reklama

KOTRČ je chuťově skvělá houba. Co z ní uvařit a jak nám může zdravotně pomoct?

Markéta Kašková
18. srpna 2020
Již od konce července se vyplatí v lesích hledat celkem vzácný, ale chuťově výborný kotrč kadeřavý, kterého mnoho houbařů považuje za mercedes mezi houbami. Jeho hlavní výhodou je velikost, nezaměnitelnost s žádnou jedovatou houbou a léčivé účinky. Co z něj připravit a kde ho hledat?
reklama

Kotrč kadeřavý se řadí mezi chorošovité houby, které parazitují zejména na kořenech lesních borovic. Nalézt ho však můžeme i na pařezech. Keříčkovitý vzhled i velikost nápadně připomínají mořskou houbu a nelze jej zaměnit za žádný jedovatý druh. Proto je jeho sběr nepředstavuje žádné riziko.

Popis kotrče

Kotrč je chuťově výborná houba a její nález se považuje za velký úspěch. Nelze zaměnit za jedovatou houbu, doporučuje se však sbírat mladé kusy, které jsou světlé – mají pískové zbarvení. Pokud nám štěstí přeje, můžeme najít vzácný kotrč Němcův, rostoucí na kořenech smrků a jedlí, nebo kotrč štěrbákový, rostoucí na kořenech dubů a buků. Tyto druhy jsou ohroženy a je potřeba je chránit.

Nejčastěji se jedná o průměrně 10–25 cm velkou kadeřavou houbu připomínající květák, která parazituje u kořenů borovic. Ojediněle se dají najít i mnohem větší kousky, které pak váží i několik kilogramů. Kotrč kadeřavý lze nalézt od července až do října. Zbarvení je vmládí světlé, postupně žloutne až hnědne.

Plodnice vyrůstá na tlustém třeni, který je hluboko zakořeněný. Viditelná část houby se pak od třeně přímo u země rozvětvuje na mnoho větví, které se dále opakovaně větví až na malé ploché větévky na povrchu plodnice. Větvičky svou strukturou připomínají chrupavku.

Léčivé účinky kotrče

Kotrč má antibakteriální účinky, které příznivě působí na pleť, a pomáhá shojením ran. Najdeme vněm i látku betaglukan 1,3 – D (SCG) s protirakovinnými účinky.

Jak kotrč připravit?

Houbu je před tepelnou úpravou důležité pečlivě umýt, protože mezi jednotlivými větévkami se obvykle skrývá jehličí, hlína, písek nebo hmyz. Kotrč je tedy dobré rozdělit na několik kusů a ty postupně zkontrolovat, zda neobsahují nečistoty.

Dršťkovka z kotrče

Pokud byste si chtěli dopřát dršťkovou polévku, ale nesnesete pravé dršťky, dopřejte si ji vnemasové variantě – zkotrče.

  1. jeden kotrč
  2. 1,25 litru kuřecího vývaru
  3. 100 gramů cibule
  4. jíška
  5. 1 lžíce sádla
  6. 2 čajové lžičky papriky mleté
  7. 1 stroužek česneku
  8. petrželka
  9. sůl, pepř, majoránka, kmín

Nakrájenou cibuli orestujte v hrnci dorůžova na sádle, osolte, přidejte trochu mletého kmínu a dvě celé čajové lžičky mleté papriky. Po chvilce zalijte vývarem, přiveďte kvaru a zahustěte jíškou. 5 minut vařte. Poté přidejte nakrájený a opraný kotrč a vařte 8–10 minut doměkka. Nakonec dochuťte pepřem, solí, majoránkou, česnekem a čerstvou petrželkou.

Smažený kotrč vtěstíčku

Potřebujete:

  1. kotrč
  2. 2–3 vejce
  3. sůl, pepř
  4. hladká mouka (podle velikosti kotrče)
  5. mléko (podle hustoty těstíčka)
  6. podle chuti můžete přidat i pivo a čerstvé bylinky
  7. olej na smažení
  8. zeleninový vývar

Vmíse smíchejte mouku, vejce, sůl, pepř, a pokud chcete, tak i pivo a bylinky. Vymytý kotrč nakrájejte na menší kousky, asi tak jako když se smaží květák, a nechejte ho15 minut povařit v zeleninovém vývaru. Poté vychladlé kusy vtěstíčku obalte a hned je vložte do většího množství rozpáleného oleje. Smažte dozlatova. Poté kousky hub vyndejte na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Můžete hned podávat.

Odebírejte také newsletter Primy FRESH, díky kterému každý týden do mailu dostanete sezonní recepty a nápady na vaření.

Další články:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama