reklama

Brambory jsou zázrak: Štáva z nich vymačkaná uzdraví žaludek, vyléčí paradentózu a pomáhá při rakovině

Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálů Foto: Brambory jsou vítaným zdrojem vitamínů a minerálůFoto: Thinkstock

Bramborová šťáva dokáže zázraky. Plodina chudých, která se vždy dočkala uznání až v období hladu, v sobě skrývá nepoznané dovednosti. Šťáva z brambor dokáže pomoci při zánětu žaludku, paradentóze, ale používá se i při léčbě rakoviny.

Napadlo vás někdy vymačkat bramboru a získanou šťávu použít jako lék? Pokud ne, tak vám vysvětlíme, co vše tato šťáva dokáže.

Brambora je podceňovaná plodina, o které se často vedou diskuze. V 16. století ji lidé chápali jako nečistou a škodlivou, rozkvět zažila až během období panování Marie Terezie jako „chléb chudých“. K prapodivné pověsti brambory přispíval fakt, že zdravé a jedlé jsou pouze hlízy, ostatní části jsou jedovaté a k léčebným účelům samozřejmě naprosto nevhodné. Proto při jakékoliv úpravě musíme vždy brambory zbavit všech zelených částí, veškerých oček a klíčků.

Brambora jako nečekaná vitamínová bomba

Podle lékařů obsahuje brambora polysacharidy (složité sacharidy, které dodávají mozku sílu pracovat a jsou důležité i při hubnutí), bílkoviny, vlákninu a esenciální aminokyseliny. Ani o vitamíny není v bramboře nouze – najdete v ní vitamíny C, E, B, A, K, stejně tak i minerály jako hořčík, železo, vápník, zinek, měď, fosfor a kyseliny jablečné a citronové.

Hojivé a regenerační účinky brambor

Největším ozdravujícím kapitálem brambory je hlavně látka zvaná alantoin. Tato látka má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Proto se také může použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny, aftech a u paradentózy. Hojivý účinek má na poškozené sliznice žaludku, hltanu, při žaludečních a dvanácterníkových vředech.

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramborami Foto: Koprová omáčka se ztraceným vejcem a novými bramboramiFoto: archiv Gurmet

Afty, záněty, paradentózy a spojování kostí

V osmnáctém století lékaři využívali šťávu ze syrových brambor i k léčbě těžkých průjmů a proti zácpě. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí. Je zřejmé, že využití „obyčejné“ brambory je tak mnohonásobné, ale v dnešní době umělých hnojiv je nutné se (alespoň) v rámci léčení obrátit na bio kvalitu.

Šťáva z brambor má využití pro celé tělo

Lékaři tvrdí, že bramborová syrová šťáva má účinek na snížení cukru v krvi, při léčbě plicních onemocnění a dýchacích cest. Léčebné účinky brambory se v poslední době ukazují i při léčení onemocnění jater, ledvin, vysokého krevního tlaku, cukrovky a revmatismu (látka alantoin má dobrý účinek na klouby).

Brambory se pěstují v mnoha odrůdách Foto: Brambory se pěstují v mnoha odrůdáchFoto: Thinkstock

Stejně tak je pití bramborové šťávy dobrým způsobem, jak zvýšit svou imunitu. Šťáva z brambor čistí tělo od toxinů, a tak samozřejmě člověka zbavuje i kožních problémů. Nakrájenými plátky syrové brambory si ženy potírají stehna, aby jim zmizela celulitida. Není divu, protože obsažený škrob z brambory se využívá nejen v potravinářství, ale i jako pomocná látka pro přípravu zásypů, prášků, past a mastí.

Naše tipy na šťávu z brambor:

K odšťavnění brambory použijte tu z vlastní zahrádky nebo bio.
Stačí jedna brambora týdně! Tělo na syrové brambory není ve velké míře zvyklé.
Odbornící doporučují maximálně jednu lžíci bramborové šťávy půl hodinu před snídaní, obědem a večeří.

Recepty:

Pokud se vám zdá syrová bramborová šťáva nepoživatelná, není problém do odšťavňovače přihodit i jinou zeleninu jako třeba řepu, která pomůže posilnit organismus.

Pokud přidáte do šťávy lněné semínko, působí jako přírodní projímadlo.

Přidáním citronové šťávy k bramborové si můžete pomoci ke snížení překyseleného organismu.

Lidé si nejčastěji k bramborové šťávě odšťavňují i sladkou mrkev, která zlepší chuť.

A co solanin?

Jak už bylo zmíněno, brambora obsahuje i vysoce jedovatý alkaloid solanin. Ten najdete v květech, plodech (dozrávají v nadzemní části rostliny, není to tedy hlíza – brambora, kterou konzumujeme) a klíčcích. Solanin je toxický nervový jed, jehož účinky se mohou projevit na malém mozku. V případě, že se člověk otráví solaninem, pociťuje závrať, nevolnost a může ho trápit dokonce i špatný zrak. Vysoce ohroženy jsou hlavně gravidní ženy. Nemusíte ale mít strach, "maximální povolená koncentrace v konzumních bramborách je podle hygienických norem 200 mg/kg hlíz. Běžné koncentrace solaninu v bramborách na českém trhu činí asi 20-150 mg/kg hlíz, protože se pěstují jen odrůdy s nízkou koncentrací." (Zdroj: Wikipedie). Koncentrace se zvyšuje při dlouhodobém skladování. Proto se tedy vyřezávají klíčky a očka – tím se případné riziko vyšší koncentrace solaninu sníží.

(kloid)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoide) Foto:

Které rostlině se říká citroník severu? Pěstujte ji a zapomeňte na citrusy

Nebudeme vás napínat, jedná se o rakytník řešetlákový, který má úplně neuvěřitelný obsah vitamínu C.

Článek

Článek

Kysané zelí Foto:

Dobrali jste antibiotika? Tak se doléčte kysaným zelím

Především v zimních měsících patří zelí mezi hlavní zdroje vitaminů.

reklama