Vyhledávání
Do kuchyně patří především květiny, které pobyt v náročném prostředí zvládnou, a pokud ještě navíc dokážou ovzduší kuchyně vylepšit, bude to samozřejmě vítaný bonus.
Nenáročné a přizpůsobivé pokojové rostliny
V kuchyních, a při současném trendu kuchyní otevřených, které jsou součástí obývacího pokoje, vlastně v půlce bytu, bývá často prostředí pro pokojové rostliny velmi náročné. Přesto i sem květiny patří, protože bez nich žít většinou nechceme. Jen musíme vybrat takové, kterým tyto podmínky nebudou vadit.
Při vaření se v kuchyni rychle mění nejen teplota, ale prudce se zvyšuje i vlhkost vzduchu a na to musí být rostliny připravené.
Kuchyňské podmínky zvládnou následující druhy pokojových rostlin:
- zelenec
- pothos neboli šplhavnice
- dracena
- pepřinec
- toulitka
- lopatkovec
- klívie
- břečťan
Některé květiny s námi vydrží jen krátce
Ještě mnohem horší jsou zplodiny, které vznikají při vaření na plynu nebo výpary z úklidových prostředků. A když k tomu připočítáme dobře těsnící, moderní plastová okna, vyjde nám, že se bez častého větrání v kuchyni neobejdeme. Ale i to může choulostivější rostliny poškodit. Volte tedy květiny, které podobné podmínky zvládnou, nebo květiny sezonní, u kterých se předpokládá jejich krátkověkost.
Jsou to především rostliny ozdobné květem, které po odkvětu většina lidí likviduje, protože přivést je ke kvetení dalšímu dokáže stejně jen málokdo. Během zimního období a na jaře jsou to především rychlené cibuloviny, jako hyacinty, krokusy a narcisky, které později můžete umístit na záhon do zahrady, stejně tak primule. Nádherné, i když většinou jen krátkodobě, jsou gloxínie nebo tořivky.
Pokud zvolíte gerbery nebo chryzantémy, od kterých také čekáte pouze dočasný efekt, získáte dokonce bonus v podobě čističky vzduchu. Obě totiž dokážou pohlcovat ze vzduchu benzen a formaldehyd a gerbera i trichloretylen.
Které další květiny umí čistit vzduch?
Z běžných pokojových rostlin platí na formaldehyd ještě břečťan, fikus a datlová palma.
K dalším nenáročným a zároveň užitečným rostlinám patří ledviník, který pohlcuje formaldehyd a xylen, obsažený často v odmašťovadlech. Datlová a areková palma, dracena marginata, šeflera nebo azalka indická pohlcují také xylen a navíc i trichloretylen. S amoniakem z čisticích prostředků zase zatočí anturie.
K rostlinám, které umí vylepšit prostředí kuchyně, patří i moud purpurový. V jeho přítomnosti se nám lépe dýchá.