návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jahodový špenát je letnička s chutnými listy a zajímavými plody. Pěstovat se dá i na balkoně

Simona Sedláčková , Vydáno: 23.04.2021
Jahodový špenát
Autor: iStock Jahodový špenát
Možná jste o jahodovém špenátu nikdy neslyšeli, ale ve skutečnosti to není žádná novinka, jen se na něj trochu zapomnělo. V dobách našich prababiček se na jídelníčku objevoval docela běžně, ale později špenát jahodový vytlačil mnohem bujněji rostoucí špenát setý.

reklama

Jahodový špenát, merlík hlavatý (Chenopodium capitatum)

V první řadě musíme hned přiznat, a někoho možná i zklamat, ale plody jahodového špenátu ve skutečnosti vůbec nechutnají jako jahody. Jedná se čistě o vzdálenou vizuální podobu, vlastně možná jenom o stejně červenou barvu. Jinak plody jahodového špenátu chutnají trochu mdle a někomu připomínají spíše moruše. Mnohem zajímavější je jejich vzhled. Využívají se hlavně jako dekorace pokrmů.

Jahodový špenát
Autor: iStock Jahodový špenát

Mladé listy jahodového špenátu se mohou konzumovat syrové, ale později mají trochu nahořklou chuť. Ta se ztrácí při vaření, a proto se připravují jako zdravá, a hlavně lehce stravitelná příloha k masu ve formě tradičního špenátu. Špenát z merlíku hlavatého obsahuje velké množství minerálních látek a vitaminy A, C a K. Také na rozdíl od běžného špenátu setého nezatěžuje žlučník ani močové cesty.

Jak pěstovat jahodový špenát

Jahodový špenát neboli merlík hlavatý je asi 20–60 cm vysoká rostlina, která se pěstuje jako letnička. Vysévá se během dubna přímo na záhon nebo do truhlíku na balkoně a sklízí se od června do srpna. První listy se začínají sklízet asi za 6 týdnů po výsevu, je to tedy rychle rostoucí listová zelenina.

Merlík hlavatý není nijak náročný na půdu, pěstuje se v běžné zahradní zemině, obohacené o kompost. Má rád umístění na plném slunci nebo v mírném polostínu a běžnou zálivku.

Jahodový špenát
Autor: iStock Jahodový špenát

Špenát nemusíte vařit jenom ze špenátu

Když se řekne špenát, většina z nás si vybaví zelený pokrm ze špenátu listového, ale to není zdaleka jediná rostlina, ze které se oblíbená příloha k masu dá připravit. Především nyní, na jaře, můžete využít i obyčejné, planě rostoucí kopřivy nebo trochu později lebedu.

Možností, jak užívat kopřivu, máte opravdu mnoho, záleží jen na tom, čemu dáte přednost

Kopřiva: Plevel, který léčí. Udělejte si perventivní kúru proti senné rýmě a doplňte železo

ŠPENÁT: Vypěstujte si křehké zelené lístky a objevte jejich kouzlo

Jak pěstovat špenát? Pochutnejte si na křehkých listech a upečte slaný koláč

Lebedu určitě znáte jako otravný plevel, ale občas se můžete setkat i s lebedou, pěstovanou ve formě kulturní rostliny. A v neposlední řadě se na špenát dají využít i listy mangoldu.

Lebeda má několik tváří

Lebeda je otravný plevel i chutná zelenina. Použijte ji do nádivky nebo do salátů

Mangold: zdravé rostliny mají silné řapíky a velké lesklé listy.

MANGOLD: Jak vypěstovat zdravou zeleninu a udělat z ní špenát

reklama

Článek je zařazen v: jahodový , špenát , merlík hlavatý , Chenopodium capitatum , dekorativní , plody , červené , jedle , lišty

reklama

Přečtěte si také