Sukulentům horké léto nevadí. Mají své zásobárny vody

Pokud jste dosud nepřišli sukulentním rostlinám na chuť, možná byste se s nimi přece jen měli spřátelit. Odpustí vám malou péči, nepotřebují častou zálivku, zvládnou i extrémní vedra posledních let, a i tak dokážou krásně kvést. Dařit se jim bude na balkoně, na terase i na zahradě.

Počasí naděluje rostlinám stále více extrémních zážitků. Vysoké teploty a sluneční úpal jako na Sahaře střídají přívalové lijáky a bouřky. Mimochodem věděli jste, že právě oblíbený sukulent, netřesk střešní, vysazovali naši předci přímo na doškové střechy svých chalup, aby tam ochránil stavení před hromy a blesky? Možná je to jen pověra, ale netřesky a další sukulentní rostliny se v posledních letech na naše střechy zase vracejí. Na tzv. zalené střechy. S bouřkami to sice nemá nic společného, ale na střechách se netřeskům jednoduše daří.

Kam vysadit sukulentní rostliny

Sukulenty výborně zvládají suché letní počasí, ale neuškodí jim ani ty občasné lijáky. Naopak. Vytvoří si z nich ve svých dužnatých listech zásobu vody na horší časy. Zdají se proto být přímo ideální pro využití na balkonech a zahradách, o které se jejich majitelé nemají čas pravidelně starat. Na balkonech a terasách to bude sukulentům slušet v květináčích i keramických miskách a na zahradě mohou být součástí oblíbené skalky, vyšší druhy můžete vysadit i do štěrkových či prérijních záhonů a nižší mohou tvořit obruby trvalkových záhonů. Některé druhy jsou plně mrazuvzdorné, jiné budou potřebovat na zimu přemístit do interiéru.

Jak pěstovat sukulenty

Nejdůležitější je pro ně umístění na plném slunci a dokonale propustná půda, skrz kterou dešťová i zálivková voda rychle proteče. Těžké půdy se pro pěstování sukulentů nehodí. To platí i při umístění sukulentů v miskách a květináčích. Potřebují vyšší drenážní vrstvu ze štěrku nebo keramzitu a speciální substrát pro sukulenty a kaktusy. Sukulenty můžete hnojit, maximálně jednou za měsíc, hnojivem pro kaktusy.

Mrazuvzdorné sukulenty

Netřesk střešní (Sempervivum tectorum)

Otužilá trvalka, původem z hor jižní Evropy, je absolutně nenáročná na stanoviště i péči. V přírodě roste na skalách i rumovištích, nechybí snad v žádné zahradní skalce. Netřesk můžete pěstovat i v nádobách a používá se jako vynikající rostlina pro zelené střechy.

Netřesk vykvétá jen jednou za život, ze středové růžice listů, ale vykvetlý kus bývá rychle nahrazen množstvím dceřiných rostlinek.

Rozchodnice tlustovětvá (Rhodiola pachyclados)

Nenáročná, mrazuvzdorná skalnička, která pochází z hor Pákistánu a Afganistánu, z nadmořské výšky až 3500 m nad mořem. Rostlina vytváří husté, nízké polštáře a od června do července vykvétá bílými květy. Pěstovat ji můžete i v korytech a mělkých miskách.

Rozchodník skalní (Sedum reflexum)

Někdy se mu říká i rozchodník přímý. Jedná se o vytrvalou, jedovatou rostlinu, původem z Evropy. Vykvétá od června do srpna, drobnými žlutými květy. Velmi rychle se množí, stačí jenom odlomit kousek rostliny. Rozchodník skalní je absolutně nenáročný a používá se i na vyplnění spár mezi nášlapnými kameny v zahradních cestičkách.

Choulostivé druhy sukulentů

Růžicovka kopisťovitá (Aeonium spathulatum)

Velmi dekorativní sukulent, původem z Maroka a Kanárských ostrovů. Do růžice uspořádané listy mohou mít zelenou nebo i načervenalou barvu a rostlina vykvétá v jarním období, drobnými žlutými kvítky.

Rostlina vyžaduje dostatek světla, ale pozor na popálení slunečními paprsky. Růžicovku můžete pěstovat v interiéru, při teplotách kolem 20 °C, ale v letních měsících může zdobit i váš balkon nebo terasu.

Dužnatka (Echeveria)

Okrasná sukulentní rostlina, původem z Ameriky, od Texasu po Argentinu. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina, ale v létě bude spokojená i na balkoně. Dužnatky mají listy uspořádané v růžici nebo to jsou rostliny s protáhlým stonkem, mnohé dorůstají až do podoby sukulentních keřů. Patří mezi velmi variabilní rostliny. Vykvétají bílými, žlutými nebo i oranžovými květy.

Zdroj: https://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/hromy-a-blesky-v-lidovych-predstavach-a-pranostikach-20130919.htmlc; https://cs.wikipedia.org/wiki/Net%C5%99esk; https://prima-receptar.cz/aeonium-znama-take-jako-ruzicovka/; https://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%BEnatka


Přečtěte si také