reklama

Bělostný dům plný skla se oprávněně stal jejich domovem snů

Mít z ložnice výhled do širokého okolí je velmi nevšední. Neznamená to však, že se tento prostor nedá zastínit a naplnit soukromím Foto: Mít z ložnice výhled do širokého okolí je velmi nevšední. Neznamená to však, že se tento prostor nedá zastínit a naplnit soukromímFoto: Vesa Loikas Photography

Dům snů, tak by se dal označit jeden z projektů studia Sigge Architects / Viiva Arkkitehtuuri. Pokud máte rádi hodně prostoru, čisté linie, pěkný výhled a spoustu světla, pojďte dál.

Zveme vás na návštěvu do jednoho rodinného domku nedaleko finského města Turku, do Villy Tuuli. Možná vám tak trochu připomene moderní architekturu první poloviny 20. století. Ano, tak trochu jako slavná brněnská Vila Tugendhat je i novostavba na pobřeží Baltského moře zářivě bílá a plná prosklených stěn.

Výhled odsud však nesměřuje do městského údolí, ale k moři. Architekt Pekka Mäki se soustředil na to, aby vnitřní prostor domácnosti volně splynul s vnějším prostředím a dohromady tak evokoval volnost prostoru, v němž může člověk volně dýchat a plně rozvíjet svoji osobnost.

Moderní stavba rodinného domu propojuje vnitřní a vnější prostředí Foto: Moderní stavba rodinného domu propojuje vnitřní a vnější prostředí. Foto: Vesa Loikas Photography

Villa Tuuli je vskutku velkorysá stavba. Najdete tu vnitřní dvůr, v němž nechybí vnější ohniště třeba na opékání buřtíků, zakryté parkovací místo, ale i garáž pro dva vozy, rozsáhlou terasu s krásnou vyhlídkou, moderní vinný sklípek a pochopitelně tu nechybí ani sauna. Ta je ale jako mnoho věcí v tomto domě řešena netradičně, je celá bílá. Račte vstoupit a posuďte sami, jak by se vám v tak odvážně řešeném domě bydlelo.

Foto: Vesa Loikas Photography

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Majitelům leželo na srdci, aby jejich dům byl ohleduplný ke svému okolí   Foto:

Dům dvou romantiků dokonale splynul s okolím

Pokud tento dům v Ingoltsby na jihu Austrálie v někom vyvolá dojem, že splývá s okolní pobřežní krajinou, rozhodně nejde o náhodu. Přesně to si totiž jeho majitelé přáli.

Článek

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe Foto:

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Veškeré prázdniny a dovolenou beztak trávily spolu, takže si čtyři spřátelené páry postavily své letní bungalovy vedle sebe. Pozemek pro své rustikální, moderně pojaté...

Článek

Stavět bez bagru je svého druhu projev respektu ke krajině Foto:

Norská chata stojí z kopce

Chata dokonale zapadá do okolní krajiny.

reklama