Játra vydrží hodně, ale nejsou nezničitelná. Co jíst a pít a jaké bylinky jim prospívají
Játra můžeme zjednodušeně přirovnat k čističce, která zbavuje náš organismus škodlivých látek. Na rozdíl od ostatních orgánů mají mimořádnou schopnost regenerace, ale nejsou nezničitelná. Je v našem vlastním zájmu, abychom se o svá játra pečlivě a hlavně průběžně starali. Poradíme, co jíst a pít i jaké bylinky játrům prospívají.
Játra jsou největší žlázou v lidském těle. „Chrání nás zejména před jedy, které se dostávají do organismu, jsou zásadním orgánem metabolismu, tvoří žluč, která je nezbytná pro trávení, a jsou zásobárnou energie ve formě glykogenu. Na rozdíl od ostatních orgánů mají mimořádnou schopnost regenerace, až polovina jater může znovu dorůst,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Jak játra volají o pomoc
Játra vydrží hodně, ale nejsou nezničitelná. „Kvůli toxickému zamoření zvenčí i zevnitř (tabákový kouř, alkohol, chemické příměsi v potravinách a v lécích, patogenní mikroorganismy atd.) dochází stále častěji k vážným poruchám jater od zánětů až po rakovinu.
Játra volají o pomoc často nevysvětlitelnou zvýšenou únavou, bolestmi hlavy či kloubů, depresemi nebo trávicími problémy. Klíčovým opatřením ochrany jater je tzv. řízená detoxikace a obnova jaterních buněk. Snad nejúčinnější bylinou v tomto směru je ostropestřec mariánský, dalšími vhodnými bylinami pro regeneraci a detoxikaci jater jsou například pampeliška lékařská, třezalka tečkovaná, rozmarýn lékařský, artyčok kardový nebo měsíček lékařský,“ uvádí bylinkář.
Co (ne)jít a (ne)pít
Ať již budeme mít k dispozici sebedokonalejší detoxikační přípravek, ruku v ruce s jeho užíváním musí jít vždy maximálně odlehčený a pro játra nezatěžující jídelníček. Nejde o dietu v pravém slova smyslu, spíše o rozumnou stravu.
Svým játrům prospějeme, když dokážeme vynechat či alespoň výrazně omezit především:
- alkohol (nebo ho pít jen v malém množství, tedy občas skleničku vína či pivo k jídlu)
- kouření cigaret i pobyt v zakouřeném prostředí
- průmyslově zpracované, uzené, přibarvované potraviny
- tučná a smažená jídla
- hodně solené a příliš kořeněné pokrmy
- čerstvé pečivo
- sladkosti, slazené perlivé nápoje
Do svého jídelníčku bychom měli co nejčastěji zařadit zejména:
- zeleninu (červenou řepu, petržel kořenovou i petrželku naťovou hladkolistou a kadeřavou, mrkev, rajčata, černou ředkev, artyčoky, čekankové puky)
- kysané zelí a zelnou šťávu
- libové maso a ryby
- polotučné mléčné výrobky
- čerstvé ovoce
- základ pitného režimu by měla tvořit čistá voda
Jeden den pro zdravá játra
Játrům je potřeba dopřát čas od času odpočinek jednodenním půstem (během dne budeme pít pouze čerstvé zeleninové šťávy, ideálně z mrkve a červené řepy) nebo odlehčeným dnem, kdy třikrát denně před jídlem vypijeme asi 50 ml šťávy z kysaného zelí nebo 1 lžičku šťávy z černé ředkve.
Šťáva na posílení jater z černé ředkve
Ingredience
- 2 černé ředkve
Příprava
Ředkve oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vymačkáme přes pláténko nebo kávový filtr. Šťávu připravujeme průběžně čerstvou, neskladujeme ji déle než dva dny.
Čekankový salát
Chceme-li udělat něco dobrého pro svá játra, uděláme si salát z čekankových puků.
Ingredience
- 1 nebo 2 čekankové puky
- 1 jablko
- 2 květy měsíčku lékařského nebo snítka kadeřavé petrželky
- 200 ml kefíru
- citronová šťáva
Příprava
Čekankové puky omyjeme a pokrájíme, přidáme na kousky nakrájené jablko, opláchnuté květy měsíčku lékařského nebo petrželku a promícháme, zalijeme kefírem a lehce pokapeme citronovou šťávou.
Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský je jeden z nejlepších přírodních léků na nemoci jater a jejich celkovou regeneraci.
„Vděčí za to hlavně silymarinu, látce v semenech, která je považována za jednu s nejefektivnějších, co se týče ochrany a obnovy jaterní tkáně. Léčí tučná nebo ztvrdlá játra (cirhóza), ale také následky jejich infekčních zánětů, např. žloutenky. Aby se tvrdá semena ostropestřce správně vyluhovala, musí se nejdříve rozdrtit, spaření ani odvar z celých semen na léčebné využití nestačí. Pohodlné a přitom velmi účinné je užívání lihového extraktu (tinktury) nebo duhového elixíru v kombinaci s dalšími bylinkami. Ostropestřec by se měl užívat jako ozdravná kúra – pravidelně po několik týdnů nebo měsíců, nejlépe opakovaně,“ radí M. Kolár.
Čaj na posílení jater z ostropestřce
Ingredience
- 1 lžička rozdrcených semen ostropestřce mariánského
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Ostropestřec zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 15 minut vyluhovat, pak scedíme.
Užívání
Čaj pijeme teplý, až vlažný po malých doušcích ráno na lačný žaludek, 30 minut před obědem a večer před spaním.
Artyčok kardový
Játrům velice prospívá artyčok kardový. Obsahuje mj. antioxidanty a probiotický inulin, ale z hlediska jater je mnohem významnější cynarin, který povzbuzuje tvorbu žluči a detoxikační schopnosti orgánu. Tato látka se nachází hlavně v listech a kořenech.
V lidové medicíně se používají čerstvé nebo sušené listy artyčoku kardového, z kterých se nejčastěji připravuje čaj, který se pije před jídlem.
Čaj na ochranu jater z artyčoku
Ingredience
- 2 lžičky sušených listů artyčoku nebo 3 lžičky najemno nasekaných čerstvých
- 250 ml studené vody
Příprava
Listy zalijeme vodou necháme asi 5 minut stát, pak pomalu povaříme 2 minuty a necháme ještě asi 10 minut vyluhovat. Pak sejmeme a scedíme. Můžeme osladit medem.
Užívání
Pijeme jeden šálek třikrát denně před jídlem. Čaj je hodně hořký, můžeme ho osladit medem. Užíváme jako měsíční kúru s jednoměsíční přestávkou.
Třezalka tečkovaná
Regeneraci jater také pomáhá třezalka tečkovaná. Účinek zaručují flavonoidy, které obsahuje. Zvláště účinná je jako čaj, který pijeme po každém jídle. Stačí jen 1 lžičku třezalky zalít 200 ml vroucí vody, nechat 5 až 10 minut vyluhovat a pak ještě teplý čaj vypít.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz, Nejlepší detoxikace léčivými bylinami (Dr. Franck Gigon, Patricia Bareau), Co jíst, když... (Jarmila Mandžuková), Léčíme se s přírodou (Rider´s Digest Výběr)
Mohlo by vás ještě zajímat: