reklama

VAVŘÍN: Jak vypěstovat bobkový list a udělat bobkový olej pro zdraví

Lenka Valjentová
17. června 2019
Vavřín vznešený alias koření bobkový list je dekorativní stálezelený keřík, který v bytě, na balkoně či na zahradě udělá spoustu parády. A ještě lepší je, že tak budeme mít pořád při ruce zázračné koření s mnoha léčivými účinky, například pomáhá při chřipce a nachlazení, zlepšuje trávení a snižuje otoky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, nesmí chybět ve svíčkové, nakládané zelenině nebo v luštěninách. Prozradíme, jak vavř
reklama

Bobkový list, sušené listy vavřínu vznešeného (Laurus nobilis), známe hlavně jako výrazné koření, ale má také mnohé léčivéúčinky. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitaminy A, B, C či kyselinu listovou, z minerálů vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík.

Jak bobkový list pomáhá zdraví:

  • Podporuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu, chrání před plynatostí, snižuje hladinu zlého cholesterolu, pročišťuje játra a střeva, podporuje tvorbu žluči.
  • Dokáže snižovat hladinu krevního cukru, proto by ho měli co nejčasněji přidávat do jídla lidé s diabetem druhého typu.
  • Pomáhá přirevmatických bolestech, artritidě i dně.
  • Má pozitivní vliv má namočový měchýř, zmírňuje otoky, využívá se při detoxikaci organismu a zbavuje tělo přebytečných solí.
  • Je vhodný také kposílení paměti a zlepšení kvality spánku.
  • Můžete ho vyzkoušet i jako sedativum při bolestech hlavy.
  • Pomáhá při chřipce, nachlazení, kašli a rýmě.
  • Denní dávka bobkového listuby neměla překročit 3 g. Má zejména silně protizánětlivé, antibakteriálnía antimykotické účinky.
  • Nálev zbobkového listu je velmi dobrý prostředek proti lupům.

Vavřínový čaj (nálev z bobkového listu)

Ingredience

  • 2 bobkové listy (můžeme jenastříhat na kousky)
  • 220 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu přelijeme šálkem vroucí vody, zakryté necháme 5 minut vyluhovat a scedíme.

Užívání

Na celkové posílení organismu pijeme vlažný vavřnový až třikrát denně.

Domácíbobkový olej

Pro přípravu bobkového oleje potřebujeme 30 listů bobkového listu a 500 ml olivového nebo jiného rostlinného oleje, ve kterém necháme listy vyluhovat přibližně dva týdny, potom scedíme. Uchováváme v chladu ve skleněné nádobě. Olej se dá používat kmasážím těla nebo ke koupelím, protože zlepšuje revmatické stavy, bolesti kloubů i svalů. Bolest kloubů při revmatismu mírní obklady – bobkový olej naneseme na čistý kousek látky a přikládáme několikrát během dne napostižená místa. Olejem samozřejmě můžeme dochutit pokrmy.

9 pravidel pěstování bobkového listu

  1. Vavřín vznešený je stálezelený keř, který se v našich klimatických podmínkách pěstuje spíše v přenosných nádobách, protože v zimě by mohl vymrznout (nesnáší teploty pod –10 °C).
  2. Dekorativní rostlina se dobře tvaruje a dělá radost v bytě, na balkoně i na zahradě. V létě se vavřínu daří na balkoně či na terase, v zimě ve světlé místnosti při teplotě 5–10 °C. Zdravé starší a silné rostliny lze v teplých oblastech zasadit na zahradu. Vavřín kvete bílými až žlutými kvítky.
  3. Bobkový list je jako stvořený proletnění.Každoročně od poloviny května, kdy už nehrozí mrazy, můžeme vavřín vynést ven, nejdříve ho umístíme na dva týdny do chráněného polostínu, aby se otužil.
  4. Nejjednodušší je pořídit si už vzrostlou sazeničku. Vavřín se dá množit semeny, odkopky starších zdravých keřů nebo vrcholovými řízky – větvičky seřízneme šikmo tak, aby měly 2–4lístky, potom je dáme do substrátu pro množení. Při teplotě kolem 25 °C by měly řízky zakořenit do 9 týdnů. Řízkujeme na jaře nebo v září.
  5. Vavřínuse daří na slunném závětrném místě, snese i polostín. Potřebuje světlo, bohatou zálivku a půdu plnou živin – potom rychle roste, 4–5 cm za měsíc.
  6. Bobkový list potřebuje prostorný květináč, aby se měl kam rozrůstat. Vyhovuje mu kvalitní hlinitopísčitý substrát. Vavřín, zejména mladou rostlinu, každý rok přesadíme do většího květináče, aby se mu dařilo co nejlépe.
  7. Bobkový list od jara do podzimu vydatně zaléváme, většinou stačí dvakrát týdně. V suchém a horkém létě je nutné zalévat denně a pravidelně rosit. Substrát by měl být vždy vlhký, ne však přemokřený. V zimě prochází obdobím vegetačního klidu, takže zálivku omezíme stačí jednou až dvakrát za měsíc.
  8. Bobkový list se dá tvarovat do libovolné velikosti a tvaru. Můžeme si vytvořit třeba efektní stromek. Kmínek vytvoříme smotáváním proutků bobkového listu do sebe. Před tím každou větvičku zbavíme většiny lístků (ty si nasušíme a uschováme a použijeme jako koření), jen na vrcholku necháme asi 3 lístky. Postupem času jednotlivé pruty srostou a vytvoří kmen skorunou. Kmínek přivážeme kopoře, aby rostl vzpřímeně. Tvarovat bobkový list můžeme i do keřové podoby pyramidy či koule. Rychle obrůstá, takže se rychle zahladí i chyby, které způsobíme, když střihneme nepřesně.
  9. Vavřínové listy se sklízejí průběžně. Na sušení sklízíme listy až z dvouleté rostliny! Listy sušíme ve svazcích nebo jednotlivě v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť. Kvalitní bobkový list nemá obsahovat řapíky a listy mají být světle zelené, nikoli našedlé, nebo dokonce tmavohnědé. Když listy zhnědnou, ztrácejí aroma. Přechováváme ve vzduchotěsné nádobě.

Co asi děláme špatně, že nám bobkový list chřadne

V bytěse na listech objevily puchýřky

Při přezimování v místnosti může být rostlina napadená puklicemi, proto ji pravidelně prohlížíme. Výskyt puklic, nebezpečného savého hmyzu, snadno zjistíme podle typických puchýřků na listech. Nejprve viditelné puklice mechanicky odstraníme a pak kouskem vaty či kosmetickým tamponem namočeným v lékárenském lihu nebo čirém alkoholu (vodka, slivovice). Celý proces musíme několikrát opakovat. Poškozené listy odstraníme, větvičky zastřihneme, vavřín naštěstí rychle obrůstá a dobře snáší řez.

Bobkový list v kuchyni

Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, dodává jídlům příjemnou zemitou chuť a výraznou peprnou vůni. Listy se používají jako koření, které pomáhá při zažívání, štěpí tuky, takže se hodí ktučným pokrmům. Přidává se do omáček, třeba rajská či svíčková by bez bobkového listu neměly tu správnou chuť. Své uplatnění má také vpřesnídávkových polévkách a vývarech, neobejde se bez něj segedínský gulášči srnčí ragú. Neměl by chybět v luštěninových pokrmech, zvláště si rozumí s čočkou. Skvěle hodí nejen ke zvěřině, ale také k drůbeži a rybám. Používá se při nakládání zeleniny, především okurek, zelí a červené řepy, hub, nebo konzervaci masa.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama