reklama

Osvěžující nápoje z čerstvých jahod se zázvorem, bazalkou či černým bezem svědčí zdraví

Lenka Valjentová
12. června 2021
Jahod není nikdy dost – a právě teď, když dozrávají, jsou nejlepší. Jestli už máte dost jahodových knedlíků a koláčů, nechte se inspirovat tak trochu netradiční kombinací voňavých čerstvých jahod a bylin. Připravte si třeba osvěžující jahodovou limonádu s bazalkou proti stresu, vyzkoušejte řízný jahodový mléčný koktejl se zázvorem nebo si udělejte do zásoby jahodový sirup s bezovými květy proti kašli, který se může stát základem domácí limonády.
reklama

Sladké jahody milujeme především díky jejich báječné chuti a vůni, ale neměli bychom zapomínat ani na to, že taky prospívají našemu zdraví. Jahody tvoří zhruba z87 % voda, patří mezi nízkokalorické ovoce. Jsou výrazným zdrojem vitaminu C (40 až 90 mg ve100 g) i vitaminů A, K, B, E, z minerálních látek mj. draslíku, hořčíku, manganu a vápníku. Obsahují vysoké množství vlákniny, flavonoidů a organických kyselin, jako například kyseliny jablečné, citronové a šťavelové.

Jahody podporují spalování tuků a jsou vhodné při redukci váhy, pozitivně působí na imunitu, na funkci mozku a srdce, snižují krevní tlak a tvorbu LDL cholesterolu, pomáhají při překyselení žaludku, ledvinových i žlučových potížích, pozitivní důležitou hrají při prevenci i léčbě dny a revmatismu.

Osvěžující jahodová limonáda s bazalkou proti stresu

Ingredience

  • asi 20 čerstvých jahod
  • 10–12 lístků bazalky
  • 1 litr studené vody

Příprava

Jahody omyjeme a zbavíme lístků, nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Čerstvé lístky bazalky jemně mezi prsty promneme, aby se chuť a vůně lépe uvolnily. Vše vložíme do nádoby nebo do džbánku a zalijeme vodou, můžeme i sodovkou. Promícháme a necháme nejméně 1 hodinu v lednici odstát. Vodu můžeme postupně po odpití až dvakrát dolít. Limonádu podáváme s ledem, ozdobíme plátkem citronu, jahodou a lístky bazalky.

Bazalka

Bazalka pravá je zdrojem betakarotenu (provitaminu A),vitaminuC, hořčíku, železa, vápníku a draslíku, obsahuje silice, éterické oleje, bazalkový kafr, flavonoidy, tanin, glykosidy a třísloviny. Povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působídezinfekčně.Ulevuje při vykašlávání a dezinfikuje ústní dutinu, je vhodným doplňkem při léčbě chřipky a nachlazení. Silice bazalky jsou jedním znejúčinnějších antidepresiv.

Řízný jahodový mléčný koktejl sezázvorem

Ingredience

  • 2 hrsti očištěných jahod
  • 1 lžička oloupaného a nastrouhaného zázvoru
  • asi 250 ml plnotučného mléka nebo bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky medu na oslazení (není nutný)
  • máta a jahody na ozdobení

Příprava

Jahody rozmixujeme se zázvorem a medem. Přidáme vychlazené mléko či jogurt a rozmixujeme dohladka. Nalijeme do skleničky, ozdobíme lístkem máty a jahodou a podáváme.

Zázvor

Čerstvý zázvor obsahuje mj. vitaminy A, B1, B2, B6, C a E a z minerálních látek hořčík, sodík, draslík, vápník, fosfor nebo železo. Typickou pikantní chuť způsobuje látka gingerol, aroma mu dodávají esenciální oleje. Má antibakteriální, protizánětlivé a analgetické účinky, zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu, pomáhá účinně při léčení chorob z nachlazení, podporuje trávení, zrychluje metabolismus a pomáhá při hubnutí, při nevolnosti, snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh, díky tomu působí jako přírodní afrodiziakum, tiší bolesti hlavy a svalů i bolestí při zánětech kloubů. Zázvor nás v zimě zahřeje, v létě naopak příjemně zchladí.

Jahodový sirup s bezovými květy proti kašli

Ingredience

  • 500 g očištěných a rozmačkaných jahod
  • 10 velkých očištěných květů černého bezu
  • 500 ml vody
  • 1 balíček Cukru na sirupy Dr.Oetker

Příprava

Květy černého bezu namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme jahody a cukr na sirupy. Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin vchladničce macerovat. Sirup scedíme a asi 5 minut povaříme. Naplníme do lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut položíme naležato. Ze sirupu připravujeme osvěžující limonády nebo ho dáváme do čaje.

Květy černého bezu

Květy černého bezuobsahují silice, flavonoidy (až 3 % rutinu), třísloviny, aminy, cukry, organické kyseliny, vitamin C, minerální látky a kyselinu chlorogenovou, která podporuje hubnutí. Jsou velmi účinné při detoxikaci a vylučování škodlivin, protože mají potopudné a močopudné účinky. Především jsou bezové květy díky svým protizánětlivým, antivirotickým aantibakteriálním vlastnostemosvědčeným pomocníkem při chorobách znachlazení, podporují vykašlávání a snižují horečku, podporují normálnífunkci imunitního systémuapřispívají kpřirozené obranyschopnosti organismu.

Mohlo by vás taky zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama