Nejčastější chyby při pěstování azalky v květináči: příliš tepla, suchý vzduch a špatná zálivka

Azalka v květináči je nádherná, ale poměrně rozmarná a náročná pokojová květina. Musí se to s ní umět. Přinášíme rady a tipy, jak tuhle tradiční zimní a především vánoční květinu úspěšně pěstovat a jakých chyb se vyvarovat, aby nám doma vydržela kvést klidně i dva měsíce.

Azalky pěstované jako pokojové rostliny jsou většinou azalky indické (Rhododendron simsii), nízký až polovysoký keřík s drobnými, tuhými listyPrvní hybridy se do Evropy dostaly už v 19. století a postupně byly vyšlechtěny stovky kultivarů kvetoucích v nejrůznějších barvách od čistě bílé přes růžovou, lososovou, karmínově červenou až po fialovou, nechybí ani kombinace barev. Květy, které jsou na konci větviček, mohou být jednoduché, poloplné i plné s okrajem jednoduchým nebo zvlněným.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Jak se starat o vánoční květiny: Brambořík má rád chladno, hvězdník teplo a poinsettie nesnáší průvan

Pokojové azalky kvetou v zimě, hlavně kolem Vánoc a patří spolu s poinsettií neboli vánoční hvězdou, vánočním kaktusem, hvězdníkem, čemeřicí nebo bramboříkem k tradičním vánočních květinám.

Jak dlouho azalka kvete

Azalka v květináči vydrží kvést od rozvití poupat přibližně dva měsíce. Květy postupně odkvétají a jiné se rozvíjejí, dorůstají a také se vybarvují další poupata. Pokud budeme uvadlé květy odstraňovat, podpoříme nasazení dalších a dalších.

Nákup azalky v květináči

V obchodě si azalku v květináči dobře prohlédneme, ať už ji kupujeme sobě, nebo jako dárek. Měla by být bohatě olistěná a mírně nakvetlá, měla by mít několik otevřených pupenů, ukazujících barvu květů. Poupata by měla vypadat svěže a být v různých fázích vývoje jako znamení, že aktivně rostou. Takové vydrží dlouho kvést. Azalka se zažloutlými nebo nahnědlými listy není zdravá. Podíváme se také pod listy, aby nebyly napadeny škůdci. Všímáme si také substrátu, ten nesmí být přeschlý. Azalky obvykle bývají v těsném květináči, což nevadí, tísnící se kořeny ji netrápí.

Nejčastější chyby při pěstování pokojové azalky

Chladnomilná azalka se v nárocích na pěstování podobá bramboříku. Příliš tepla, suchý vzduch a špatná zálivka patří mezi nejčastější chyby při pěstování pokojové azalky, které se projevují shazováním listů, poupat a květů, takže nám zbude neduživý, holý keřík a oči pro pláč.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Červci, svilušky a třásněnky: Jak se zbavit nejnebezpečnějších škůdců pokojových rostlin

1. Příliš teplo

Azalku, která teprve nakvétá, dáme na chladné a světlé místo, kde se teplota pohybuje mezi 7 a 12 °C. Pokud už plně kvete, snese teplotu okolo 18 °C, ale nad 20°C by stoupnout neměla nikdy. Určitě ji postavíme co nejdál od radiátoru nebo kamen. Ideálním místem je tak pro ni zimní zahrada, nevytápěná ložnice, světlá chodba. Nouzovým řešením je umístění mezi okny, pokud je tam vhodná teplota a světelné podmínky.

  • Azalka potřebuje rozptýlené světlo. Přímé slunce jí nesvědčí, ale krátké osvícení zimními paprsky jí neublíží.

2. Suchý vzduch

Pokojová azalka potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost. Příznaky příliš suchého vzduchu jsou suché, hnědé a zvlněné konce listů. Rostlina se taky může stát snadným cílem útoku svilušek.

Máme-li doma sucho a teplo, azalku denně rosíme odstátou vodou na list, nikoliv do květů. Vzdušnou vlhkost můžeme zvýšit i tím, že květináč postavíme do ploché misky s vrstvou keramzitu nebo kamínků, které zalijeme vodou. Voda se bude přirozeně odpařovat a azalka bude v pohodě. Dno květináče nesmí stát trvale ve vodě. Dobrým způsobem, jak zvýšit vlhkost kolem rostliny, je použití zvlhčovačů vzduchu.

3. Špatná zálivka

  • Kvetoucí pokojové azalky jsou náročné na správné zalévání. Kořenový bal by nikdy neměl vyschnout, velice jemný kořenový systém azalek po přeschnutí neregeneruje a rostlina shodí listy i květy. Substrát by měl být mírně vlhký, ale na druhou stranu, pokud azalku necháme stát dlouho ve vodě, nepřežije to, protože kořeny při nedostatku kyslíku v zemině uhnijí.
  • Azalku v květináči buď pravidelně, většinou denně zaléváme troškou vody, nebo ji postavíme na několik minut do nádoby s vodou a přebytečnou vodu necháme okapat – u azalek v chladnu jednou či dvakrát týdně, u rostlin pěstovaných ve větším teple obden. Když azalka zvadne, zkusíme ji zachránit tak, že květináč ponoříme do vody, kde ji necháme, dokud nepřijde k sobě.
  • Důležité je nejen množství, ale i kvalita vody. Azalka je kyselomilná a nesnáší vápník a zálivka tvrdou vodou jí neprospívá. Ideální je voda dešťová (rozpuštěný sníh), nemáme-li takovou možnost, převaříme pitnou vodu a do jednoho litru vychladlé přidáme několik kapek citronové šťávy nebo jablečného octa. Voda s příliš vysokým obsahem vápníku způsobuje žloutnutí a opadávání listů.

Co dělat, když azalka odkvete

  • Po odkvětu výhony zaštípneme, aby se větvila a košatěla.
  • Přesadit ji stačí jednou za dva až tři roky na jaře po odkvětu. Koření spíše mělce, má ráda širší a mělčí nádobu.
  • Zeminu potřebuje kyselou a propustnou, ideálně rašelinu s pískem nebo speciální substrát pro kyselomilné rostliny.
  • V létě (zhruba od června do září) azalce prospěje letnění v polostínu pod ochranou korun stromů (ve svém přirozeném prostředí žijí tyto rostliny v podrostu vysokých stromů), ideálně blízko vodní plochy, kde bude vlhký vzduch.
  • Azalky pokojové hnojíme od května do srpna speciálním hnojivem pro azalky a rododendrony, přihnojování v zimě v době květu je úplně zbytečné. Do květináče přidáváme v době růstu jednou za měsíc kávovou sedlinu.
  • Před příchodem prvních mrazíků přeneseme azalku domů do chladné a světlé místnosti, v období tvorby poupat azalce stačí teplota kolem 10 °C. Jestliže jsou květní poupata už dost velká, můžeme ji dát do teplejší místnosti.

Zdroje: Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.), Encyklopedie pokojových rostlin (Nico Vermeulen), abecedazahrady.dama.cz,.gardeningknowhow.com


Přečtěte si také