Tykvice stříkavá, rostlina podobná okurce, která vás může pěkně překvapit

Tykvici stříkavou můžete nejčastěji potkat na svých prázdninových cestách po zemích jižní Evropy, ale občas roste i v naší přírodě. Jedná se o rostlinu podobnou běžně pěstované okurce, jejíž plody po doteku vystřelují svůj slizovitý obsah plný semen, do vzdálenosti několika metrů.

Rostlina není nijak zvlášť dekorativní a do kategorie květinových krásek bychom ji asi nezařadili. Na zajímavosti získává až s vývojem měkce ostnitých plodů, které po dozrání čekají na dotyk, ať už člověka, zvířete nebo jenom na větší závan větru, aby jim dodal impulz k vystřelení svého obsahu. Plody jsou vejčité bobule dlouhé až 5 cm. Nejprve mají světle zelenou barvu, při zralosti žlutou až žlutohnědou. Jakmile se plod oddělí od stopky, vystřelí z něho slizovitý obsah s 30 až 80 semeny do okolí rostliny, klidně i na vzdálenost několika metrů. Semena jsou velká asi 4 mm a jejich tekutý obal může nepříjemně podráždit pokožku nebo oči.

Tykvice stříkavá (Ecballium elaterium)

Rostlina z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae) se dělí do dvou podruhů. Tykvice stříkavá pravá, která je jednodomá a tykvice stříkavá dvoudomá. Oba druhy se spolu snadno kříží, ale častěji najdete v přírodě druh jednodomý, což znamená, že každá rostlina vytváří jak samčí, tak samičí květy najednou, na jednom jedinci.

Tykvice stříkavá je vytrvalá poléhavá rostlina se silně chlupatými a drsnými bohatě větvenými lodyhami dlouhými až 1 m, které vyrůstají z hlízovitých kořenů. Celé lodyhy má porostlé širokými, šedozelenými listy velkými až 10 cm.

Rostlina vykvétá po celé léto až do podzimu, nejčastěji od května do října, sytě žlutými květy, které později blednou. Samčí květy jsou velké až 2 cm a vyrůstají v chudých hroznech, samičí květy jsou větší a vyrůstají jednotlivě z paždí listů. Po opylení se z květů začínají vyvíjet ony zajímavé plody.

Kde tykvici stříkavou najdete nejčastěji

Tykvice roste volně v přírodě v oblasti kolem Středozemního a Černého moře, v celé jižní Evropě, ale i na Kanárských ostrovech. Vyhovují jí suché okraje cest, příkopy okolo silnic, rumiště a sluncem vypálené úhory i okraje písečných pláží. Tykvice může růst na zcela neúrodných a nehostinných místech díky svému hlízovitému kořenu, ve kterém je dostatečná zásoba vody na zlé časy. Díky tomu tykvice zůstávají svěže zelené, i když okolní rostliny včetně skromné trávy už jsou zcela suché.

Zdroj: https://www.atlasrostlin.cz/kvetiny/tykvice-strikava; https://cs.wikipedia.org/wiki/Tykvice_st%C5%99%C3%ADkav%C3%A1; https://www.zelenelisty.cz/clanky/werbar---sukulenty/ecballium-elaterium-aneb-hezky-cesky-tykvice-strikava.html

Sdílejte článek
Štítky květ léto rostliny příroda semena podzim Černé moře okurka tykvice stříkavá Ecballium elaterium lipnicovité

Přečtěte si také