návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Všestranný med: Jak z něj udělat lék proti kašli a upéct domácí krémeše

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 03.06.2021
Med: Jak udělat lék proti kašli a upéct slovenské krémeše
Autor: Dr.Oetker Med: Jak udělat lék proti kašli a upéct slovenské krémeše
Včelí med asi není potřeba představovat. Všichni dobře víme, že má blahodárný vliv na naše zdraví, hlavně významně pomáhá léčit kašel, rýmu a chřipku. Med je taky výborné sladidlo, vítaná náhrada cukru. Med je sice kalorický jako cukr, ale rozhodně je zdravější. A když ho přidáte do těsta, bude pečivo chutnější, vláčnější a voňavější! Ať už med používáte jakkoli, určitě se vám budou hodit naše babské rady proti kašli, bolesti v krku i chřipce nebo domácí recept na nadýchané slovenské krémeše.

reklama

Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest. Je výborný v obdobích zvýšeného výskytu chřipky a při rekonvalescenci. Obsahuje mimo jiné přírodní silice, které ředí hlen v průduškách, a tím usnadňují jeho vykašlávání. Pomáhá při kašli, chrapotu, rýmě, zlepšuje činnost srdce, cév, ledvin, chrání játra, zlepšuje krvetvorbu, podporuje paměť, uklidňuje. Navíc zanícené sliznice zklidňuje a tlumí bolest. Pokud se cítíme vyčerpaní, velmi rychle nás postaví na nohy 1 lžička medu po ránu. Med je výborný také na rány. Když se řízneme nebo spálíme a postižené místo přímo potřeme medem, rána se rychle zahojí. 

Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest
Autor: istock.com Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest

Sladký lék proti kašli

Ingredience

  • 2 lžíce medu
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 menšího citronu
  • špetka mleté skořice

Příprava

Med zalijeme 200 ml horké vody, mícháme, dokud se med nerozpustí, pak přidáme citronovou šťávu a skořici, promícháme. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin, a tak svlažuje suchou a podrážděnou krční sliznici. Užíváme podle potřeby, nejvíc však čtyřikrát za den.

Skořice: 10 důvodů, proč tohle vánoční koření užívat i jako lék

Skořice: 13 dobrých důvodů, proč tohle koření užívat jako lék

Udělejte si medvědí mléko, starou dobrou babskou medicínu z medu, mléka a rumu

Něco na vás leze? Zkuste medvědí mléko, starý babský lék z medu, mléka a rumu

Preventivní kúra proti chřipce

Ingredience

  • 220 g medu
  • šťáva ze 3 citronů
  • vylisované 2–3 paličky česneku

Příprava

Med, citronovou šťávu a lisovaný česnek smícháme a v dobře uzavřené nádobě necháme na tmavém a chladném místě. Místo česneku můžeme použít stejné množství cibule! Užíváme třikrát až čtyřikrát denně 2 vrchovaté lžíce 30 až 40 minut před jídlem. Na podporu imunity a prevenci nemocí z nachlazení užíváme jako třídenní posilující kúru.

Med jako lék: recept na preventivní kúru proti chřipce
Autor: iStock Med jako lék: recept na preventivní kúru proti chřipce

Řepový med tiší bolest v krku

Ingredience

Příprava

Z červené řepy seřízneme vršek, vnitřek vydlabeme a zhruba do poloviny dáme med. Necháme v chladu přes noc, nejméně ale 6 hodin, aby med vytáhl z řepy šťávu. Lžíci řepového medu smícháme s 200 ml teplého mléka a pijeme ráno a večer 20 minut po jídle.

Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Super je medový čaj s ovocem a kořením i tradiční medovo-cibulový sirup

Med nás vyzbrojí do boje s viry a bacily. Připravte si medový čaj nebo tradiční medovo-cibulový sirup

Včelí med ve sladké kuchyni

Med býval staletí základním sladidlem a dodnes je skvělou náhradou rafinovaného cukru řepného i třtinového. Medem lze osladit čaje, hodí se dobře k bylinkám, před spaním uklidní horké mléko oslazené medem, přidává se do domácích limonád, ovocných koktejlů a smoothies. Používáme ho jako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem, je výborný k ochucení jogurtů, různých kaší, lívanců apod.

Med používáme ako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem
Autor: istock.com Med používáme ako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem

Své místo nikdy neztratil při sladkém pečení. Jen bychom si měli pamatovat, že med má obecně nižší sladivost než cukr, takže medu, pokud jím úplně nahrazujeme cukr, dáme o čtvrtinu více. Sladivost medu je zhruba 75 % sladivosti cukru. Při pečení s medem přidáváme do těsta také jedlou sodu, která zkypří těsto, a zvýšíme teplotu trouby o 10–20 °C. Perník bez medu není perník, ale lze ho dát do nejrůznějších těst na moučníky a zákusky, například skvělý domácí medovník a medový dort Včelí bodnutí.

Med: recept na tradiční slovenské krémeše
Autor: archiv Dr.Oetker Med: recept na tradiční slovenské krémeše

Domácí recept na slovenské krémeše

Ingredience na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1–2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce mléka

Ingredience na krém a ozdobení

  • 1 litr polotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 2 zarovnané lžičky hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 tmavá čokoládová poleva

Příprava těsta a pečení

Na těsto smícháme mouku a cukr, přidáme rum, máslo, vejce, žloutek, med, sodu, mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na pomoučeném vále na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do trouby předehřáté na 180° C a pečeme asi 10 minut. Po upečení plát ihned stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Stejně upečeme druhý plát.

Příprava krému

Na přípravu žloutkového krému vmícháme do 250 ml mléka, žloutky, Zlaté klasy a mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu, vmícháme mléko se Zlatým klasem a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháme uvařený krém.

Dokončení krémešů

Krém rozetřeme na upečený plát a necháme asi 30 minut v chladničce ztuhnout. Šlehačku vyšleháme dotuha, rozetřeme na krém. Přiložíme druhý plát, lehce zatížíme a necháme do druhého dne rozležet v chladničce. Polevu připravíme podle návodu na obale, krémeše polijeme a necháme polevu zatuhnout. Před podáváním nakrájíme nožem namočeným v horké vodě na řezy.

Med báječně chutná v kombinaci s  drůbežím masem
Autor: istock.com Med báječně chutná v kombinaci s drůbežím masem

Med ve slaných receptech

Rozhodně se vyplatí vyzkoušet med také ve slaných receptech, výborně funguje v marinádách na grilování a pečení, masová pečínka potřená medem má nádhernou křupavou kůrčičku, med báječně chutná v kombinaci s masem drůbežím, krkovičkou nebo vepřovým kolenem. Med si dobře rozumí s chilli, zázvorem, česnekem či balzamiko octem, a tak se hodí do omáček a dresinků na saláty a pečenou zeleninu. 

O medu by vás mohlo ještě zajímat:

Fakta a mýty o medu

Fakta a mýty o medu. Víte, proč jíst pravidelně lžičku medu?

Medová dieta

Medová dieta: Účinný způsob, jak zhubnout i bez počítání kalorií

Ztuhlou hmotu vykrájíte

Domácí medvídci jsou nejzdravější na světě: bez přidaného cukru, aditiv a kalorií

Úl můžete mít i doma

Včelí úl v obýváku? Díky téhle vychytávce si můžete vyrobit domácí med i ve městě

reklama

Článek je zařazen v: med , med lék , med zdraví , med recepty , med proti kašli , slovenské krémeše , medové recepty , domácí lék proti chřipce

reklama

Přečtěte si také