Sváteční štrúdl udělejte s jablky v karamelu a domácí vanilkovou omáčkou
Jablečný štrúdl, nebo chcete-li jablečný závin, patří k vánočnímu času podobně jako vánočka či štóla. Každý má svůj oblíbený recept, ale možná by to chtělo vyzkoušet něco nového. Můžete připravit štrúdl z listového těsta s karamelizovanými jablky, perníkem, ořechy a rozinkami naloženými v rumu. Nebo udělejte tvarohové těsto a naplňte ho jablky, ořechy a brusinkami. A když domácí štrúdl přelijete domácí vanilkovou omáčkou, chuť bude dokonalá.
Domácí štrúdl s jablky v karamelu
Ingredience
- 1 listové těsto
- asi 3 jablka
- 50 g cukru
- 50 g rozinek namočené v rumu
- 50 g vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 50 g strouhaného perníku
- skořice
- rum
- mouka na vál
Příprava
- Z cukru uděláme světlý zlatohnědý karamel: cukr nasypeme do hrnce se silným dnem a necháme to rozpustit, opatrně ho mícháme dřevěnou vařečkou, aby se nepřipálil. Vložíme do něj na kostičky nakrájená jablka. Přisypeme skořici a vyvaříme šťávu z jablek. Pak karamelizovaná jablka smícháme s nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu. Přidáme vanilkový cukr a vše dobře promícháme.
- Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (jeden nebo dva). Vejce rozkvedláme a asi polovinou těsto potřeme. Pak ho posypeme perníkem, rozdělíme na něj jablečnou směs a pevně zavineme. Nakonec potřeme zbylým vajíčkem a můžeme ještě posypat krupicovým cukrem, aby byl křupavější.
- Závin vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 25 minut.
Sváteční jablečný štrúdl s vanilkovou omáčkou
Ingredience na těsto
- 80 g hladké mouky
- 45 g ovesných vloček
- 1 vanilkový lusk Bourbon Dr. Oetker
- 125 g změklého másla
- 125 g tučného tvarohu
- mouka na vál
Ingredience na náplň
- 1-3 jablka nakrájená na malé kousky
- 1 lžička mleté skořice
- 30 g třtinového cukru
- 1 balíček třtinového cukru s mletým vanilkovým luskem
- 50 g sušených brusinek
- 5 lžic mletých vlašských ořechů
- 50 g mandlových plátků
Ingredience na vanilkovou omáčku
- 125 ml mléka
- 4 lžíce cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk Bourbon
- 2 žloutky
- 40 g másla
- asi 4 lžičky rumu
Příprava
- Na těsto smícháme mouku s vločkami, cukrem, solí a dření z lusku. Přidáme máslo a tvaroh a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme asi na 2 hodiny do ledničky.
- Na náplň v míse smícháme jablko se skořicí, třtinovými cukry a brusinkami.
- Těsto na pomoučeném vále vyválíme na plát a posypeme mletými ořechy. Pak na těsto stejnoměrně naneseme náplň a posypeme mandlovými plátky. Na bocích asi 2 cm přehneme a těsto opatrně zavineme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
- Štrúdl vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme dorůžova asi 30 minut. Štrúdl necháme vychladnout.
- Na omáčku nalijeme 100 ml mléka do kastrůlku. Přidáme cukr, sůl a rozříznutý vanilkový lusk a přivedeme k varu. Vanilku vyndáme. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky a nalijeme do kastrůlku a povaříme do zhoustnutí. Sejmeme a vmícháme máslo a rum. Necháme zchladnout.
- Sváteční jablečný štrúdl podáváme s vanilkovou omáčkou.