České chaty snů

28. dubna 2023 22:30

redakce Prima Living

České chaty snů: Zděná chata z padesátých let nad údolím Berounky pořádně prokoukla

Přáním majitelky chaty z padesátých let minulého století, která se nachází na krásném místě nad údolím řeky Berounky, bylo hlavně zachovat původní atmosféru. Jak proměnu jediné zděné chaty série pořadu České chaty snů zvládli architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar?

Zděná chata z padesátých let minulého století je na kouzelném místě, nachází se na lesní mýtině nad údolím řeky Berounky. Krásné a tiché prostředí, kde je pouze občas slyšet romantické houkání lokálky projíždějící v patě ostrohu, nádherný výhled na údolí řeky a okolní lesy jsou ideální pro klidný odpočinek v přírodě. K chatě vede jenom lesní cesta.

Současná majitelka chaty, jediné zděné v aktuální sérii pořadu České chaty snů, kterou koupila společně se svým bratrem od rodinné přítelkyně, chtěla i po rekonstrukci zachovat odkaz původních majitelů.

Jak si s touhle výzvou poradili naši architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar, se podívejte v galerii v úvodu článku.

Co říká na proměnu chaty na ostrohu řeky Berounky jeden z architektů Martin Štrouf

Největší výzvou při rekonstrukci typové chaty byla úprava dispozice pro optimální fungování celého objektu a jeho napojení na okolní terén. V rámci dispozice jsme upravili místo vstupu, smysl verandy, umístění kuchyně a rozšířili patro pro komfortnější přespání. Chata stojí v prudkém svahu, a tak abychom mohli vytvořit terasu a nové závětří, bylo nutné pomocí opěrných zdí místně vyrovnat terén. Vzhledem ke složitému přístupu k chatě a nepříznivému počasí byla největším problémem samotná logistika.

Z jedné strany kuchyň, z druhé lavice se stolem

Díky změně dispozice jsme vytvořili kontinuální prostor kolem středové nosné stěny. Na této stěně je z jedné strany umístěna kuchyň a z druhé lavice se stolem. Tato úprava umožňuje bezproblémový provoz, když se v chatě sejde větší množství lidí. Zároveň přináší kvalitativní zlepšení prostoru samého.

Původní prvky zůstaly

V rámci rekonstrukce jsme použili veškeré stávající dveře, okna i okenice na jiných než původních místech. Tím jsme zanechali stavbě její původní prvky a zároveň jsme byli ohleduplní vůči spotřebě a likvidaci materiálů. V rámci barevnosti a použitých materiálů jsme se snažili zachovat co nejvíce z původního. Mimo přírodní dřevo jsou použity zelené nátěry v tlumených odstínech. V rámci dispoziční úpravy jsme barevně zdůraznili nové prvky. Z pohledu exteriéru jsme zachovali původní materiálovou kombinaci a sladili barevnost jednotlivých částí.

Na tuto i předcházející epizody pořadu České chaty snů se můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také