reklama

Jak připravit jarní špenát z kopřiv. Skvělý je i s medvědím česnekem či pampeliškou

Lenka Valjentová
27. února 2022
Připravit klasický špenát umí snad každý. Není to nic složitého, a tak nic nebrání tomu připravit ho na jaře trochu jinak – z kopřiv. V mladých kopřivách je velká léčivá síla a spousta vitaminů. Vyzkoušet můžeme i kombinaci kopřivy s klasickým listovým špenátem, medvědím česnekem nebo pampeliškou. Poradíme, jak a kdy sbírat kopřivy na špenát.
reklama

Kopřivový špenát je stejně jako ten klasický z listového špenátu hlavně skvělou přílohou k masu nebo samostatné jídlo např. se ztraceným vejcem či volským okem. Špenát z kopřiv je výborný i jako nádivka a náplň slaných koláčů. Má unikátní chuť i vůni, které, přiznejme si, ne každému úplně sedí. Ale existuje tolik receptů, jak špenát z kopřiv připravit, že si ten svůj může každý oblíbit.

Špenát z mladých kopřiv dělávaly obě moje babičky vždycky na Zelený čtvrtek, kdy se má podle velikonočních tradic jíst pouze zelené jídlo. A tak to dělám i já a pokračuji v rodinné tradici.

Kdy a jak sbírat kopřivy na špenát

Čas pro sběr kopřiv je časné jaro zhruba do května, dokud jsou ještě mladé, zdravé a pěkně světlezelené. Když vyrostou, rozkvetou a zdřevnatí, už se na špenát moc nehodí. Já na jarní špenát sbírám (v rukavicích a nůžkami) jen mladé, zhruba 10 cm vrcholové výhonky nebo listy. Nasbírané  kopřivy opláchnu ve studené vodě a dám na síto okapat. Kopřiva by se neměla dlouho nechávat ležet ve vodě. Nasbírané kopřivy zabalené v utěrce v lednici vydrží až týden (maximálně) před zpracováním.

Jak spařit kopřivy

  • Kopřivy je před kuchyňským zpracováním důležité spařit, aby přestaly pálit, a taky je zbavíme intenzívní chuti a vůně, která nemusí být příjemná. A to dá udělat několika způsoby:
  • Mladé výhonky nebo listy kopřiv spaříme vroucí, mírně osolenou vodou. Necháme je na sítu dobře okapat.
  • Kopřivové listy nebo celé mladé výhonky rostlin spaříme vroucí osolenou vodou a rychle je ochladíme studenou vodou. Necháme okapat.
  • Do vroucí, mírně osolené vody vložíme kopřivy. Vaříme bez pokličky přibližně 1 minutu. Kopřivy scedíme a ihned propláchnete proudem studené vody. Dáme na síto a rukama kopřivy vymačkáme.
  • Okapané nebo rukama vymačkané spařené kopřivy můžeme nakrájet na menší kousky, rozmixovat nebo umlít.
  • Základ špenátu máme připravený a dále postupujeme stejně jako s listovým špenátem.
  • Spařené kopřivy se dají i zamrazit.

Babiččin špenát z kopřiv

Ingredience

Příprava

Kopřivy spaříme a najemno nasekáme. Na rozehřátém tuku necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli a dva na plátky nakrájené stroužky česneku. Přidáme spařené kopřivy, občas zamícháme a chvíli podusíme. Před dokončením zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem. Promícháme, osolíme a přidáme zbylý prolisovaný česnek a muškátový oříšek.

Jarní špenát z kopřiv a listového špenátu

Ingredience

Příprava

Spařené kopřivy a špenát umeleme, rozmixujeme nebo nasekáme nadrobno. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní kopřivy a špenát a krátce za občasného míchání podusíme. Vmícháme vejce, dochutíme česnekem utřeným se solí a pepřem a nakonec zjemníme smetanou.

Špenát z kopřiv a medvědího česneku

Ingredience

  • asi 400 g listů mladých kopřiv
  • asi 200 g listů medvědího česneku
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 střední cibule
  • 1 žloutek
  • asi 1 lžíce másla
  • sůl
  • černý mletý pepř

Příprava

Cibuli najemno nasekáme na másle osmažíme dozlatova, přidáme nasekaný medvědí česnek a spařené, nadrobno pokrájené mladé kopřivy. Podlijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Jakmile listy změknou, odstraníme poklici a přebytečnou vodu odpaříme. Osolíme a opepříme. Špenát pak zalijeme smetanou a zjemníme rozkvedlaným žloutkem.

Špenát z kopřiv a pampelišek

Ingredience

  • 700 g mladých jarních kopřiv
  • 300 g mladých listů pampelišek
  • asi 1 lžíce másla nebo sádla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 120 ml zakysané smetany
  • 200 ml mléka
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžička hladké mouky

Příprava

Čerstvé kopřivy a mladé lístky pampelišek opereme pod tekoucí vodou. Spaříme a nakrájíme najemno. Na másle osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Pak přidáme kopřivy a pampelišky, zalijeme mlékem a krátce podusíme. Zahustíme za stálého míchání moukou rozšlehanou v trošce vody. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a lisovaný česnek. Nakonec zjemníme asi 100 ml zakysané smetany, zbylou špenát ozdobíme.

Zdroje: Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Manžuková, Karina Havlů). Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová)

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: cibulevejcečesneksůlmoukaJaroslav Svobodapampeliškašpenátmáslokopřivačesnek medvědíšpenát z kopřivšpenát z kopřiv a medvědího česnekušpenát z kopřiv a pampelišekZelený čtvrtek
reklama