Jak připravit jarní špenát z kopřiv. Skvělý je i s medvědím česnekem či pampeliškou
Připravit klasický špenát umí snad každý. Není to nic složitého, a tak nic nebrání tomu připravit ho na jaře trochu jinak – z kopřiv. V mladých kopřivách je velká léčivá síla a spousta vitaminů. Vyzkoušet můžeme i kombinaci kopřivy s klasickým listovým špenátem, medvědím česnekem nebo pampeliškou. Poradíme, jak a kdy sbírat kopřivy na špenát.
Kopřivový špenát je stejně jako ten klasický z listového špenátu hlavně skvělou přílohou k masu nebo samostatné jídlo např. se ztraceným vejcem či volským okem. Špenát z kopřiv je výborný i jako nádivka a náplň slaných koláčů. Má unikátní chuť i vůni, které, přiznejme si, ne každému úplně sedí. Ale existuje tolik receptů, jak špenát z kopřiv připravit, že si ten svůj může každý oblíbit.
Špenát z mladých kopřiv dělávaly obě moje babičky vždycky na Zelený čtvrtek, kdy se má podle velikonočních tradic jíst pouze zelené jídlo. A tak to dělám i já a pokračuji v rodinné tradici.
Kdy a jak sbírat kopřivy na špenát
Čas pro sběr kopřiv je časné jaro zhruba do května, dokud jsou ještě mladé, zdravé a pěkně světlezelené. Když vyrostou, rozkvetou a zdřevnatí, už se na špenát moc nehodí. Já na jarní špenát sbírám (v rukavicích a nůžkami) jen mladé, zhruba 10 cm vrcholové výhonky nebo listy. Nasbírané kopřivy opláchnu ve studené vodě a dám na síto okapat. Kopřiva by se neměla dlouho nechávat ležet ve vodě. Nasbírané kopřivy zabalené v utěrce v lednici vydrží až týden (maximálně) před zpracováním.
Jak spařit kopřivy
- Kopřivy je před kuchyňským zpracováním důležité spařit, aby přestaly pálit, a taky je zbavíme intenzívní chuti a vůně, která nemusí být příjemná. A to dá udělat několika způsoby:
- Mladé výhonky nebo listy kopřiv spaříme vroucí, mírně osolenou vodou. Necháme je na sítu dobře okapat.
- Kopřivové listy nebo celé mladé výhonky rostlin spaříme vroucí osolenou vodou a rychle je ochladíme studenou vodou. Necháme okapat.
- Do vroucí, mírně osolené vody vložíme kopřivy. Vaříme bez pokličky přibližně 1 minutu. Kopřivy scedíme a ihned propláchnete proudem studené vody. Dáme na síto a rukama kopřivy vymačkáme.
- Okapané nebo rukama vymačkané spařené kopřivy můžeme nakrájet na menší kousky, rozmixovat nebo umlít.
- Základ špenátu máme připravený a dále postupujeme stejně jako s listovým špenátem.
- Spařené kopřivy se dají i zamrazit.
Kopřivy na jarní špenát sbíráme v rukavicích a nůžkami. Vybíráme si jen mladé, zhruba 10cm vrcholové výhonky nebo listy. Zdroj: iStock
Kopřivy na jarní špenát sbíráme v rukavicích a nůžkami. Vybíráme si jen mladé, zhruba 10cm vrcholové výhonky nebo listy. Zdroj: iStock
Babiččin špenát z kopřiv
Ingredience
- asi 900 g mladých kopřiv
- 1 až 2 lžíce sádla
- 1 větší cibule
- 1 brambor
- 4 stroužky česneku
- sůl
- špetka mletého muškátového oříšku
Příprava
Kopřivy spaříme a najemno nasekáme. Na rozehřátém tuku necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli a dva na plátky nakrájené stroužky česneku. Přidáme spařené kopřivy, občas zamícháme a chvíli podusíme. Před dokončením zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem. Promícháme, osolíme a přidáme zbylý prolisovaný česnek a muškátový oříšek.
Jarní špenát z kopřiv a listového špenátu
Ingredience
- 500 g mladých kopřiv
- 500 g čerstvého listového špenátu
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- černý mletý pepř
- 2 až 3 vejce
- asi 2 lžíce smetany
Příprava
Spařené kopřivy a špenát umeleme, rozmixujeme nebo nasekáme nadrobno. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní kopřivy a špenát a krátce za občasného míchání podusíme. Vmícháme vejce, dochutíme česnekem utřeným se solí a pepřem a nakonec zjemníme smetanou.
Špenát z kopřiv Zdroj: iStock
Špenát z kopřiv a medvědího česneku
Ingredience
- asi 400 g listů mladých kopřiv
- asi 200 g listů medvědího česneku
- 100 ml smetany na vaření
- 1 střední cibule
- 1 žloutek
- asi 1 lžíce másla
- sůl
- černý mletý pepř
Příprava
Cibuli najemno nasekáme na másle osmažíme dozlatova, přidáme nasekaný medvědí česnek a spařené, nadrobno pokrájené mladé kopřivy. Podlijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Jakmile listy změknou, odstraníme poklici a přebytečnou vodu odpaříme. Osolíme a opepříme. Špenát pak zalijeme smetanou a zjemníme rozkvedlaným žloutkem.
Špenát z kopřiv a pampelišek
Ingredience
- 700 g mladých jarních kopřiv
- 300 g mladých listů pampelišek
- asi 1 lžíce másla nebo sádla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 120 ml zakysané smetany
- 200 ml mléka
- černý mletý pepř
- sůl
- 1 lžička hladké mouky
Příprava
Čerstvé kopřivy a mladé lístky pampelišek opereme pod tekoucí vodou. Spaříme a nakrájíme najemno. Na másle osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Pak přidáme kopřivy a pampelišky, zalijeme mlékem a krátce podusíme. Zahustíme za stálého míchání moukou rozšlehanou v trošce vody. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a lisovaný česnek. Nakonec zjemníme asi 100 ml zakysané smetany, zbylou špenát ozdobíme.
Zdroje: Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Manžuková, Karina Havlů). Zelenina z ekozahrady (Jaroslav Svoboda, Lada Svobodová)