reklama

Starý indiánský recept na zdraví: amarant čili laskavec

Jedna z možností, jak amarant zařadit do jídelníčku – lehký zeleninový salát s uvařeným amarantem Foto: Jedna z možností, jak amarant zařadit do jídelníčku – lehký zeleninový salát s uvařeným amarantemFoto: Thinkstock

Z Ameriky pocházejí nejenom brambory či paprika, ale i tento poklad.

Mluví se o něm jako o dávné obilovině Aztéků a mezi obiloviny je zařazován, i když se vlastně o obilovinu nejedná. Kdysi byl základní potravinou indiánů a my už dnes přesně víme, jaké výživové poklady se ukrývají v jeho maličkých semínkách.

Pokud se rozhodnete amarant zařadit do svého jídelníčku, na nákupy se vydejte spíše do prodejen se zdravou výživou nebo zapátrejte na internetu, určitě se nejedná o sortiment, který zcela běžně a spolehlivě seženete v supermarketech. K dostání jsou samotná semínka, k jejich proplachování si ale rovnou běžte pořídit co nejhustší cedník. Jedná se totiž o tvrdé, miniaturní kuličky, jejichž průměr je ještě menší, než má například sezam. Kromě semínek můžete koupit ještě amarantovou mouku, olej a celou řadu hotových výrobků s přidaným amarantem – těstoviny, pečivo, pukance či křupky. Připravte se na specifickou vůni a mírně nasládlou chuť, někteří ji přirovnávají ke kukuřici.

Co s ním

Z uvařeného amarantu můžete zkusit připravit placičky, případně ho můžete přidat třeba do snídaňové ovesné kaše Foto: Z uvařeného amarantu můžete zkusit připravit placičky, případně ho můžete přidat třeba do snídaňové ovesné kašeFoto: Thinkstock

Základní recept na úpravu amarantu zní: semínka propláchnout a 20 až 30 minut pomalu vařit v dvojnásobném množství vody. Získáte slizovitou kaši, kterou doporučujeme rozmixovat, dochutit a potom z ní na oleji usmažit amarantové placičky. Uvařená semínka jsou také jednou ze zdravých alternativ při zahušťování polévek, případně jsou vhodným přídavkem k dalším obilovinám třeba při přípravě rizota nebo kaší. Na rozehřáté pánvi semínka postupně pukají, v této formě je můžete zkusit třeba jako křupavý posyp zeleninového salátu. Stejně jako další obiloviny nebo luštěniny jsou amarantová semínka vhodná ke klíčení. Pokud se rozhodnete vyzkoušet amarantovou mouku, přidávejte ji k ostatním surovinám při přípravě lívanců, palačinek nebo při pečení. Doporučujeme začít s menším množstvím, pokud vám chuť bude vyhovovat, postupně přidávejte.

Ve většině našich kuchyní zatím amarantová semínka nezdomácněla, ale určitě stojí za vyzkoušení Foto:

Laskavý k našemu tělu

Laskavec znají velice dobře naši zahrádkáři a to jako jednoletou vysokou okrasnou květinu se závěsy temně červených květů. Rostlina pochází ze Střední Ameriky a už staří Mayové, Inkové a Aztékové ji považovali za posvátnou plodinu, obětinu a potravu bojovníků. Tuto pseudoobilovinu zařazujeme mezi bezlepkové potraviny, ale díky svému složení je vhodná pro daleko širší skupinu lidí, než jsou celiaci. Amarant totiž v první řadě nabízí velké množství bílkovin, v tomto ohledu dokonce předbíhá všechny klasické obiloviny.

Dále obsahuje velké množství vlákniny a je úžasným zdrojem železa a vápníku. Množstvím železa překonává příslovečný špenát a množstvím vápníku mléko. Kromě toho obsahuje ještě hořčík a zinek a hlavně důležitou látku skvalen, která mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině.

Článek

Amaranthus hypochondriacus PYGMY TORCH Foto:

Květiny našich babiček zažívají renesanci – nesmrtelný laskavec

Staří Aztéci, Inkové a Mayové nazývali amarant neboli laskavec svatým zrnem.

Univerzální rostlina

V zemích svého původu je amarant důležitou léčivkou. Například v Peru se jeho květy používají při zahánění horečky a bolestí zubů. Využít se dají i jeho listy – chutnají a připravují se podobně jako špenát. Díky tomu, jaký je, je amarant vhodný jako pravidelná složka potravy pro děti, rekonvalescenty, těhotné a kojící ženy, sportovce a vegetariány. Ideální je samozřejmě pro lidi držící bezlepkovou dietu, ale také pro diabetiky, jimž pomáhá tlumit komplikace s jejich onemocněním. Vyzkoušet by ho měli i lidé, které trápí zažívací problémy, amarant je totiž dobře stravitelný a pomáhá při zácpách. Nejjednodušší je samozřejmě koupit některý z už hotových výrobků, které amarant obsahují, ti, kteří rádi experimentují, ho ale mohou začít používat i v kuchyni.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Vyrobte dětem modelínu doma, budete přesně vědět, co obsahuje Foto:

Vyrobte si domácí modelínu za pár korun. Je jedlá a vydrží až půl roku

Tahle modelína se nevaří, je hotová za čtyři minuty a vydrží půl roku. A když dítě kousek sní, nic se mu nestane.

Článek

Chia semínka jsou zázrak Foto:

Chia semínka jsou lepší než energy drinky

Chia je superpotravina, díky které mohli Aztékové běhat nekonečné kilometry.

reklama