Pěstujte černou ředkev! Léčí játra i kašel, její pikantní chuť je skvělá k pivu

Černá ředkev je uvnitř stejně bílá a křupavá jako ředkvička, a proto se jí dost často říká černá ředkvička. Černá ředkev se konzumuje méně než červená ředkvička, zřejmě proto, že je štiplavější a má křenu podobnou chuť. Ovšem právě její pálivost z ní dělá skvělou léčivou zeleninu, domácí šťáva a sirup jsou generacemi osvědčenými přírodními léky.

Ředkev setá černá (Raphanus sativus var. Niger) se možná zdá příliš palčivá, ale právě štiplavost je její velká přednost. Pikantní, křenu podobná chuť je právě ta léčivá, stejně jako u křenu, zázvoru nebo chilli papriček.

Co obsahuje černá ředkev

Černá ředkev obsahuje vitaminy C, B a E, železo, vápník, hořčík, draslík, vlákninu, fytoncidy a hořčičné silice, kterým ředkve, obzvláště ta černá, vděčí jak za svou pikantní chuť, tak i za svůj blahodárný vliv na játra, žlučové cesty a žlučník. Zvyšují produkci žluči, ulehčují její odtok ze žlučníku, podporují trávení a zvyšují chuť k jídlu.

Na co se používá černá ředkev

  • Ředkev má antibakteriální a antiseptické účinky, zbavuje žaludek a střeva patologických a plísňových napadení, účinkuje proti průjmům a nadýmání.
  • Černou ředkev si oblíbili naši předkové ve středověku, kdy ji začali využívat jako velmi účinný přírodní lék proti chřipce a nachlazení, protože dezinfikuje sliznice v ústech, podporuje imunitní systém a uvolňuje hleny v nose a hltanu.
  • Černá ředkev je výborným doplňkem při hubnutí, protože nemá skoro žádné kalorie a její podpora trávení zaručuje, že hubnutí bude efektivní.
  • Ředkev není vhodná pro osoby trpící průjmy, žaludečními a dvanácterníkovými vředy, zvětšenou štítnou žlázou a všechny, kdo po jejím požití pociťují žaludeční obtíže.

Sirup proti kašli a rýmě

Ingredience

  • černá ředkev
  • med nebo cukr

Příprava

Z ředkve odřízneme vršek a odložíme ho stranou, opatrně vydlabeme v dužině otvor a do něj dáme med nebo cukr, zakryjeme odloženým vrškem, dáme do chladu asi na 6 hodin, až pustí šťávu, nejlépe přes noc. Vydlabanou černou ředkev můžeme použít na výrobu sirupu ještě jednou a pak ji sníme.

Užívání

Sirup užíváme při kašli a rýmě dvakrát denně 1 lžíci asi půl hodiny před jídlem.

Šťáva na podporu imunity a posílení jater

Ingredience

  • asi 3 černé ředkve
  • 1 lžíce tekutého medu

Příprava

Ředkve oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme přes plátýnko nebo kávový filtr. Do šťávy přidáme med – do zhruba 4 lžic vymačkané šťávy dáme 1 lžíci medu. Šťávu připravujeme průběžně, neskladujeme ji déle než dva dny.

Užívání

Na posilování imunity v čase chřipek a nachlazení užíváme 1 lžíci před snídaní. Při onemocnění si dáme třikrát denně 1 lžíci před jídlem. Na posílení činnosti jater užíváme šťávu neslazenou – 1 lžičku třikrát denně před jídlem.

Jak pěstovat černou ředkev

  1. Černou ředkev vyséváme od poloviny července do první čtvrtiny srpna. Dřívější výsevy mohou vykvétat a z pozdějších výsevů narostou menší bulvičky.
  2. Ředkev se vysévá přímo na venkovní záhon do hloubky 2 cm.Doporučený spon je 50 x 30 cm.
  3. Roste poměrně rychle, vegetační doba je zhruba 75 dnů od výsevu.
  4. Ředkev se pěstuje jako následná plodina. Nemá ráda přímé organické hnojení.
  5. Je málo náročná na teplo, takže jí budou vyhovovat i chladnější oblasti.
  6. Potřebuje dostatek světla, má ráda místa slunečná s humózní hlinitopísčitou půdou, která zadržuje dostatek vláhy.
  7. Důležitá je pravidelná zálivka. Výkyvy v zálivce či dlouhodobé sucho mají vliv na kvalitu kořenů. Naopak při nadměrném zalévání dochází k jejich praskání.
  8. Černá ředkev se dá velmi dobře skladovat – i díky své silné a zvrásněné slupce – a tak je to ideální zelenina pro podzimní a zimní měsíce.

Osvědčené odrůdy černé ředkve

Ředkev setá Panter

Odrůda je určená k dlouhodobému skladování, přímé spotřebě a výrobě šťávy. Tvoří vyrovnané kulovité bulvy o průměru 6–10 cm s jemným kořenem a drobnějším listem. Povrch je černý a slabě korkovitý. Dužina je bílá, kompaktní, hvězdicovitě mramorovaná, má výraznou chuť, připomínající křen.

Ředkev setá Kulatá černá

Zimní černá ředkev vhodná ke skladování. Tvoří kulovité až ploše kulovité bulvy široké 5–9 cm s náhlým přechodem do kořene. Povrch je černý a slabě korkovitý. Dužina je bílá, kompaktní, hvězdicovitě mramorovaná, vhodná i pro výrobu šťávy. Výborně dlouhodobě skladovatelná.

Černá ředkev v kuchyni

Černou ředkev jíme nejlépe syrovou, buď vcelku, nakrájenou na kolečka, nebo ji nastrouháme, osolíme, pokapeme olejem, citronem a necháme rozležet. Černá ředkev je skvělá k pivu! Hodí se do salátů a pomazánek. Mladé listy se zpracovávají jako špenát nebo se přidávají do salátů. Černou ředkev můžeme také péct nebo grilovat.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, bylinkopedie.czbylinkyprovsechny.cz


Přečtěte si také