Zahrada

19. května 2023 06:00

Lenka Valjentová

20. května slavíme Světový den včel. Každý může pro užitečný hmyz aspoň něco udělat

Včely jsou jedny z nejpracovitějších a nejužitečnějších stvoření na zemi, po tisíciletí prospívají lidem, rostlinám a životnímu prostředí obecně. Jestli si někdo zaslouží mít svůj světový den, tak včely to rozhodně jsou. Připomeňme si důležitou roli včel v přírodě i jak jim každý z nás může aspoň trochu přilepšit.

Včely medonosné (Apis mellifera) jsou obdivuhodné, jsou jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka, vzácný med. A jsou samozřejmě významnými opylovači, bez nichž by příroda nemohla existovat,“ říká bývalý včelař a medový someliér Milan Špaček. Česká zemědělská univerzita v Praze uvádí, že včely opylují přibližně 80 % rostlin závislých na opylování, což vede k větší kvalitě i kvantitě plodů. Dá se říct, že včely jsou život! Bez každodenní píle milionů včel bychom pravděpodobně brzy umírali hlady.

Letos zahynula až polovina včel

Počet včel se celosvětově snižuje a i letošní zimu nezvládla včelstva nejlépe. Včelaři odhadují až poloviční úhyny českých včelích rodin, což je při počtu 10 tisíc včel v jednom úlu celkově 3 miliardy mrtvých včelích dělnic.

Zatímco loni česká včelstva zvládla zimu nebývale dobře, tu letošní ale podle odhadů nepřežila až polovina. Opakuje se tak situace z let 2019 a 2020. „Tehdy na jaře byl úhyn včelstev okolo šedesáti procent, velký podíl na tehdejším úhynu měl virus přenášený včelím roztočem, loni pak byl úhyn okolo třiceti až pětatřiceti procent podle lokality. Včelám svědčí krátká zima a dostatek vody v krajině,“ uvádí Milan Špaček.

Česko je země včelařů

V Evropě jsme ve včelaření na třetím místě. Čerstvé včelařské statistiky Českomoravské společnosti chovatelů říkají, že v únoru 2023 u nás 716 144 včelstev chovalo 65 431 včelařů. Zatímco počet včelařů od stejného období roku 2020 vzrostl o cca 2 000, včelstev je o 30 760 více.

Světový den včel

Návrh tohoto svátku schválil Kongres Apimondia v roce 2015. Po dvou letech na konci roku 2017 Valné shromáždění OSN drtivou většinou určilo 20. květen jako den věnovaný včelařství – Světový den včel. Poprvé jsme tak slavili tento den v roce 2018. Proč zrovna 20. květen? Květen je nejdůležitější včelařský měsíc. Vše kvete a včely mají nejvíc práce. A 20. květen je také dnem narození Antona Janši (1734–1773), významného slovinského včelaře, kterého do Vídně pozvala Marie Terezie, aby ve včelařské škole vyučoval včelařství.

Co můžeme udělat pro včely

Bez včel by náš život byl chudý, jestli by vůbec nějaký byl. A každý z nás může přispět aspoň trochu k tomu, aby bylo včelám lépe. Především jim dávat ven misky s vodou, pěstovat co nejvíce medonosných rostlin, nesekat na zahradě trávník (zejména na jaře), dokud v něm něco kvete. Každý kvítek se totiž počítá.

Ideální pastvou pro včely a další užitečný hmyz jsou květnaté louky, takže pokud máme možnost, vyhraďme ji na zahradě aspoň kousek prostoru. Zakládání květnatých luk je navíc v posledních letech velmi oblíbené a tady je návod, jak na to.

10 zajímavostí o včelách

Včely jsou nesmírně zajímavý hmyz. Jejich tělíčka jsou už od vylíhnutí připravena na velkou zátěž, kterou sběr pylu obnáší. Nasbírali jsme 10 zajímavostí, které s včelami a jejich produkty souvisejí, ale určitě by se jich našlo ještě víc:

  1. Včela létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu.
  2. Včelka mávne křídly 200krát za vteřinu, tato nebývalá rychlost vytváří bručení, které slyšíme.
  3. Za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů.
  4. Dělnice při sběru nalétají více než 57 000 kilometrů.
  5. Jedna včela vyprodukuje za svůj život přibližně 9 gramů medu.
  6. K nasbírání 500 gramů medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život.
  7. Včela dělnice žije přibližně 42 dnů (polovinu tráví prací v úlu, druhou sbíráním pylu), trubec asi měsíc, matka zhruba 5 let, přičemž vylétá z úlu jednou až dvakrát za život.
  8. Včely se dorozumívají pomocí feromonů a „tance“, tedy dotyků a pohybů.
  9. Nejstarší fosilii včely našli archeologové ve 100 milionů let staré pryskyřici.
  10. Med je zdravý a podporuje imunitu. Obsahuje mnohé vitaminy, minerální látky, stopové prvky,  enzymy, koenzymy, flavonidy, antioxidanty a další bioaktivní látky.

Včelí je med je zázrak

Med, nejznámější a nejdůležitější včelí produkt, se díky svým vlastnostem a blahodárným účinkům na zdraví řadí mezi tzv. superpotraviny. Včelí med je nejpřirozenější sladidlo, které lidstvo využívá tisíce let. V našem jídelníčku jsme se ho ale stále nenaučili používat dostatečně. V Česku sníme zhruba kilogram medu na osobu ročně, což vychází na jednu lžičku za týden. A to není mnoho,“ říká medový someliér Milan Špaček a dodává: „Med bychom měli konzumovat klidně každý den. Je nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí  jedna lžička denně a budeme se cítit lépe a zdravěji."

Zdroje: medový someliér Milan Špaček,  cmsch.czcs.wikipedia.org, vcelarstvi.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také