reklama

Recept na pevné kosti a nehty? Nezapomínejte na mák

V máku najdeme řadu zdraví prospěšných látek. Například vápníku obsahuje zhruba desetkrát více než mléko. Foto: V máku najdeme řadu zdraví prospěšných látek. Například vápníku obsahuje zhruba desetkrát více než mléko.Foto: Thinkstockphotos

Také jste jako děti milovali sladké nudle s mákem a teď tohle jídlo občas dopřejete svým dětem nebo vnukům a tím s mákem v kuchyni končíte? Věřte, že je to škoda, mák si zaslouží, abychom ho do jídelníčku zařazovali pravidelně.

Mák setý je jednoletá rostlina, která se pěstuje pro malá semínka ukrytá v plodech – makovičkách. Je historicky spjat s potravinářstvím, ale díky obsahu omamných látek i s výrobou léků a bohužel také drog. V některých zemích je jeho pěstování dokonce úplně zakázáno, ale co se legální produkce potravinářského máku týče, patří Česko k největším světovým pěstitelům. Koupit mák není vůbec problém, v každém supermarketu najdete mák v jeho základní podobě, ale také předem umletý nebo jako součást hotových sladkých makových náplní. V prodejnách se zdravou výživou je běžně k dostání bio mák a není problém sehnat ani makový olej.

Zařaďte mák do jídelníčku

Jenže mák je dnes skutečně trochu opomíjen, řada z nás ho má zřejmě uložen do šuplíčku dětských vzpomínek na babiččiny buchty. V uspěchané době na něj zapomínáme nebo nad ním mávneme rukou se slovy, že ze sladkých jídel už jsme přece dávno vyrostli. V řadě moderních domácností navíc chybí klasický mlýnek na mák, který byl ještě poměrně nedávno ve výbavě každé hospodyně. Možná bychom si tedy měli připomenout, že mák je nejenom chutný, ale také úžasně zdravý. Obsahuje totiž vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, vitamín E a cenné esenciální nenasycené mastné kyseliny. Zvlášť obsah vápníku je natolik významný, že si nemůžeme odpustit několik čísel: Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého jedince je zhruba 1000 mg. Ve 100 g máku je 1400 mg vápníku, zatímco ve stejném množství mléka je ho pouhých 125 mg.

Pokud máte kde, zkuste si vypěstovat vlastní mák, není to vůbec nic složitého.  Foto: Pokud máte kde, zkuste si vypěstovat vlastní mák, není to vůbec nic složitého. Foto: Thinkstockphotos

Mák na kosti, nehty i nervy

Pokud tedy nejste velkými konzumenty mléka a mléčných výrobků nebo se dokonce mléku vyhýbáte úplně, je mák výbornou alternativou, jak tělu zajistit dostatečný příjem vápníku. Ten je nezbytný pro dobrý stav kostí a zubů, dostatkem vápníku předejdete i lámavosti nehtů, vypadávání vlasů a bolestem zad. Mák je navíc výborným zdrojem energie, ale přitom má i zklidňující účinky, zlepšuje paměť a pomáhá při dýchacích obtížích. Za dob našich prababiček používali léčitelé odvar z nezralých makovic jako spolehlivý prostředek k navození spánku. Toto rozhodně nedoporučujeme, ale i tak je pro pravidelnou konzumaci máku dostatek dobrých důvodů. A rozhodně to neznamená, že byste se měli několikrát týdně cpát makovými buchtami.

Jde to vůbec bez mlýnku?

Mák můžeme přidávat například do müsli, snídaňových kaší, výborný je jako posyp domácího pečiva, ale velice jednoduše se z něj dá vyrobit i makové mléko, které má stejné využití jako kravské. Zkuste umletý mák smíchat s medem, získáte tak výbornou sladkou pomazánku na chleba. A jak si poradit, pokud nevlastníte mlýnek na mák? Některé hospodyně radí použít elektrický mlýnek na kávu, jiné dokonce tvrdí, že to zvládají v mixéru. Na internetu ale najdete také řadu receptů na makovec z nemletého máku. Ještě všestrannější užití než mák nabízí za studena lisovaný makový olej. Můžete ho přidávat do salátů, ale rozhodně se ho nebojte vyzkoušet ani při vaření nebo pečení. Má tak skvělé vlastnosti, že se hodí i pro péči o suchou pleť nebo dokonce na kůži postiženou ekzémy a záněty.

Recept na jednoduchý makovec

Všechny ingredience smíchejte a nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy nebo pekáčku. Pečte v troubě vyhřáté na 150 až 180 ºC zhruba 45 minut. Foto:

Budete potřebovat:

10 dkg umletého máku

30 dkg polohrubé mouky

15 dkg třtinového cukru

5 dkg rozpuštěného másla

1 vejce

1 prášek do pečiva

¾ lžičky skořice

1 hrnek mléka

Všechny ingredience smíchejte a nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy nebo pekáčku. Pečte v troubě vyhřáté na 150 až 180 ºC zhruba 45 minut.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jde to i bez chemie Foto:

Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice

S hmyzem v domácnosti bojuje občas každý. Majitelé psů a koček trápí klíšťata, bojujeme s mravenci, moli šatními i potravinovými či komáry. Kupované prostředky jsou často...

Článek

Hřešte bez obav z tlousnutí Foto:

Je báječný! Nepečený jahodový dort, na který všechny dostanete

Tenhle skvělý dort má jen minum kalorií a je velmi snadný na přípravu.

Článek

V naší kuchyni není tato zelenina zcela doceněna. Přitom jde o zásobárnu důležitých vitaminů a minerálů. Foto:

Fazole jsou nedoceněná zelenina s vysokým obsahem vitaminů a minerálů

Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako fazole. I když máme třeba jen mini zahrádku, můžeme je na ní pěstovat v pyramidě po celý rok. Navíc můžeme zakrýt...


reklama