Červené květy vlčího máku si poradí s kašlem i stresem. Zkuste makový sirup a vlčí čaj

Květy vlčího máku jsou krásné, ale taky dokážou pomoct při zdravotních obtížích. Domácí sirup, med nebo čaj si poradí zejména s kašlem a chrapotem nebo s usínáním a stresem. Čerstvé okvětní plátky se hodí do salátů, pomazánek či nápojů. Rudý květ vlčího máku je symbolem válečných veteránů, víte proč?

Rudé květy vlčího máku zná patrně úplně každý, je dominantním plevelem obilných polí a letních luk, roste podél cest, v příkopech a rumištích. Mák vlčí (Papaver rhoeas), obvykle nazývaný vlčí mák často bývá ve společnosti modré chrpy polní. Kdysi se věřilo, že čím víc vlčího máku v obilí rozkvete, tím větší bude úroda.

Vlčí mák dorůstá do výšky 30 až 90 cm, květy mají sytě červenou barvu, mnohdy s fialovočernou skvrnou. Jako léčivka se využívají okvětní plátky, které sbíráme v době květu, obvykle od května do srpna.

Vlčí mák má jedlé květy

Čerstvé okvětní lístky vlčích máků se hodí do letních salátů a pomazánek nebo jako ozdoba dezertů a nápojů, skvěle vypadají zamražené v ledových kostkách. Na jednu porci počítáme jeden okvětní plátek planého vlčího máku.

NENECHTE SI UJÍT: Modré chrpy poslouží jako skvělý přírodní lék na podrážděné a unavené oči

Sběr, sušení a skladování květů vlčího máku

  • Sběr okvětních plátků vlčího máku si naplánujeme na suché a slunečné počasí, nesmí být v žádném případě vlhko, protože se snadno zapaří a zplesniví.
  • Jsou velmi citlivé na poškození, je třeba je sbírat velice opatrně.
  • Okvětní plátky sušíme rozložené jednotlivě vedle sebe na sušicích sítech nebo platech na suchém, stinném a vzdušném místě.
  • Maximální teplota sušení by měla být 35 °C , aby si plátky zachovaly tmavě červenou barvu.
  • Pokud se stane, že některé části okvětních lístků při sušení zhnědnou nebo zčernají, vyhodíme je.
  • Květy vlčího máku skladujeme v dobře uzavřených nádobách a chráníme je před světlem a vlhkem.

Na co je dobrý vlčí mák

„Okvětní lístky vlčího máku mají především zklidňující a tišicí účinky na dýchací cesty, osvědčily se při chřipce, nachlazení i angíně, pomáhají zmírňovat kašel a zároveň usnadňují vykašlávání. Vlčí mák se může se rovněž podílet na léčbě zánětů horních cest dýchacích a využít ho lze rovněž proti chrapotu. Díky svým sedativním účinkům podporuje klidný a nerušený spánek, pomáhá lidem trpícím delší čas nespavostí, neklidem, nervozitou, stresem a depresivními náladami, uvádí bylinkář Martin Kolár. Červené květy vlčího máku se přidávají do sirupů a čajových směsí proti kašli a na uklidnění.

INSPIRUJTE SE: Pěstujte černý bez. Z květů je skvělý bezový ocet a z plodů bezinkový sirup

Kloktadlo z vlčího máku

Ingredience

  • 15 g sušených nebo 30 g čerstvých okvětních lístků vlčího máku
  • 400 ml vroucí vody

Příprava

Vlčí mák zalijeme vroucí vodou, necháme zhruba 20 minut vyluhovat, scedíme.

Užívání

Nálevem kloktáme několikrát denně při zánětu hrtanu, kašli a chrapotu, léčí záněty v ústní dutině.

Vlčí čaj proti kašli

Ingredience

Příprava

Bylinky promícháme, pak odměříme 2 lžičky, zalijeme vroucí vodou, necháme zhruba 10 minut vyluhovat, scedíme.

Použití

Pijeme jeden šálek teplého čaje třikrát denně, ani ne víckrát denně, ani déle než týden. Pomáhá při chorobách z nachlazení.

Medový balzám z vlčího máku

Ingredience

  • 70 g čerstvých okvětních lístků vlčího máku
  • 500 ml min. 44% čirého alkoholu (vodka, slivovice)
  • 200 g tekutého medu

Příprava

Vlčí mák zalijeme alkoholem, protřepeme a necháme dva týdny na tmavém místě. Sklenici každý den pořádně protřepeme. Scedíme přes sítko nebo můžeme vymačkat french pressem. Do tinktury vmícháme med a znovu pečlivě protřepeme. Necháme ještě asi týden rozležet.

užívání

Užíváme třikrát až čtyřikrát denně lžičku medu ve sklenici vody. Pomáhá léčit chronický kašel, dráždění ke kašli a zahlenění, podporuje vykašlávání, má mírně sedativní účinek.

Makový sirup

Ingredience

  • 100 čerstvě natrhaných okvětních lístků vlčího máku
  • 400 ml převařené vody
  • 750 g cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Příprava

Vlčí mák přelijeme studenou převařenou vodou, zakryjeme a necháme 24 hodin macerovat. Pak scedíme a pomalu zahříváme, přidáme cukr a kyselinu citronovou a důkladně mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Nevaříme, jen zahříváme. Slijeme do tmavých lahví a uzavřeme. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Užívání

Při chřipce, nachlazení, angíně nebo při nespavosti, neklidu a nervozitě můžeme užívat dvakrát denně jednu lžíci a zapít minerálkou. Sirup z vlčího máku je velmi chutný, hodí se na přípravu domácích limonád nebo do dochucení čaje.

Čajová směs proti stresu a nespavosti

Ingredience

Příprava

Bylinky promícháme, 1 lžíci směsi zalijeme vroucí vodou a zakryté necháme asi 15 minut vyluhovat. Scedíme.

Užívání

Teplý čaj osladíme podle chuti medem a vypijeme po večeři nebo před spaním.

Vlčí mák je symbol válečných veteránů

Květ vlčího máku se po první světové válce stal symbolem Dne vzpomínek a Dne válečných veteránů (11. listopadu). Rudé vlčí máky tehdy doslova zaplavily někdejší bojiště a hroby padlých díky své schopnosti rychle prorůst čerstvě narušenou půdu. Z jedné makovice vlčího máku může navíc vypadnout i více než 20 000 semínek, která dlouho odpočívají v půdě, a právě válečná pole rozbrázděná a zpustošená výbuchy těžkých zbraní spolu se silnou koncentrací vápence z rozbořených budov byla ideálním prostředím pro růst vlčího máku, který na bojištích první světové války vytvořil rudá „krvavá“ moře.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, cs.wikipedia.org, armyweb.cz


Přečtěte si také