Jahodový špenát je letnička s chutnými listy a zajímavými plody. Pěstovat se dá i na balkoně

Možná jste o jahodovém špenátu nikdy neslyšeli, ale ve skutečnosti to není žádná novinka, jen se na něj trochu zapomnělo. V dobách našich prababiček se na jídelníčku objevoval docela běžně, ale později špenát jahodový vytlačil mnohem bujněji rostoucí špenát setý.

Jahodový špenát, merlík hlavatý (Chenopodium capitatum)

Vprvní řadě musíme hned přiznat, a někoho možná i zklamat, ale plody jahodového špenátu ve skutečnosti vůbec nechutnají jako jahody. Jedná se čistě o vzdálenou vizuální podobu, vlastně možná jenom o stejně červenou barvu. Jinak plody jahodového špenátu chutnají trochu mdle a někomu připomínají spíše moruše. Mnohem zajímavější je jejich vzhled. Využívají se hlavně jako dekorace pokrmů.

Mladé listy jahodového špenátu se mohou konzumovat syrové, ale později mají trochu nahořklou chuť. Ta se ztrácí při vaření, a proto se připravují jako zdravá, a hlavně lehce stravitelná příloha kmasu ve formě tradičního špenátu. Špenát zmerlíku hlavatého obsahuje velké množství minerálních látek a vitaminy A, C a K. Také na rozdíl od běžného špenátu setého nezatěžuje žlučník ani močové cesty.

Jak pěstovat jahodový špenát

Jahodový špenát neboli merlík hlavatý je asi 20–60 cm vysoká rostlina, která se pěstuje jako letnička. Vysévá se během dubna přímo na záhon nebo do truhlíku na balkoně a sklízí se od června do srpna. První listy se začínají sklízet asi za 6 týdnů po výsevu, je to tedy rychle rostoucí listová zelenina.

Merlík hlavatý není nijak náročný na půdu, pěstuje se vběžné zahradní zemině, obohacené o kompost. Má rád umístění na plném slunci nebo vmírném polostínu a běžnou zálivku.

Špenát nemusíte vařit jenom ze špenátu

Když se řekne špenát, většina znás si vybaví zelený pokrm ze špenátu listového, ale to není zdaleka jediná rostlina, ze které se oblíbená příloha kmasu dá připravit. Především nyní, na jaře, můžete využít i obyčejné, planě rostoucí kopřivy nebo trochu později lebedu.

Lebedu určitě znáte jako otravný plevel, ale občas se můžete setkat i slebedou, pěstovanou ve formě kulturní rostliny. A vneposlední řadě se na špenát dají využít i listy mangoldu.


Přečtěte si také