Vánoce

23. prosince 2023 08:00

Lenka Valjentová

Nejlepší domácí recepty na skvělý vánoční punč s alkoholem i bez

Vánoce jsou tady, tak si v klidu vychutnejte sváteční atmosféru. K tomu se báječně hodí sklenice punče, který si připravíte raz dva. Punč je svým způsobem nápoj jedinečný, protože si ho každý dělá po svém. Měl by ovšem obsahovat pět původních ingredienci: vodu, cukr, alkohol, citron a koření. A kdybyste si nevěděli rady, připravili jsme pro vás pět osvědčených domácích receptů, které nám fakt chutnají.

Co to je punč

U nás patří punč do trojice zimních nápojů a drží se, co se oblíbenosti týče, za grogem a svařeným vínem. Punč se do Evropy dostal někdy v 17. století z daleké Indie díky anglickým námořníkům. Jméno je odvozené od hindského slova pánč, což znamená pět, protože tolik bylo původních ingrediencí, ze kterých se tenhle nápoj připravoval, ale jaké to byly přesně, to se neví, ale údajně to byly voda (čaj), cukr, alkohol, citron a koření.

Co se dává do domácího punče

Nejčastějšími ingrediencemi dnešních domácích vánočních punčů jsou voda nebo čaj, bílé nebo červené víno, rum nebo pálenka, z koření zejména hřebíček, skořice a badyán, z ovoce hlavně citron, pomeranč, jablka či brusinky nebo maliny, dále cukr, med nebo sirup. To vše v nejrůznějších obměnách a kombinacích.

Domácí punč si můžeme vyladit podle svých chuťových preferencí. Na říznější punč přidáme více alkoholu, na sladší zase cukr nebo sirup. Výtečné jsou punče bez alkoholu, kdy víno a rum vyměníme za ovocnou šťávu.

Pravý punč

Ingredience

Příprava

Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme asi 3 minuty vyluhovat. Scedíme do hrnce, přidáme zázvorový sirup, skořici a rum, necháme asi 5 minut při mírné teplotě probublávat. Pak přidáme med a vyndáme skořici. Na talíř nasypeme krystalový cukr a obalíme v něm navlhčené okraje silnostěnných pohárů. Nalijeme punč a ozdobíme ovocem. Nejlépe chutná teplý.

NENECHTE SI UJÍT: Svařák, punč, grog. Zpříjemněte si čekání na Vánoce tradičními zimními drinky

Jablečný vánoční punč

Ingredience

  • 2 bio citrony
  • 400 ml bílého vína
  • 250 ml 100% jablečného džusu
  • 150 g cukru
  • 4 hřebíčky
  • 2 celé skořice
  • 1 badyán
  • 750 ml čaje rooibos
  • jablka na ozdobení

Příprava

Jeden citron nakrájíme na plátky a z druhého vymačkáme šťávu. Víno, džus, čaj, cukr, citronovou šťávu a koření smícháme a asi 10 minut při mírné teplotě povaříme. Scedíme, Jablka nakrájíme na plátky  nebo na kostičky a vložíme do sklenice, do které nalijeme horký punč. Ihned podáváme.

Nealkoholický punč

Ingredience

  • 1 l ovocného čaje
  • 750 ml rybízové šťávy
  • 750 ml šťávy z tmavých hroznů
  • šťáva ze 3 pomerančů
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 skořice
  • 15 hřebíčků
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého anýzu
  • špetka mletého nového koření
  • 3 lžíce ovocného nebo bylinkového sirupu

Příprava

Všechny ingredience dáme do hrnce, promícháme a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme asi 15 minut mírně probublávat. Pak scedíme. Nealkoholický punč chutná teplý i studený.

Ovocný punč

Ingredience

  • 100 g cukru
  • 500 ml červeného nebo bílého vína
  • 500 ml vody
  • kousek celé skořice
  • 1 badyán
  • kousek vanilkového lusku
  • 250 ml brandy, rumu nebo pálenky
  • 5- 6 lžic šťávy z kompotu (brusinkového, malinového, borůvkového apod.)
  • ovoce z kompotu do sklenice
  • pomeranč na ozdobení

Příprava

Vodu svaříme s cukrem, vínem i kořením a necháme přejít varem. Sejmeme, přilijeme brandy a sirup nebo šťávu, vyjmeme koření a punč nalijeme do nahřátých silnostěnných sklenic. Do každé sklenice dáme po lžíci ovoce z kompotu. Nakonec dozdobíme plátkem pomeranče. Ovocný punč pijeme teplý.

Punč se slivovicí

Ingredience

  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • 750 ml červeného vína
  • 750 ml vody
  • 200 g cukru krupice
  • 1 velký panák slivovice nebo jiné ovocné pálenky
  • 5 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • citron a pomeranč
  • cukr na ozdobení sklenice

Příprava

Do hrnce vymačkáme šťávu z citrusů, přidáme cukr, hřebíček a skořici a necháme za stálého míchání zkaramelizovat. Pak přidáme vodu, červené víno a pálenku a necháme prohřát! Nevaříme. Horní okraj skleničky namočíme nejprve v citronové nebo pomerančové šťávě a poté v cukru. Ozdobíme plátky pomeranče a citronu.

Zdroje: rexter.cz, cs.wikipedia.org, Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)


Přečtěte si také