Zeměžluč řeší problémy s trávením. Znáte starý trik s hořkým práškem?
Zeměžluč řeší problémy s trávením. Znáte starý trik s hořkým práškem? Zdroj: istock.com
Zeměžluč je známá bylinka, kterou v přírodě poznáme snadno podle krásně starorůžových až fialových drobných kvítků, které celé léto zdobí slunné louky, stráně a paseky. Typická hořkost zeměžluči jí dává punc prvotřídního přírodního léku snad na všechny nemoci zažívacích orgánů – žlučníku a žlučových cest, jater, žaludku a střev. Koho trápí problémy se zažíváním, může zkusit třeba dávný recept babek kořenářek na žaludeční likér.
Zeměžluč okolíkatá nebo taky hořká, lékařská či menší (Centaurium erythraea) je dvouletka, která dorůstá do výšky 20 až 50 cm, má přímou čtyřhrannou lodyhu, spodní listy vytvářejí přízemní růžici. Kvete od července do září růžovými až fialovými drobnými kvítky, které tvoří okolíky.
Zeměžluč okolíkatá nebo taky hořká, lékařská či menší (Centaurium erythraea) Zdroj: pixabay.com
Zeměžluč najdeme na slunných pasekách, lesních loukách, travnatých lesních cestách a slunných suchých stráních a mezích. Zeměžluč je citlivá na čistotu půdy i ovzduší, a proto na některých místech bohužel mizí.
Kvetoucí nať s listy sbíráme v červenci a srpnu, nejlépe na počátku květu, nesmí být odkvetlá Zdroj: istock.com
Kvetoucí nať s listy sbíráme v červenci a srpnu, nejlépe na počátku květu, nesmí být odkvetlá Zdroj: istock.com
7 rad a tipů, jak zeměžluč sbírat, sušit a skladovat
- Kvetoucí nať s listy sbíráme v červenci a srpnu, nejlépe na počátku květu, nesmí být odkvetlá.
- Sbíráme pouze horní část natě, aby mohla rostlinka ještě obrazit a znova vykvést.
- Nať opatrně odstřihneme nebo odřízneme a dáváme pozor, abychom rostlinu nevytrhli i s mělkými kořeny a nezahubili ji.
- Zeměžluč sušíme ve vzdušné a suché místnosti na sušicích platech nebozavěšenou ve svazcích. Při sušení umělým teplem nesmí teplota překročit 45 °C.
- Správně usušená zeměžluč má světlezelenou barvu a růžové fialové květy, je bez pachu a má hořkou chuť.
- Špatně usušená bylinka rychle plesniví.
- Skladujeme ve vzduchotěsných skleněných nádobách.
Nať opatrně odstřihneme nebo odřízneme a dáváme pozor, abychom rostlinu nevytrhli Zdroj: istock.com
Zeměžluč řeší problémy nejen s trávením
Zeměžluč obsahuje zejména glykosidické hořčiny, pryskyřice, mastné kyseliny, alkaloid erythricin, nikotinamid, silice, flavonoidy a éterické oleje. Zeměžluč se využívá především při chorobách žlučníku a žlučovodů, jater a dvanáctníku, zlepšuje funkci žlučníku, peristaltiku střev a upravuje metabolismus. Pomáhá při nechutenství, pálení žáhy, nadýmání, plynatosti, překyselení žaludku a špatném trávení.
Zeměžluč se užívá rovněž jako podpůrný lék při poruchách krvetvorby, zlepšuje krevní oběh, celkově má blahodárný vliv na organismus a posiluje imunitu. V lidovém léčitelství našla zeměžluč uplatnění jako podpůrný lék při diabetu nebo při nepravidelné a silné menstruaci. Hojivé obklady z odvaru nebo rozmačkané čerstvé byliny dezinfikují pokožku a pomáhají k rychlejšímu hojení drobných poranění a kožních vyrážek.
Zeměžluč řeší problémy nejen s trávením Zdroj: istock.com
Čaj, který povzbudí chuť k jídlu
Ingredience
- 2 díly zeměžluče
- 1 díl pelyňku pravého
- 1 díl meduňky
- 250 ml vody
Postup
Bylinky smícháme, odměříme 1 lžičku směsi a zalijeme vroucí vodou. Přikryté necháme 10 minut vyluhovat.
Použití
Vlažný čaj pijeme jednou denně, a to půl hodiny před hlavním jídlem.
Správně usušená zeměžluč má světlezelenou barvu a růžové fialové květy, je bez pachu a má hořkou chuť Zdroj: istock.com
Správně usušená zeměžluč má světlezelenou barvu a růžové fialové květy, je bez pachu a má hořkou chuť Zdroj: istock.com
Prima tip: hořký prášek na dobré trávení
Usušenou zeměžluč rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku na prášek. Užíváme 1 lžičku ve sklenici vody přibližně 10 minut před jídlem.
ojivé obklady z odvaru nebo rozmačkané čerstvé byliny dezinfikují pokožku a pomáhají k rychlejšímu hojení drobných poranění a kožních vyrážek Zdroj: istock.com
ojivé obklady z odvaru nebo rozmačkané čerstvé byliny dezinfikují pokožku a pomáhají k rychlejšímu hojení drobných poranění a kožních vyrážek Zdroj: istock.com
Žaludeční likér babky kořenářky
Ingredience
- 60 g zeměžluči
- 30 g drceného jalovce
- 30 g heřmánku pravého
- 20 g třezalky tečkované
- 20 g kořene puškvorce
- 5 g pelyňku pravého
- 1 l čirého, minimálně 44% alkoholu
- 250 g cukru
- 400 ml vody
Postup
Směs bylin zalijeme alkoholem a necháme 2 až 3 dny macerovat. Do studené vody vsypeme cukr, pomalu a občasného míchání přivedeme k varu, asi 2 minuty povaříme a sejmeme. Necháme vychladnout. Studený cukerný roztok přilijeme k bylinkám a při pokojové teplotě necháme macerovat 4 týdny. Pravidelně protřepáváme. Pak scedíme přes kávový filtr do lahví.
Použití
Při žaludečních potížích si dáme před jídlem nalačno 15 až 20 ml likéru a zapijeme sklenicí neperlivé vody.
Odvar na drobné rány
Ingredience
- 2 lžíce sušené natě zeměžluči
- 150 ml vody
Postup
Zeměžluč zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 20–25 minut vyluhovat. Scedíme.
Použití
Odvar se používá jako obklad na drobná poranění nebo onemocnění pokožky. Kosmetický tampon nebo kousek gázy namočíme ve studeném nebo vlažném odvaru a přiložíme na postižené místo a necháme působit asi 30 minut. Aplikujeme třikrát denně až do zahojení.