Jak zklidnit rozbouřený žlučník: Pomoct můžou i správné bylinky a úprava jídelníčku

Zdravý žlučník je důležitý, protože případné problémy ovlivňují i jiné orgány, hlavně játra, slinivku a ledviny. Žlučník dokáže rozbouřit přemíra mastných, tučných a smažených jídel, alkoholu či sladkostí – a v neposlední řadě také nadměrný stres. Co dělat při žlučníkových potížích?

Mezi nejčastější onemocnění žlučníku patří žlučové kameny a záněty. Tyto stavy doprovázejí nepříjemné pocity v pravém podžebří a často bývají spojeny se zažívacími obtížemi. Nevolnost, zvýšená teplota a bolesti v pravé horní části břicha, které někdy zasahují až pod lopatku a vadí při dýchání, provázejí akutní zánět žlučníku. Většinou jde o reakci na nějakou stravovací chybu. Žluč je totiž zodpovědná za trávení tuků. Nejlepší prevencí je nepřejídat se a vybírat si pouze „neškodné“ potraviny.

Jak uklidnit žlučník

„Lehneme si na levý bok a na pravou stranu, kde nás to bolí, přikládáme studené obklady. Můžeme použít i volně prodejné léky ve formě kapek či tablet, ale o jejich vhodnosti bychom měli konzultovat se svým lékařem. Můžeme si také udělat hořký čaj, pomáhá například mátový. Jestliže bolesti během několika hodin neodezní, jsou příliš intenzivní a jsou doprovázeny i zvracením, měli bychom vyhledat lékařskou pomoc, stejně tak, když se problémy často opakují, radí bylinkář Martin Kolár.

Co pomůže na bolest žlučníku

Při onemocněních žlučníku a žlučových cest lze s úspěchem jako doplněk léčby užívat čaje (nálevy a odvary) z léčivých rostlin.  „Mnohé byliny obsahují jako hlavní účinné složky hořčiny, silice, třísloviny a flavonoidy, které podporují tvorbu a vylučování žluči, zmírňují nadměrnou fermentaci ve střevech a mají i antibakteriální účinky, upozorňuje Martin Kolár a dodává: „U všech čajových směsí určených na podporu léčby potíží žlučníku a žlučových cest je třeba dbát na to, že se nesmějí pít při akutním zánětu žlučníku, neprůchodnosti žlučových cest a neprůchodnosti střev,  upozorňuje Martin Kolár.

Mátový čaj

Máta peprná (Mentha piperita) může velmi efektivně ulevit při žlučníkových bolestech způsobených těžkým jídlem nebo i kaménky. Díky svým spasmolytickým vlastnostem uvolňuje žlučovod, a tím pomáhá zmírnit bolest. Pomáhá i při dalších trávicích obtížích.

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čerstvé máty peprné
  • 250 ml vody

Příprava

Mátu zalijeme vodou, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Mátový čaj vypijeme vlažný po malých doušcích, jako prevenci dvakrát denně 30 minut před jídlem či po jídle.

Měsíčkový čaj

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) povzbuzuje sekreci žluči, pomáhá i při žloutence, proti žaludečním a střevním katarům, při zánětech žlučníku a močového měchýře. Měsíček má detoxikační účinky, pomáhá odvádět z těla jedovaté látky a čistit játra a žlučník.

Ingredience

  • 1 lžička sušených květů měsíčku lékařského
  • 220 ml vody

Příprava

Sušený měsíček zalijeme vroucí vodou, zakryjeme, necháme 10 minut vyluhovat a scedíme.

Užití

Vlažný čaj pijeme dvakrát až třikrát denně před jídlem.

Čaj z kořene pampelišky

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) podporuje správné fungování žlučníku, jater, slinivky a žaludku. Stimuluje produkci všech trávicích šťáv. Používá se rovněž jako močopudný prostředek. Celkově posiluje organismus.

Ingredience

  • 1 lžička nakrájeného čerstvého nebo sušeného pampeliškového kořene
  • 250 ml vody

Příprava

Pampeliškový kořen zalijeme studenou vodou, pomalu přivedeme k varu a zhruba 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Vlažný čaj pijeme po malých doušcích dvakrát denně 30 minut před jídlem.

Čekankový čaj

Čekanka obecná nebo taky lékařská (Cichorium intybus) podporuje látkovou výměnu a zlepšuje správnou činnost slinivky, jater a žlučníku, působí protizánětlivě. Účinné látky jsou hlavně v kořenu, z kterého se vyrábí náhražka kávy nazývaná cikorka, použít lze i nať s listy, mají téměř stejné obsahové látky jako kořen.

Ingredience

  • 1 lžička sekaného kořene čekanky obecké
  • 250 ml vody

Příprava

Čekankový kořen zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a asi 2 minuty povaříme, sejmeme a necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme.

Užití

Čekankový odvar užíváme dvakrát až třikrát denně. Výhodou čekanky je, že ji lze užívat i poměrně dlouhodobě bez vedlejších účinků.

Jablečníkový čaj

Jablečník obecný (Marrubium vulgare) se uplatní, když potřebujeme povzbudit chuť k jídlu a zlepšit trávení. Hořčiny obsažené v jablečníku podporují tvorbu žluče a dokážou pomoci při chorobách žlučníku a jater, zvláště při žlučových kamenech. Jablečník bývá spolu s řepíkem a mátou ve žlučníkových čajových směsích.

Ingredience

  • 2 lžičky natě sušeného jablečníku obecného
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Jablečník zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme 5 až 8 minut vyluhovat.

Užití

Jablečníkový nálev pijeme třikrát denně před jídlem. Čaj z jablečníku má ostře hořkou chuť.

Řepíkový čaj

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je výborný podpůrný prostředek při poruchách trávení a látkové výměny, ke zvýšení vylučování žluči, při ledvinových a žlučníkových kamenech a během poruch žlučových cest a jater. Řepík se též může využít jako pomocný prostředek proti zánětům močových cest.

Ingredience

  • 1 lžička sušeného řepíku lékařského
  • 250 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 minut vyluhovat a následně scedíme.

Užití

Nálev připravujeme vždy čerstvý a bezprostředně před použitím. Řepíkový čaj vypijeme teplý dvakrát za den po jídle.

Co se nesmí jíst a pít při potížích se žlučníkem

Určitě se vyplatí cíleně se vyhýbat všem pokrmům a nápojům, o kterých víme, že jsou spouštěčem našich žlučníkových problémů, je to tedy poměrně individuální záležitost. Obecně ale platí, že bychom neměli jíst:

  • těžká, tučná a smažená jídla
  • pokrmy z vnitřností
  • uzeniny
  • čokoládu
  • tučné sladkosti (zákusky, dorty)
  • ořechy
  • alkohol
  • kávu
  • majonézu, dresinky
  • čerstvé, ještě teplé pečivo, zvláště z kvásku a droždí
  • luštěniny
  • zeleninu, která nadýmá (zelí, kapusta, kedlubny)
  • cibule a česnek

Co se většinou může jíst

Při problémech se žlučníkem jíme spíše malé porce, ale pravidelně a častěji, čtyřikrát až pětkrát denně. Co jíst, je opět individuální a musíme to sami vychytat. Doporučuje se jíst:

  • nenadýmavou, nepálivou zeleninu bez zrníček (listové saláty, mrkev)
  • ovoce kromě bobulovin
  • nízkotučné zakysané mléčné výrobky
  • libové, netučné maso krůtí, kuřecí, králičí
  • netučné ryby
  • masové a zeleninové vývary
  • dušenou šunku
  • starší bílé pečivo, suchary, dětské piškoty

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, Léčíme se s přírodou (Rider´s Digest Výběr), Co jíst, když... (Jarmila Mandžuková), cs.wikipedia.org

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také