Všestranný včelí med: Udělejte si lék proti kašli nebo upečte domácí krémeše

Všestranný včelí med: Udělejte si lék proti kašli nebo upečte domácí krémeše Zdroj: Dr.Oetker
Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest. Je výborný v obdobích zvýšeného výskytu chřipky a při rekonvalescenci. Obsahuje mimo jiné přírodní silice, které ředí hlen v průduškách, a tím usnadňují jeho vykašlávání. Pomáhá při kašli, chrapotu, rýmě, zlepšuje činnost srdce, cév, ledvin, chrání játra, zlepšuje krvetvorbu, podporuje paměť, uklidňuje. Navíc zanícené sliznice zklidňuje a tlumí bolest. Pokud se cítíme vyčerpaní, velmi rychle nás postaví na nohy 1 lžička medu po ránu. Med je výborný také na rány. Když se řízneme nebo spálíme a postižené místo přímo potřeme medem, rána se rychle zahojí.

Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest Zdroj: istock.com

Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest Zdroj: istock.com
Sladký lék proti kašli
Ingredience
Příprava
Med zalijeme 200 ml horké vody, mícháme, dokud se med nerozpustí, pak přidáme citronovou šťávu a skořici, promícháme. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin, atak svlažuje suchou apodrážděnou krční sliznici. Užíváme podle potřeby, nejvíc však čtyřikrát za den.
Preventivní kúra proti chřipce
Ingredience
- 220 g medu
- šťáva ze 3 citronů
- vylisované 2–3 paličky česneku
Příprava
Med, citronovou šťávu a lisovaný česnek smícháme a v dobře uzavřené nádobě necháme na tmavém a chladném místě. Místo česneku můžeme použít stejné množství cibule! Užíváme třikrát až čtyřikrát denně 2 vrchovaté lžíce 30 až 40 minut před jídlem. Na podporu imunity a prevenci nemocí z nachlazení užíváme jako třídenní posilující kúru.

Preventivní kúra proti chřipce Zdroj: iStock
Řepový med tiší bolest v krku
Ingredience
Příprava
Z červené řepy seřízneme vršek, vnitřek vydlabeme a zhruba do poloviny dáme med. Necháme v chladu přes noc, nejméně ale 6 hodin, aby med vytáhl z řepy šťávu. Lžíci řepového medu smícháme s 200 ml teplého mléka a pijeme ráno a večer 20 minut po jídle.
Včelí med ve sladké kuchyni
Med býval staletí základním sladidlem a dodnes je skvělou náhradou rafinovaného cukru řepného i třtinového. Medem lze osladit čaje, hodí se dobře k bylinkám, před spaním uklidní horké mléko oslazené medem, přidává se do domácích limonád, ovocných koktejlů a smoothies. Používáme ho jako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem, je výborný k ochucení jogurtů, různých kaší, lívanců apod.

Med používáme jako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem, je výborný k ochucení jogurtů, různých kaší, lívanců apod. Zdroj: istock.com

Med používáme jako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem, je výborný k ochucení jogurtů, různých kaší, lívanců apod. Zdroj: istock.com
Své místo nikdy neztratil při sladkém pečení. Jen bychom si měli pamatovat, že med má obecně nižší sladivost než cukr, takže medu, pokud jím úplně nahrazujeme cukr, dáme o čtvrtinu více. Sladivost medu je zhruba 75 % sladivosti cukru. Při pečení s medem přidáváme do těsta také jedlou sodu, která zkypří těsto, a zvýšíme teplotu trouby o 10–20 °C. Perník bez medu není perník, ale lze ho dát do nejrůznějších těst na moučníky a zákusky, například skvělý domácí medovník a medový dort Včelí bodnutí.

Domácí recept na slovenské krémeše Zdroj: archiv Dr.Oetker
Domácí recept na slovenské krémeše
Ingredience na těsto
- 250 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 50 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1–2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce mléka
Ingredience na krém a ozdobení
- 1 litr polotučného mléka
- 3 žloutky
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 2 zarovnané lžičky hladké mouky
- 250 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 tmavá čokoládová poleva
Příprava těsta a pečení
Na těsto smícháme mouku a cukr, přidáme rum, máslo, vejce, žloutek, med, sodu, mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na pomoučeném vále na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do trouby předehřáté na 180° C a pečeme asi 10 minut. Po upečení plát ihned stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Stejně upečeme druhý plát.
Příprava krému
Na přípravu žloutkového krému vmícháme do 250 ml mléka, žloutky, Zlaté klasy a mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu, vmícháme mléko se Zlatým klasem a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháme uvařený krém.
Dokončení krémešů
Krém rozetřeme na upečený plát a necháme asi 30 minut v chladničce ztuhnout. Šlehačku vyšleháme dotuha, rozetřeme na krém. Přiložíme druhý plát, lehce zatížíme a necháme do druhého dne rozležet v chladničce. Polevu připravíme podle návodu na obale, krémeše polijeme a necháme polevu zatuhnout. Před podáváním nakrájíme nožem namočeným v horké vodě na řezy.

Med se vyplatí vyzkoušet také ve slaných receptech, výborně funguje v marinádách na grilování a pečení Zdroj: istock.com

Med se vyplatí vyzkoušet také ve slaných receptech, výborně funguje v marinádách na grilování a pečení Zdroj: istock.com
Med ve slaných receptech
Rozhodně se vyplatí vyzkoušet med také ve slaných receptech, výborně funguje v marinádách na grilování a pečení, masová pečínka potřená medem má nádhernou křupavou kůrčičku, med báječně chutná v kombinaci s masem drůbežím, krkovičkou nebo vepřovým kolenem. Med si dobře rozumí s chilli, zázvorem, česnekem či balzamiko octem, a tak se hodí do omáček a dresinků na saláty a pečenou zeleninu.