příprava

Bršlici a špenát nakrájíme, krátce spaříme horkou vodou a necháme okapat. Na tuku orestujeme nahrubo nasekanou cibuli, přidáme bršlici a špenát, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou (ale nemusíme). Nakonec přidáme lisovaný česnek podle chuti.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také