reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Všestranný med: Jak z něj udělat lék proti kašli a upéct domácí krémeše

Med: Jak udělat lék proti kašli a upéct slovenské krémeše
Autor: istock.com Med: Jak udělat lék proti kašli a upéct slovenské krémeše
Včelí med asi není potřeba představovat. Všichni dobře víme, že má blahodárný vliv na naše zdraví, hlavně významně pomáhá léčit kašel, rýmu a chřipku. Med je taky výborné sladidlo, vítaná náhrada cukru. Med je sice kalorický jako cukr, ale rozhodně je zdravější. A když ho přidáte do těsta, bude pečivo chutnější, vláčnější a voňavější! Ať už med používáte jakkoli, určitě se vám budou hodit naše babské rady proti kašli, bolesti v krku i chřipce nebo domácí recept na nadýchané slovenské krémeše.

reklama

Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest. Je výborný v obdobích zvýšeného výskytu chřipky a při rekonvalescenci. Obsahuje mimo jiné přírodní silice, které ředí hlen v průduškách, a tím usnadňují jeho vykašlávání. Pomáhá při kašli, chrapotu, rýmě, zlepšuje činnost srdce, cév, ledvin, chrání játra, zlepšuje krvetvorbu, podporuje paměť, uklidňuje. Navíc zanícené sliznice zklidňuje a tlumí bolest. Pokud se cítíme vyčerpaní, velmi rychle nás postaví na nohy 1 lžička medu po ránu. Med je výborný také na rány. Když se řízneme nebo spálíme a postižené místo přímo potřeme medem, rána se rychle zahojí. 

Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest
Autor: istock.com Pravý včelí med je přírodní antibiotikum, pomáhá hlavně při léčbě chřipky a zánětech dýchacích cest

Lék proti kašli

Ingredience

  1. 2 lžíce medu
  2. čerstvě vymačkaná šťáva z 1 menšího citronu
  3. špetka mleté skořice

Příprava

Med zalijeme 200 ml horké vody, mícháme, dokud se med nerozpustí, pak přidáme citronovou šťávu a skořici, promícháme. Sladká medová tekutina podporuje tvorbu slin, a tak svlažuje suchou a podrážděnou krční sliznici. Užíváme podle potřeby, nejvíc však čtyřikrát za den.

Preventivní kúra proti chřipce

Ingredience

  1. 220 g medu
  2. šťáva ze 3 citronů
  3. vylisované 2–3 paličky česneku

Příprava

Med, citronovou šťávu a lisovaný česnek smícháme a v dobře uzavřené nádobě necháme na tmavém a chladném místě. Místo česneku můžeme použít stejné množství cibule! Užíváme třikrát až čtyřikrát denně 2 vrchovaté lžíce 30 až 40 minut před jídlem. Na podporu imunity a prevenci nemocí z nachlazení užíváme jako třídenní posilující kúru.

Řepový med tiší bolest v krku

Ingredience

  1. med
  2. červená řepa

Příprava

Z červené řepy seřízneme vršek, vnitřek vydlabeme a zhruba do poloviny dáme med. Necháme v chladu přes noc, nejméně ale 6 hodin, aby med vytáhl z řepy šťávu. Lžíci řepového medu smícháme s 200 ml teplého mléka a pijeme ráno a večer 20 minut po jídle.

Med jako lék: recept na preventivní kúru proti chřipce
Autor: istock.com Med jako lék: recept na preventivní kúru proti chřipce

Prima tip: jak se pozná kvalitní med

Pokud po otevření sklenice medu uvidíme na jeho povrchu vrstvičku připomínající škraloup, je to dobré znamení. Jsou to zbytky pylu, které se tam dostanou při vytáčení, a bývá to známkou toho, že je med kvalitní a opravdu od včelaře.

Med používáme ako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem
Autor: istock.com Med používáme ako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem

Včelí med ve sladké kuchyni

Med býval staletí základním sladidlem a dodnes je skvělou náhradou rafinovaného cukru řepného i třtinového. Medem lze osladit čaje, hodí se dobře k bylinkám, před spaním uklidní horké mléko oslazené medem, přidává se do domácích limonád, ovocných koktejlů a smoothies. Používáme ho jako sladkou pomazánku ráno na pečivo s máslem, je výborný k ochucení jogurtů, různých kaší, lívanců apod. Své místo nikdy neztratil při sladkém pečení. Jen bychom si měli pamatovat, že med má obecně nižší sladivost než cukr, takže medu, pokud jím úplně nahrazujeme cukr, dáme o čtvrtinu více. Sladivost medu je zhruba 75 % sladivosti cukru. Při pečení s medem přidáváme do těsta také jedlou sodu, která zkypří těsto, a zvýšíme teplotu trouby o 10–20 °C. Perník bez medu není perník, ale lze ho dát do nejrůznějších těst na moučníky a zákusky. Máme pro vás skvělé recepty na domácí medovník a medový dort Včelí bodnutí.

Med: recept na tradiční slovenské krémeše
Autor: archiv Dr.Oetker Med: recept na tradiční slovenské krémeše

 

Domácí recept na slovenské krémeše

Ingredience na těsto

  1. 250 g hladké mouky
  2. 60 g moučkového cukru
  3. 1 lžíce rumu
  4. 50 g změklého másla
  5. 1 vejce
  6. 1 žloutek
  7. 1–2 lžíce medu
  8. 1 lžička jedlé sody
  9. 1 lžíce mléka

Ingredience na krém a ozdobení

  1. 1 litr polotučného mléka
  2. 3 žloutky
  3. 2 balíčky Zlatého klasu
  4. 2 zarovnané lžičky hladké mouky
  5. 250 g změklého másla
  6. 100 g moučkového cukru
  7. 200 ml smetany ke šlehání
  8. 1 tmavá čokoládová poleva

Příprava těsta a pečení

Na těsto smícháme mouku a cukr, přidáme rum, máslo, vejce, žloutek, med, sodu, mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na pomoučeném vále na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do trouby předehřáté na 180° C a pečeme asi 10 minut. Po upečení plát ihned stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Stejně upečeme druhý plát.

Příprava krému

Na přípravu žloutkového krému vmícháme do 250 ml mléka, žloutky, Zlaté klasy a mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu, vmícháme mléko se Zlatým klasem a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháme uvařený krém.

Dokončení krémešů

Krém rozetřeme na upečený plát a necháme asi 30 minut v chladničce ztuhnout. Šlehačku vyšleháme dotuha, rozetřeme na krém. Přiložíme druhý plát, lehce zatížíme a necháme do druhého dne rozležet v chladničce. Polevu připravíme podle návodu na obale, krémeše polijeme a necháme polevu zatuhnout. Před podáváním nakrájíme nožem namočeným v horké vodě na řezy.

Med báječně chutná v kombinaci s  drůbežím masem
Autor: istock.com Med báječně chutná v kombinaci s drůbežím masem

Med ve slaných receptech

Rozhodně se vyplatí vyzkoušet med také ve slaných receptech, výborně funguje v marinádách na grilování a pečení, masová pečínka potřená medem má nádhernou křupavou kůrčičku, med báječně chutná v kombinaci s masem drůbežím, krkovičkou nebo vepřovým kolenem. Med si dobře rozumí s chilli, zázvorem, česnekem či balzamiko octem, a tak se hodí do omáček a dresinků na saláty a pečenou zeleninu. 

Lenka Odstrčilová

O medu by vás mohlo ještě zajímat:

Ztuhlou hmotu vykrájíte

Domácí medvídci jsou nejzdravější na světě: bez přidaného cukru, aditiv a kalorií

Úl můžete mít i doma

Včelí úl v obýváku? Díky téhle vychytávce si můžete vyrobit domácí med i ve městě

reklama

Článek je zařazen v: med , med lék , med zdraví , med recepty , med proti kašli , slovenské krémeše , medové recepty , domácí lék proti chřipce

reklama

Přečtěte si také