Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Zahrada

Růže voní, ale hlavně léčí! Využijte jejich sílu, připravte si čaj i marmeládu

Kvůli svému vzhledu jsou královnami zahrad, ale jejich skvělé vlastnosti oceníte i v péči o svou krásu a zdraví.
Vydáno: 25.07.2015
Můžete si uvařit sirup, čaj, udělat růžovou vodu
Můžete si uvařit sirup, čaj, udělat růžovou vodu Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Růže nechybí téměř v žádné zahrádce, najdete je i v parcích, zplaněné pak na loukách i v lese. Kdo nemá zahrádku, může růži pěstovat v květináčích. Rozšířily se k nám zřejmě z jihovýchodní Asie, v evropské přírodě pak z nich začaly vznikat různé planné odrůdy, ze kterých si lidé vybrali ty vhodné a zajímavé a začali je vědomě pěstovat a křížit. První odrůdy tak vznikly asi před dvěma sty lety, nyní se jejich množství počítá na desítky tisíc.

Důvodů, proč je má téměř každý rád a téměř každý je pěstuje, je mnoho, ale nejdůležitější jsou jistě jejich veliké květy, nádherná vůně, malá náročnost a velká přizpůsobivost rozmanitým přírodním podmínkám. Růže zvládne pěstovat i zahradník amatetér a výsledek bude krásný.

Kromě váz a kytic mají růže další využití, na které se často zapomíná. Růže, nejčastěji se pak uvádí rosa centifolia - růže stolistá, jsou silné antivirotikum, mají antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky. Čaj z rostliny napomáhá funkci močového měchyře a a má skvělé antioxidační účinky, protože eliminuje tvorbu volných radikálů. Tyto účinky ocení zvláště diabetici, výsledkem popíjení nápoje může být až dokonce snížení hladiny cukru v krvi.

Čaj z růží pomůže i při různých zánětech a bolestech, včetně bolestí v kříži, která trápí téměř každého moderního člověka. Pomáhá bojovat s žaludečními vředy a ulevuje při onemocnění ledvin. Posiluje srdce a její jedinečná vůně celkově harmonizuje psychiku.

Kytice růží, nádherná klasika, která provoní místnost...

Ozdobte si domov růží - královnou léta. Venku kvetou, ve váze vydrží až dva týdny

 

Léčivé jsou okvětní plátky – nejvíce ty s tmavočerveným zabarvením, které obsahují množství cenných flavonoidů, vonných silic, vosků a tříslovin. Používají se i květy bílé, které obsahují zase větší množství hojivých slizových látek.

Připravte si čaj

Nejjednodušším způsobem, jak využít sílu růží, je čaj. Jednu vrchovatou lžičku podrcených růžových okvětních plátků louhujte čtvrt hodiny v horké vodě, která už prošla varem. V létě připravujte čaj z lístků právě utržených, na zimu si nasušte do zásoby.

Uvařte si sirup

Dvě hrsti sušených růžových okvětních lístků vložíme do nádoby a zalijeme půl litrem vroucí vody. Přikryjeme a necháme 24 stát. Poté tekutiny scedíme, krátce pod pokličkou povaříme a smícháme se stejným množstvím medu. Uchováváme v chladu a temnu. Denně užíváme 2 až 4 lžíce sirupu, nejlépe zředěného vodou.

Zinek a antioxidanty, to je oč tu běží

Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je tedy sníte celé

Růžová voda pro krásu

Do nádoby nalijeme půl litru destilované, nebo aspoň přefiltrované vody, přidáme dvě hrsti okvětních plátků růží, přiklopíme a pomalu přivedeme k varu. Nádobu odstavíme a necháme vychladnout. Neodkrýváme! Poté lístky vyždímáme a růžovou vodu uchováváme v chladničce nejdéle dva týdny.

Marmeláda pro fajnšmekry

Nasbírejte si okvětní lístky z deseti růží, mohou být i plané. Omyjte je, nechte oschnout a nasypte do sklenice. Přidejte půl lžičky kyseliny citronové a zalijte deci vroucí vody a nechte stát v chladu a temnu 24 hodin. Další den přeceďte přes jemné sítko a smíchejte s cukrem v poměru 1 díl růžové šťávy na 1,5 dílu cukru. Okvětní plátky rozložte na talířek a posypte 200 gramy cukru. Nakonec květy i šťávu s cukrem smíchejte a jemně utřete, pro jemnější výsledek můžete použít tyčový mixer. Přelijte do malých sklenic, uchovávejte v chladu. Marmeláda je konzervovaná cukrem. Po otevření spotřebujte do sedmi dnů.

(kor)

Mohlo by vás zajímat:

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek

Zamrazit, nebo zavařit? Co je lepší?


Článek je zařazen v: růže
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama