Stříbrné tóny v zahradě: Pěstujte pelyněk, starček, smil, šalvěj nebo levanduli

Nastupující podzimní dny si většinou spojujeme spíše se zlatými odstíny listnatých stromů a keřů, ale naše zahrady se mohou zahalit i do stříbrného pláště, který krásně podtrhne ostřejší barvy jiřinek, listopadek, macešek či vřesů a vřesovců. Pěstovat je můžete na záhonech v zahradě i v truhlících na balkoně.

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium)

Vytrvalá bylina s lehce plstnatými listy, která byla známa svými léčivými účinky již ve starověkém Egyptě a Řecku. Najdeme ho i v naší přírodě, především v teplejších oblastech.

Pelyněk pravý dává přednost kamenité půdě a skalnatému podkladu na osluněném místě. Vyžaduje jen velmi mírnou zálivku. Od července do srpna vykvétá žlutými květy, ale jeho stříbřité listy zdobí zahradu až dlouho do podzimu.

Pěstovat však můžete i další druhy pelyňků se stříbřitými listy, například pelyněk slanomilný (Artemisia santonicum) nebo pelyněk ladní (Artemisia pontica). Zajímavý je i pelyněk brotan (Artemisia abrotanum).

Smil řapíkatý (Helichrysum petiolare)

Nenáročná rostlinka, která se pěstuje jako letnička, jejíž výhony dokážou vytvořit až přes metr dlouhé závěsy. Pěstuje se nejčastěji v závěsných květináčích jako doplňková zeleň. Vyžaduje slunečné umístění a pravidelnou střední zálivku.

Smil italský (Helichrysum italicum)

Středomořská bylinka, u nás pěstovaná jako okrasná letnička nebo i léčivá bylinka, která zabírá na bolesti hlavy. Říká se jí také kari bylinka a hodí se do orientálních pokrmů i na grilovaná masa.

Nejlépe se smilu italskému daří na sušších místech, ve skalkách či prérijních záhonech. Vyžaduje hodně slunce a slabší zálivku. Pokud smil italský přemístíte na zimu do skleníku, můžete ho pěstovat i několik let.

Starček přímořský (Senecio cineraria)

Stříbřitě zbarvené, hluboce laločnaté listy zdobí starček přímořský. Jedná se o středomořskou trvalku, která se v našich podmínkách pěstuje jako letnička.Od června do září vykvétá zlatožlutými kvítky, ale většinou se pěstuje spíše pro okrasné listy.

Starček přímořský vyžaduje umístění na slunci a sušší, písčitou půdu. Nejlépe místo chráněné před deštěm.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Aromatická, vysoká bylina, která kvete po celé léto, dokáže ještě po sestřihnutí květů znovu obrazit, a tak je z ní na podzim pěkně bohatý keřík, který zdobí záhony stříbřitými listy.

Šalvěj vyžaduje slunné stanoviště a sušší půdu.

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Stejně jako šalvěj i levandule už má své období kvetení dávno za sebou, ale po ostříhání květů už stihla krásně obrůst. Její čárkovité, lehce stříbrné listy, však budou zahradu zdobit klidně až do zimy.

Zdroj: https://botanic.cz/herbar/artemisia-absinthium; https://www.zazumi.cz/smil-rapikaty-helichrysum-patiolare-prumer-kvetinace-10-12-cm/; https://botany.cz/cs/senecio-cineraria/


Přečtěte si také